20 Temmuz 2018 15:54

Tahir Elçi eylemine Cumhurbaşkanına hakaret suçundan ceza

İzmir Torbalı'da Tahir Elçi için yapılan eylemde atılan sloganlar gerekçesiyle 7 kişiye Cumhurbaşkanına hakaret suçundan ceza verildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir Torbalı'da, öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi için yapılan eylemde atılan sloganlar gerekçe gösterilerek 7 kişiye Cumhurbaşkanına hakaret suçundan ceza verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Torbalı ilçe örgütünün 30 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin  öldürülmesini protesto etmek amacıyla düzenlediği eyleme açılan dava sonuçlandı. Eylemde atılan sloganlar gerekçe gösterilerek 22 HDP üyesinin Cumhurbaşkanına hakaret suçuyla yargılandığı davada yerel mahkeme kararını verdi.

Torbalı 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 15 kişiye beraat kararı verilirken 7 kişiye de 1 yıl 2 ay, 1 yıl ve 11 ay 10 gün gibi hapis cezaları verildi. Dosyadaki deliller ise polis kamera kayıtları ve şahıs tespit tutanakları. Hapis cezası alan HDP'lilerin sabıka kaydı olmaması nedeniyle cezaları ileri bir tarihe ertelendi. Mahkemenin kararına karşı İzmir Bölge Adliye Mahkemesine istinaf başvurusunda bulunulacak. Ayrıca aynı eylemden dolayı İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'örgüt propagandası' suçundan açılmış devam eden bir dava daha bulunuyor.

AVUKATLAR: İFADE VE ELEŞTİRİ ÖZGÜRLÜĞÜ

Duruşmada söz alan avukatlar “Sarf edilen sözlerin karşı tarafın o dönemin cumhurbaşkanı olduğu hususu nazara alındığında ifade özgürlüğü ve eleştiri kapsamında kaldığı anlaşılmaktadır. Zira bu doğrultuda verilmiş bir çok Yargıtay kararı ve AİHM kararları mevcuttur. TCK'nın 299 maddesinde düzenlenen Cumhurbaşkanına hakaret suçunun oluşabilmesi için sövme ve hakaret içerikli sözlerin sarf edilmesi gerekmekte olup, siyasi kişiliği olan Cumhurbaşkanının, Tahir Elçi'nin haksızca öldürülmesi sonrasında yargı mekanizmalarının gerekli işleyişi sağlamaması üzerine yapılan eleştirilere ve ifade özgürlüğü kapsamındaki sözlere katlanması gerekmektedir. Bu sebeple suç unsurları oluşmamıştır” dedi.

MAHKEME 'HAKARET' DEDİ

Mahkeme heyeti ise avukatların beyanlarına ve daha önce verilen mahkeme kararlarına rağmen ‘hırsız ve katil’ sözlerinin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığına ve hakaret içerdiğine kanaat verdi. Kararda “Hakaret suçunda korunan hukuki değerlerin kişilerin şeref, onur ve saygınlıkları olduğu, 'hırsız ve katil' sözlerinin somut bir fiil isnadı niteliğinde olduğunun aşikar olduğu, bu bağlamda sarf edilen sözlerin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığı ve sanıkların aleni ortam olan basın açıklamasında belirli olmayan birden fazla kişinin duyabileceği şekilde cumhurbaşkanına hakaret ettikler sonuç ve vicdani kanaatine varılarak cezalandırılmaları cihetine gidilmiştir” denildi.

ÖNCEKİ HABER

Buldan: Şimdi demokratik mücadeleyi daha da yükseltmek istiyoruz

SONRAKİ HABER

Star Rafineride zehirlenen işçiler ayağa kalkamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...