20 Temmuz 2018 16:46

‘Lunaparklarda can kaybının önlenmesi için yönetmelik yayınlanmalı’

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, lunaparklarda olası kazaların önüne geçilmesi için alınması gereken düzenlemelere dair açıklama yaptı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Makina Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubesi, lunaparklarda olası kazaların önüne geçilmesi için alınması gereken tedbirler ve yasal düzenlemelere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, özellikle yaz aylarında kullanım yoğunluğu artan lunaparklarda kazaların artmaması ve can kaybı yaşanmaması için yapılması gereken çalışmalar yer aldı.

MMO İzmir Şubesi yaptığı yazılı açıklamada, ülkemizdeki lunaparklarda kullanılan oyuncakların üretime ve işletilmesine ilişkin bir düzenlemenin olmadığını ifade ederek, gerek ithal edilen, gerekse üretilen oyuncaklar için herhangi bir zorunlu standart, yasal bir kriter bulunmadığını hatırlattı. Şehirlerde kurulu olan lunaparkların belediyelerden işletme ruhsatı alma zorunluluğunun bulunduğunu ancak bunun belediyelerin inisiyatifine bırakıldığı belirtilen açıklamada, lunaparkların daha güvenli kullanımı konusunda MMO İzmir Şubesi önerilerini sıraladı.

Açıklamada alınması gereken önlemler şu şekilde kaydedildi: “Lunaparklarda kullanılmak üzere üretilen oyuncakların üretimine ilişkin ve lunaparkların kurulum ve işletimine ilişkin yönetmelikler bir an önce yayımlanmalıdır. Üretimlerin zorunlu standartlara uygun, projelere dayalı ve mühendisler denetiminde, vasıflı teknik elemanlar tarafından gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır. Lunaparkların kurulumu ve işletilmesi sırasında yapılacak kontrol, test ve bakımların süreleri tanımlanmalı, kontrol, test ve bakımların mühendislerin sorumluluğunda yapılması sağlanmalıdır. Bu tür tesislerin işletilmesinde çalışacak elemanların her türlü eğitimi almış, vasıflı elemanlar olması sağlanmalıdır. Bu tür tesisler ruhsat aşamasında ve en az yılda bir kez olmak üzere ilgili Meslek Odaları tarafından periyodik kontrole tâbi tutulmalıdır.” (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Pamukova'dan Çorlu'ya: ‘Kaza’ gibi sunulan demir yolu cinayetleri

SONRAKİ HABER

Beşiktaş'ın kalecisi Fabri'den ayrılık açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...