19 Temmuz 2018 23:42

Aygün işçileri: Patron yetkiye itiraz ederse üretim beklemesin

Aygün Alüminyum’da örgütlenme çalışması yürüten Türk Metal yetki aldı. Türk Metal üyesi işçiler, patrona sendikayı tanıma çağrısı yaptı.


Fotoğraf: Aygün Alüminyum

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Tekirdağ

Aygün Alüminyum’da sendikalaştıkları için işten atılan işçiler, Patron Mustafa Güneysel, telefonlara bile çıkmayınca fabrika önünde yeniden direnişe başladı. Geçen hafta Ergene Kaymakamının araya girmesiyle Türk Metal ile patron arasında geçtiğimiz pazartesi günü için görüşme ayarlanmıştı. Görüşme olacağı gerekçesi ile fabrika önünde direnişe ara verilmişti. Bakanlıktan sözleşme yapma yetkisi alınırken, çalışan işçiler de patronu bu karara saygı göstermeye çağırdı, “Patron itiraz edip süreci uzatmaya kalkarsa fabrikada iş barışı bozulur. Ondan sonra kimse bizden iş beklemesin” uyarısında bulundu.

MÜCADELE DAHA KARARLI DEVAM EDECEK

Gelişmeler ile sosyal medya hesabında bir açıklama yapan Türk Metal Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak “Görüşme olacak diye bir iyi niyet göstergesi olarak işten atılan işçi arkadaşların fabrika önünde bekleyişini durdurmuştuk. Ama Aygün Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güneysel emeğe saygı duymamaktadır. Biz de mücadelemizi daha kararlı bir şekilde devam ettireceğiz” dedi. Aygün Alüminyum işçileri ise patrona tepkilerini dile getirirken bundan sonra mücadeleyi daha kararlı şekilde sürdüreceklerini belirtiyorlar.

İNSAN GİBİ ÇALIŞMAK VE YAŞAMAK İSTİYORUZ

Fabrika içinde birçok baskı, tehdit ve rüşvete rağmen örgütlenip toplusözleşme düzenine geçmekten vazgeçmeyen Aygün Alüminyum işçileri patron ve fabrika yönetimine “Kararımıza saygı göster” çağrısı yaptı. Kısa sürede örgütlenerek Türk Metal’e üye olan bir işçi “Yıllardır gece gündüz çalıştık. Aygün Alüminyum’un milyon dolarlık projelerinin altından başarılı bir şekilde altından kalktık. Şirketi iş alanımızda ülkemizin en büyüklerinin arasına soktuk. Fabrika her sene büyüdü. Yeni bölüm ve fabrikalar açtı. Ama bizim durumumuz hep kötüye gitti. Asgari ücret ile ağır çalışma koşulları altında çalıştık. Yeri geldi azar eşittik, yeri geldi bir çay bardağı bile çok görüldü. Çalışırken ellerimiz parçalanmasına rağmen eldiven, iş elbisesi bile verilmedi. Adam yerine bile konmadık. İşte bizi isyan ettiren durum budur. İnsan gibi çalışmak, insanca muamele görmek ve insanca yaşayacağınız bir ücret istiyoruz” dediler.

PATRON KARARIMIZA SAYGI GÖSTERMELİ

Türk Metal’in toplusözleşme yetkisi için Çalışma Bakanlığına yaptığı başvuru olumlu sonuçlanırken, İşletme Müdürü Tamer Akpolat[RTF bookmark start: _GoBack][RTF bookmark end: _GoBack] ise bu karara itiraz edeceklerini söyledi. “Fabrika yönetimi bize hep yasaları, iş yeri kurallarını, talimatları göstererek daha çok çalışmamızı istedi. Bizden hep saygı bekledi. Biz de gerek gönüllü gerekse de zorunlu olarak kurallara uyduk, yönetimin kararlarına saygı gösterdik. Patron neye itiraz edecek. Üye sayımız^mı yetmiyor, iş kolumuz metal mi değil? Herkes biliyor ki gerekli sayıda işçi üye oldu. Yaptığımız iş ise alüminyum. Yani metal. Bunu biliyorsunuz. Bildiğiniz şeyin neyine itiraz ediyorsunuz“ diye tepki gösteren bir işçi, şu çağrıyı yaptı: “Biz sizin üretim ile ilgili aldığınız kararlara saygı gösteriyorsak, siz de bizim yasaların bize verdiği hakkı kullanma kararımıza saygı gösterin.”

PATRONLAR KÖLELİĞİN DEVAMINI İSTİYOR

“Biz sendikalaşmak, toplusözleşme yapmak, çocuklarımıza bir lokma daha fazla ekmek götürmek için uğraşıyoruz. Bu konuda da haklıyız. Fabrika yönetimi ve patron ise eski düzenin devam etmesini istiyor. Yani çok çalışın, hızlı çalışın ama para istemeyin demek istiyor. Ben çok kazanayım ama siz ne olursanız olun diyor. Yani köleliğin devam etmesini istiyor.  İşte biz buna itiraz ediyoruz. Bizim sırtımızdan kazanıyorsan biz de insan gibi yaşamak istiyoruz” diye bir başka işçi, haklarını almakta kararlı olduklarını, birleşerek güçlerinin farkına vardıklarını söyledi.

KARARIMIZA SAYGI GÖSTERMEYEN PATRON HER ŞEYE HAZIR OLSUN

Patronlar işçilerin sendikalaşmasını engellemek için bazı işçileri işten atıp geride kalan işçilere korku salmaya, baskı kurarak sendikadan istifa ettirmeye çalışıyor. Kimi zaman işçilerin bir kısmını satın alıp işçilerin birliğini bozmak istiyor. Bunlar de işe yaramadığında çoğunluk tespitine itiraz edip, süreci mahkemeye taşıyarak zamana yayıyor. Böylece zaman kazanan patron daha rahat hareket etme alanı yakalayarak fabrikanın toplusözleşme düzenine geçmesini engelliyorlar. Sendikalaşmak isteyen birçok fabrikada işçiler yasanın gerektirdiği bütün şartları yerine getirmelerine rağmen patronlar işçilerin girişimini engellemeyi başarıyor.

Bunun farkında olan Aygün Alüminyum işçileri bu oyuna gelmeyeceklerini ve patronun direncini kırmak için her yola başvuracaklarını belirtiyorlar. Bir işçi “Biz seyirci kalmayacağız. Üye olduk ama işimiz bitmedi. Patron itiraz edip süreci uzatmaya kalkarsa fabrikada iş barışı bozulur. Ondan sonra kimse bizden iş beklemesin. Bizim kararımıza saygı göstermeyen patron fabrikasını da kaybetme riskini göze almalı. Biz asgari ücreti kaybetmeyi göze alıyoruz” sözleriyle kararlılıklarını dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Petrol-İş İzmir Şubesine üye işçiler değişim istiyor

SONRAKİ HABER

Şifa Hastanesinde doğum yapmak işten çıkarma sebebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...