20 Temmuz 2018 15:05

Şırnak’ta 100’ü aşkın ölüme tek soruşturma 

Şırnak'ta sokağa çıkma yasakları sırasında yaşamını kaybeden 100'ü aşkın kişinin ölümüyle ilgili tek soruşturma başlatıldı.

Paylaş

Şırnak merkezde 14 Mart 2016 tarihinde ilan edilen ve 8 ay boyunca devam eden “sokağa çıkma yasağı” sırasında hayatını kaybeden 100’ü aşkın kişinin ölümüne ilişkin başlatılan soruşturmaların tek dosyada ele alındığı öğrenildi. Konu hakkında bilgi veren Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) avukatlarından Newroz Uysal, söz konusu durumdan dolayı kimin nasıl hayatını kaybettiğinin belirlenmediğini ve cenaze görüntülerinin isimlere göre ayrıştırılmadığını aktardı. Uysal, hayatını kaybedenlerin dosyalarının birleştirilmesinin birçok sorunu beraberinde getireceğini ve ölümlerin ayrı ayrı soruşturmalar şeklinde olması gerektiğine dikkat çekti.

YAPILAN BAŞVURUYA DÖNÜŞ YAPILMADI

Uysal, yasağın sona ermesinin ardından bazı ailelerden alınan vekaletler doğrultusunda almak istedikleri dosya fotokopilerinin kendilerine verilmediğini kaydetti. Hayatını kaybedenlerin dosyalarının ayrıştırılması için başvuruda bulunduklarını ancak kendilerine bir dönüş yapılmadığını söyleyen Uysal, “Dosyanın tek bir savcı tarafından yürütülemeyeceğini, cenazelerin karıştırılma ihtimali olduğunu, yazışmaların doğru yürütülemeyeceği için başvuruda bulunduk. Şu an dosyaya bakan savcı 7’inci savcı. Şu ana adar sağlıklı bir soruşturma yürütülmedi” dedi.

‘CENAZE GÖRÜNTÜLERİ İSİMLERE GÖRE AYRILMAMIŞ’

Yasak sırasında yaşamını yitiren birçok kişinin halen cenazelerinin ailelerine verilmediğini ve aileler tarafından verilen kan örneklerinin bekletildiğini hatırlatan Uysal, şunları söyledi: “Ailelerin cenazelerinin görüntülerini görme talepleri de kabul edilmedi. Çünkü görüntüler, dosyada yer alan kişilerin isimlerine göre ayrılmamış. En son 2 ay önce Adalet Bakanlığı tarafından görevlendirilen bir müfettişin uyarısından sonra savcılık, 60 klasörlük dosyayı Şırnak Emniyet Müdürlüğüne gönderip, dosyanın ayrıştırılarak yeniden geri gönderilmesini talep etmiş.” (Şırnak/MA)

ÖNCEKİ HABER

G9: TRT’de tarihin en büyük kadrolaşma harekatı yürütülüyor

SONRAKİ HABER

Süperpak grevi birinci ayında: Grevi bırakırsak çok şey kaybederiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...