20 Temmuz 2018 12:00

SES: Torba yasa emekçilerin beklentilerini karşılamıyor

'Torba yasa sadece hekimlerin emeklilik maaşlarında artışı öngörüyor. Bu durum barışı zedeleyebilir ve emekçiler arasında ayrıma neden olabilir.'

Sağlık Emekçileri Sendikası logosu

Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), yaptığı açıklama ile ‘Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ndeki düzenlemelerin sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin beklentilerini karşılamadığını ifade etti. Açıklamada, sağlıkta şiddet yasa tasarısı ile seçim öncesi vaat edilen 3600 ek göstergenin de bu düzenleme kapsamında ele alınması talep edildi. 

SES, Meclise sunulan ‘Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ hakkında açıklamada bulundu. Kanun teklifinde yer alan fiili hizmet süresi zammı, emeklilik ücretindeki artış ve sağlık turizmiyle ilgili maddelerin sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini doğrudan ilgilendirdiği belirtilen açıklamada, kararlı bir mücadelenin sonucu olarak fiili hizmet süresi zammının eksik de olsa torba yasaya dahil edildiği belirtildi. Açıklamada, fiili hizmet süresi zammı ile ilgili düzenlemenin sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin tümünü kapsamadığına dikkat çekilerek sadece 1219 sayılı yasa kapsamına giren sağlık mesleklerini kapsadığı ifade edildi. Geçmiş çalışma sürelerini de kapsamayan düzenlemenin her yıla 60 gün sınırlaması getirdiği belirtilen açıklamada, özellikli birim ayrımının da bulunmadığı belirtildi.

‘3600 EK GÖSTERGE VAADİ YASADA YER ALSIN’

Açıklamada, emekçilerin özlük haklarının torba yasalara sığamayacağı ifade edilerek torba yasada yer alan düzenlemelerin sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin taleplerini karşılamadığı dile getirildi. Torba yasa önerisinde sadece hekimlerin emeklilik maaşlarında bir artışın öngörüldüğü belirtilen açıklamada, söz konusu durumun çalışma barışını zedeleyeceği ve emekçiler arasında ayrıma neden olacağı ifade edildi.

Uluslararası sağlık hizmetlerinin (sağlık turizmi) döner sermaye gelirlerinin yarısının hekimler ve diş hekimlerine dağıtılması önerisine de tepki gösterilen açıklamada, "Sendikamız sağlık turizmi anlayışına karşı çıkmaktadır. Çünkü bir ülkede bulunan tüm insanlar (göçmen, turist, vatandaş) aynı sağlık hizmetlerinden faydalanmalıdır. Bu tür ayrımlar sağlık hizmetlerinin bütünlük ilkesini bozmaktadır" denildi.

Açıklamada, seçim öncesi vaat edilen 3600 ek gösterge ilgili düzenlemenin de yasada yer alması talep edilirken sağlıkta şiddetin de iktidarın gündemine girerek sağlık emek ve meslek örgütlerinin hazırlayıp Mecliste grubu bulunan partilere ilettiği şiddet yasa tasarısının bu düzenlemeler ile birlikte ele alınması istendi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa'nın Gündemi: Müttefiklerin arası açılıyor

SONRAKİ HABER

OHAL'i kalıcı hale getiren yasa teklifi komisyonda kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...