20 Temmuz 2018 17:37

İznik Gölü kıyısına kağıt fabrikası ikinci kez iptal edildi

Bursa Orhangazi’de İznik Gölü kıyısına kağıt fabrikası kurulmasına olanak sağlayan imar planı değişikliği bir kez daha iptal edildi.

Uydu görüntüsü: NASA

Paylaş

Bursa 2. İdare Mahkemesi, Orhangazi’de İznik Gölü kıyısına kağıt fabrikası kurulmasına olanak sağlayan imar planı değişikliğini ikinci kez iptal etti.

Bursa Barosu, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve Avukat Erol Çiçek tarafından açılan davayla ilgili son durumu Bursa Barosu Başkanı Avukat Gürkan Altun kamuoyu ile paylaştı.

Albayrak Turizm Seyahat AŞ'ye, İznik Gölü kıyısında kağıt fabrikası kurması için yapılan ve Orhangazi Ovası’nı tamamen sanayi yapılanmasına açan plan değişikliğinin iptali üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca temyiz edilen kararının Danıştay 6. Dairesi tarafından onanmış olduğunu belirten Altun, “Plan değişikliğiyle İznik Gölü koruma alanları sanayi alanına dönüştürülecek ve mevcut sanayi tesislerinin yanına eklenmek suretiyle Orhangazi Ovası, sanayinin talanına açılacaktı. Onama kararı üzerine, Bakanlık karar düzelteme yoluna başvurdu. Daha önce aynı dairenin beş üyesinden üçü onama yönünde oy kullandı. Yeni yapılan atamalarla üyeleri değiştirilen 6. Daire'deki karar düzeltme aşamasında bu kez üç üye bozma yönünde oy kullandı ve Bursa 2. İdare Mahkemesi’nin iptal kararı bozuldu. En vahimi de, önce onama yönünde oy kullanan bir üye bu kez bozma yönünde oy kullandı. Bir hakimin, karar değişikliğinin gerekçesini yazması gerekirken hiçbir gerekçe yazmadı, yazamadı.

Danıştay'ın karar düzeltme aşamasında verdiği; bozma kararı üzerine, bölgede keşif yapılıp; bilirkişi raporu hazırlandı. Bilirkişi raporu davalı şirket aleyhindeydi. Hazırlanan bilirkişi raporu mahkemece taraflara tebliğ edildikten sonra ve dava karar aşamasındayken, Albayrak Turizm Seyahat AŞ vekilleri, 14 Mayıs 2018 tarihinde Bursa 2. İdare Mahkemesi Başkanı hakkında reddi hakim dilekçesi vermişler ve mahkeme başkanı ile aralarında husumet olduğunu ileri sürmüşlerdi” dedi.

'PARALEL HAKİMLER SANTRALİ DURDURDU'

Husumetin sebebi olarak, Albayrak Grubu’na ait Yeni Şafak Gazetesi'nde, 07.01.2016 tarihinde yayınlanan ‘Paralel hakimler santrali durdurdu’ başlıklı haber üzerine Mahkeme Başkanı'nın haberin tekzibi için Bursa Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurmasının gösterildiğini hatırlatan Altun şunları söyledi; “Bütün bu süreçte yargının üzerinde yoğun bir siyasi baskı olduğu çok açık olarak anlaşılmıştır. Bu baskı, Mahkeme Başkanının davadan çekilme kararının heyet tarafından kabulünde ve Başkanın yerine heyete katılan üyenin karara muhalif kalmasıyla çok açık olarak ortaya çıkmıştır.

Başkanın çekilmesi üzerine, bir başka üyenin heyete katılmasıyla yeniden toplanan Mahkeme, bir kez daha Albayrak Holding'in kağıt fabrikası kurması için yapılan plan değişikliğinin iptaline karar verdi. Başkan yerine geçen üye karara muhalif kaldı.

İptal kararının gerekçesinde; Plan değişikliği yapılan alanın sulanabilir, mutlak tarım arazisi olduğu; alanın sanayi yerleşimine açılmasının, yüzey ve yeraltı sularını kirleteceği; buna bağlı olarak su kalitesinin düşmesinin tarım ve su ürünleri açısından risk oluşturabileceği, su seviyesi ve kalitesi bakımından gölün geleceği için tehdit oluşturacağı; plan değişikliğinin bilimsel ve teknik verilere ve 1/100.000 Bursa 2020 Yılı Çevre Düzeni Planı ve plan hükümlerine aykırı olduğu belirtildi.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, doğayı talan etme bakanlığı gibi çalıştığı tespitini yapan Altun; “Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise önüne konan her projeye gözü kapalı onay vermektedir. Bu plan değişikliğinde ısrar, Orhangazi’yi ikinci bir Dilovası olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakıyor.

Siyasi iktidarın emrindeki bürokrasinin, mevzuata ve hukuka aykırı tutumlarını uzun zamandır biliyoruz. Asıl vahim olan, Orhangazi'deki siyasi partilerin ilçe örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin suskunluğu ve vurdumduymazlığıdır. Bursa’da turizmi geliştirmekten bahsedenler ortada gözükmüyor, yeni yatırımlara yol vermeye çalışanlar ve susan dilsiz şeytanlar, gelecek kuşaklara karşı suç işlemeye devam ediyorlar” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Faik Bulut: Filistinlilere asimilasyon ve sürgün dayatılıyor

SONRAKİ HABER

Ege Üni.'de rektöre çağrı: Zeytinlerimizi asfalta kurban etmeyin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...