20 Temmuz 2018 16:58

Milli parkı yapılaşmaya açan planı yargı iptal etti

Mahkemeden bakanlığa ders gibi yetki hatırlatması: Kanun, milli parklarda iskan ve yapılaşma değil, kurma, geliştirme ve işletme yetkisi veriyor…

Fotoğraf: Yusuf Yavuz

Paylaş

Yusuf YAVUZ
Antalya

Antalya’nın Kemer ilçesinde Beydağları Sahil Milli Parkı bünyesinde bulunan Kındılçeşme ve Göynük kamp alanlarıyla ilgili gelişim planına karşı iki yıl önce açılan dava sonuçlandı. Antalya ve Kemer’deki sivil toplum örgütleri ile 11 yurttaşın açtığı davayı gören Antalya 3. İdare Mahkemesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığının hazırladığı ve Beydağları uzun devreli gelişim revizyon planını hukuka aykırı bularak iptal etti. Davanın Avukatı Tuncay Koç, yıllardır işgal edilerek halka kapatılan Kındılçeşme çadırlı kamp alanının bakanlık bünyesinde işletilmek koşuluyla halka açılması gerektiğini dile getirdi.

2009 YILINDA HALKA KAPATILMIŞTI

Antalya’nın dünyaca ünlü turizm merkezi Kemer’de bulunan Kındılçeşme çadırlı kamp alanı, barındırdığı doğal ve tarihi dokusuyla Türkiye’nin en gözde milli parklarından biri olan Beydağları Sahil Milli Parkı sınırlarında yer alıyor. Bölge halkının ve tatilcilerin en gözde kamp alanlarından biri olan Kındılçeşme’de 2009 yılında plan değişikliği yapılarak 29 yıllığına özel bir şirkete kiralandı. ‘Çadırlı kamp alanı’ niteliğindeki Kındılçeşme, ‘kamp alanı’na dönüştürülerek Gök-An Turizm İnşaat Ltd. Şirketine kiralanarak önce halka kapatıldı, ardından da ormanlık ve kıyı alanlardan oluşan kamp yerinde hummalı bir inşaat faaliyeti başladı. Bungalov adıyla lüks orman villaları inşa edilen kamp alanı, tatil köyü kimliğine büründürülerek bünyesinde 5 yıldızlı otel barındıran şirket tarafından işletilmek isteniyordu.

DANIŞTAY İMAR PLANINI İPTAL ETTİ

Bunun üzerine yöre halkı ve sivil toplum örgütleri, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2003 yılında onayladığı imar planının iptali için dava açtı. Davaya bakan Danıştay 6. Dairesi, Kındılçeşme’de adeta tatil köyü inşa edildiğine ve alanın dokusunun ortadan kaldırıldığına işaret ederek imar planını mayıs 2013’te iptal etti. Ancak Danıştayın bu kararı, halkın elinden alınarak kapısına kilit vurulan Kındılçeşme’nin esaretini bitirmedi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı (Yeni adıyla Tarım ve Orman Bakanlığı), Kındılçeşme ve yakınındaki Göynük kamp alanlarını da kapsayan Beydağları Sahil Milli Parkı için 2015 yılında uzun devreli gelişim planı (UDGP) hazırladı. Beydağları Sahil Milli Parkı uzun devreli gelişim revizyon planının daha önceki yargı kararlarına uymadığı ve koruma alanının küçültülerek kamu yararına aykırı biçimde turizme ve yapılaşmaya açıldığını savunan sivil toplum örgütleri ile 11 yurttaş, bu planı da yargıya taşıdı.

‘YARGI KARARINA RAĞMEN YAPILAŞMA İZNİ’

Orman ve Su İşleri Bakanlığına karşı açılan davayı gören Antalya 3. İdare Mahkemesi, bilirkişi kurulunun hazırladığı rapora dayanarak aldığı kararda gelişim planını iptal etti. Milli park sınırlarındaki üç kamp alanından ikisi olan Göynük ve Kındılçeşme kamp alanlarında ayrıcalıklı bir yapılaşmaya olanak tanındığına işaret ederek, “Göynük ve Kındılçeşme kamp alanlarında kır evi yapımına izin verildiği görülmektedir. Bu durum, önceki mahkeme kararlarına temel teşkil eden bilirkişi raporlarında UDGP için belirtilen sakıncalı plan hükmünün bu planda da devam ettiğini göstermektedir. Danıştay 6. Dairesinin önceki planların iptalinin gerekçelerinin ve sorunların giderilmesine yönelik kararların, dava konusu planda bulunmadığı görülmektedir” ifadelerine yer verildi.

BAKANLIK PLANI HUKUKA AYKIRI BULDU

Kındılçeşme kamp alanının yüzde 20’si yerine tümünün bungalov adıyla yanındaki otelin parçası olan bazı havuzlu villalara ayrıldığına işaret edilen mahkeme kararında, Kıyı Kanunu’na aykırı olarak villa ve bungalovlar inşa edildiği belirtildi. Mahkeme, Bakanlığın hazırladığı gelişim planının, imar mevzuatı, milli parklar ve kıyı kanunları ile kamu yararına ve şehircilik ilkeleri ile planlama esaslarına uygun olmadığına hükmetti. 

AVUKAT KOÇ: ESKİ HALİNE GETİRİLMELİ

Mahkemenin iptal kararının ardından bir açıklama yapan davanın avukatlarından Tuncay Koç, “Yapılması gereken buradaki kamp alanının Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesine alınarak eskisi gibi ‘çadırlı bir kamp alanı’ şeklinde işletmek ve halka açmaktır. Seçimden önce ‘Kındılçeşme halka açılıyor’ diye propaganda yapılmıştı. Hâlâ halka açık değil, bir şirketin elinde. Bu kararla alanın yapılaşmasına son verilmeli ve eski haline getirilmelidir. Halkın nefes alacağı son yerleri de yapılaşmaya ve özelleştirmeye açmayın. diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Gençlere Kur'an okumayı öğreten 'Otçu Baba'ya esrar tutuklaması

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu'dan Çorlu'da oğlunu yitiren Mısra Öz'e ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...