19 Temmuz 2018 23:18

Dünyadan bir Hayri Dev geçti

Hakan Keysan, Denizlili ozan ve cura ustası Hayri Dev’in ölümünü Evrensel’e yazdı.


Fotoğraf: Sunak Dergisi

Paylaş

Hakan KEYSAN

Hayri Dev, Denizli Çameli ilçesi yaylaklarının bir neşeli ozanıdır. Önceki gün ölüm haberi geldiğinde buruk bir hüzün çöktü içimize. Onunla Sunak dergisi 47. sayısı “Hayri Dev” dosyası için yaşadığı Gökçeyaka köyüne gitmiştik. Tarihler 16 Kasım 2016 gününü gösteriyordu. Oldukça neşeli bir sohbet ve röportaj gerçekleştirmiştik. Bizi uzun uzun yörük havaları ile neşelendirmişti. Ama zaman üstümüzde hükmünü sürdürüp ömür alırken bu dev ozan aramızdan sessizce süzülüp gitti. Yaylalar, gelinler, keçiler, kıl çadırlar, yıldızlar, düğün törenleri de öksüz artık…

Sunak dergisi ile atölyesinde Hayri Dev’in büyüsüne konuk olduğumuz o gün bir yörük kültür şöleni olarak hafızamda kazınıp kaldı. 3 telli sazı, on bin yıldan süzülüp gelen ağzı, her biri birbirinden ritimli ve içinden deve kervanları geçen, çam ormanları kokan, ekin tarlaları tüten bu ezgilerle, Dev gibi bir karşılama yapmıştı bizlere.

“Tiiih” diye seslenmesi ve ezgili ağzıyla dolu dolu gülmesi, sanatı yaşayan ve aslında sadece yaşadığı toprakların, yaşamların, aşkların, ormanların, toprakların ve hayallerin yansımasını sunan doğal bir ozanın coşkusuydu tanıklığımız. Söylenen türkülerdeki deve çanlarını, sabah çiğiyle buram buram kokan toprağın kokusunu, en küçük rüzgarda hışırtıyla ıslık çalan çam ağaçlarının ezgisini ve bu sesler arasında alın teriyle yıkanan ırgatların toprakla cebelleşmesini ve kuşkusuz ki her birinin eşsiz hikayesiyle yüklü aşklarını derinden duyumsadık.

O gün bize  ”Gine gelin e mi” derken içindeki yürek burkulması ve Gökçeyaka’nın yalnızlığının, unutulmuşluğunun, üretimsizleşmesinin tüm sancılarını onun yaşlı sesinde duyumsamıştım.  Evet, Hayri Dev ve nice böyle dev, gizli, yalnız ve ıssız kalmış ozanlar soluk alıyor köşe bucak Anadolumuzda. Ama bir daha yolumuz düşüp gidemedik oraya. Taa ki ölüm haberini alana dek.

Artık yeryüzünde bir Hayri Dev yok. Ama ruhu o çam ormanlarında atan, yerel düğün törenlerinin oynak şarkılarında buram buram tüten bir Dev ruh sonsuza dek soluk almayı sürdürecek.

Hoşça git Hayri Dev…

ÖNCEKİ HABER

Zeytinburnu'daki metruk fabrikada çıkan yangın kontrol altına alındı

SONRAKİ HABER

OHAL'de ordudan 15 bin, eğitimden 41 bin kişi ihraç edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...