20 Temmuz 2018 23:41

Süperpak grevi birinci ayında: Grevi bırakırsak çok şey kaybederiz

Süperpak’ın İzmir, Karaman ve Gaziantep’teki çalışan işçilerinin grevi birinci ayını doldurdu; işçiler mücadele kararlı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Deniz KAR
Antep

Ambalaj üreticisi MM Süperpak’ın İzmir, Karaman ve Gaziantep’teki çalışan işçilerinin grevi birinci ayını doldurdu. Patronun sıfır zam dayatmasına karşı 20 Haziran’dan bu yana greve çıkan Selüloz-İş üyesi işçiler, patronun sıfır zam dayatmasına karşı talepleri karşılanana kadar mücadeleyi sürdürmekte kararlı.

Şirketin Antep fabrikasındaki işçilerle, birlikte geçirdikleri bir ay boyunca kazandıkları deneyimi konuştuk. Grev çadırında beklemeye devam eden işçiler, okey ve kağıt oyunları oynayarak zaman geçiriyor. Bir yandan yemek saati yaklaştıkça yemek işleri planlanırken, bir yandan ilerleyen günlerde kimlerin nöbete kalacağı kararlaştırılıyor.

YILDIRMAK İSTİYORLAR

Grevin gidişatını sorduğumuz İşyeri Baştemsilcisi Fatih Anlar “30 gün oldu henüz bir teklif gelmedi, bugüne kadar alışılan neyse onu devam ettirmeye çalışıyorlar. Karşılarına bir grup çıktı ve haklarını aramaya başladı, haliyle yıldırmak istiyorlar” dedi. Anlar şöyle devam etti: “Ama biz şunu da anladık; biz bu grevi bırakırsak çok şey kaybederiz. Tutunacak tek dalımız bu grev, şimdi grevi sonlandırıp çalışmaya başlasak pek çoğumuz işten atılacak, bunun farkındayız.”

Grevdeki işçilerin moralinin yerinde olduğunu belirten Anlar “Çeşitli sıkıntılar yaşıyoruz, çalıştığımız fabrika işlek bir yerde değil, uç bir noktada kalıyor. Evlerimiz de buradan 20 kilometre uzaklıkta, ailelerimiz gelemiyor. Kredi borcu birikenler, hacizlik olanlar var. Fakat bu sorunları bir şekilde çözmeye çalışıyoruz” dedi. Grevin neler öğrettiğini sorduğumuz Anlar şunları söyledi: “Grev bize dayanışmayı öğretti, haklarımız için aynı çatı altında nasıl durabileceğimizi, aza kanaat etmeyi öğretti. Tekel sigara yerine kaçak sigara içmeye başladık, normal fırın ekmeği yerine Suriye ekmeği almaya başladık, örgü peyniri yerine Edirne peyniri, salça ekmek yemeye başladık. Ben bunları küçümsemek için söylemiyorum, salça ekmeği severim, domates ekmeğin yeri bende ayrıdır. Gidip kuzu çevirme yiyen adam bunların lezzetini anlayamaz” dedi. Birlik olmanın önemini kavradıklarını söyleyen Fatih Anlar, şöyle devam etti: “Bu ülkede hakkını aramanın ne kadar güç olduğunu, hakkını arayanların ne kadar kötü gösterildiğini bir kez daha gördük.”

GREV SÜRECEK

Ardından 3.5 yıldır Süperpak işçisi olan Cengiz Usta söz aldı. Grevin birlik ve beraberliği öğrettiğini söyleyen Cengiz Usta “Eskiden birbiriyle arkadaş olmayan adamlar günlerdir burada birlikte yatıp kalkıyor. Bir şey olduğunda birlikte karar alıyoruz. Bir de sabretmeyi öğretti grev bize. Yeri geldiğinde evdeki çocuğumuza bile katlanamazken burada pek çok şeye dayanıyoruz” diye konuştu. İşyeri Temsilcisi Mehmet Atılgan da “Grev bizim lehimize sonuçlandığında ne öğrettiğini daha iyi anlayacağız” dedi ve ekledi: “Arkadaşlar iyi bir netice alıncaya kadar bu grevi devam ettirme konusunda hemfikirler.”

ÖNCEKİ HABER

Şırnak’ta 100’ü aşkın ölüme tek soruşturma 

SONRAKİ HABER

Üçüncü Ali Deniz Uzatmaz Futbol Turnuvası başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...