19 Temmuz 2018 23:27

Petrol-İş İzmir Şubesine üye işçiler değişim istiyor

Petrol-İş İzmir Şubesinde yaklaşan seçimler öncesi değişim isteyen işçilerin çıkardığı listenin adayları fabrikalara alınmıyor, hainlikle suçlanıyor.

Fotoğraf: Buse Vurdu/EVRENSEL

Paylaş

Turan KARA
İzmir

Petrol-İş İzmir Şubesinde yaklaşan seçimler öncesi işçiler, sendikal anlayışta değişim istediklerini söylüyor. 32 yıllık yönetime karşı sendika tarihinde ilk defa farklı bir liste çıkaran işçiler, “Aday olan delegeler fabrikalara alınmıyor, kendilerini tanıtma ve anlatma fırsatı verilmiyor, hainlikle suçlanıyor ve işçiler kamplaştırılarak karşı karşıya getirilmeye çalışılıyor. Petrol-İş İzmir tarihinde bu bir ilk, bizim için adeta devrim” diyor.

‘İŞÇİNİN SENDİKASI İŞÇİYE KARŞI!’

Kendilerine sorulmadan 3 yıllık imzalanan TPI Composite sözleşmeyi eleştiren işçilerin bile işten çıkarmayla karşı karşıya olduklarını vurgulayan bir işçi, “İşçilerin kaderi, ekmeği sendika başkanının iki dudağı arasında adeta. Eleştiremezsin, söz söyleyemezsin ve hiçbir şey isteyemezsin. Konuşmak için yanına gittiysen önce el öpmeni istiyor. Oysa şartlar her geçen gün bizim aleyhimize değişiyor, çalışma şartları ağırlaşıyor, yaşam koşullarımız zorlaşıyor, iş yükümüz artıyor. Ancak TPI işçisi artık daha usta işçi. DYO, Toyo Boya ve Tetrapak’ta da durum aynı. Kimse sendikaya ses çıkaramaz hale gelmiş. İşçinin kendi sendikası işçiye karşı olmuş, eziyor” dedi.

‘ADAYLARA KAPILAR KAPALI’

Aday olma sürecinde de çeşitli zorluklar çıkarıldığını belirten bir işçi de “Adaylığını açıklayan arkadaşlar kendini tanıtmak için fabrika ziyaretlerine gittiğinde fabrikadan içeri alınmıyor, demokratik hakkımızı kullanamıyoruz ve karşımıza jandarma dikiliyor. Delege adayları, şube sekreteri ve temsilciler TPI fabrikasına gittiğinde fabrika kapıları kapatıldı, içeri alınmadı. Jandarmayı çağıranlar şube başkanı ve adamlarıymış, içerdeki arkadaşlar tel örgülerin arkasından da olsa görüşmek istediklerinde temsilciler tarafından engellenmiş, ustabaşları bırakmamış. Neden? Böyle bir sendikacılık olabilir mi? Karşısında aday olan işçileri kendi fabrikasına almadığı gibi diğer fabrikalara girmesi de engelleniyor. Fabrika ziyaretlerinde kapılar kapalı” diye konuştu.

İşçi, tüm fabrikalarda delege adaylıklarını tamamladıklarını belirterek, “Ama son olarak bir değişiklik oldu. Seçimler için delege başvuru süresi 17 Temmuz’da son olmasına rağmen şube başkanı süreyi bir hafta uzattığını açıkladı. Şimdi tekrar adaylık için başvuru yapmamız gerekiyormuş. Bu süre içinde de aday arkadaşlara baskılar başladı” dedi.

‘ADAY OLMAK İHANET DEĞİLDİR’

Diğer şubelerdeki gibi özgür ve demokratik bir ortamda, sorunlarını ve çözüm yollarını tartışmanın bir aracı olarak seçim yapılmasını isteyen işçilerin üzerlerinde baskıların arttığını ifade eden başka bir işçi de şunları söylüyor: “Yanı başımızda Aliağa Şubesi var, sözleşme döneminde izledik gördük. Demek mücadele edilebiliyormuş, mücadele edebilen sendikacılar da varmış. Ayrıca orada serbestçe seçimler yapılıyor ve kimsenin aklında güven problemi olmuyor. Burada ise sendikal hakkımızı kullanıp aday olduk diye hain denilip ihanetle suçlandık. ‘Daha düne kadar elimi öpüp bana baba diyenler karşıma aday olarak çıktı’ diyor başkan. Zaten yanına giden herkese zorla elini öptürüyor, hangi çağda yaşıyorsa artık? Aday olmak kimseye ihanet etmek değildir, ihanet etmek sözleşmeyi sormadan danışmadan kayıpla imzalamak, işçileri işten attırmaktır” diyor.

‘İŞÇİLERE SENDİKAL BİLİNÇ VERİLMİYOR’

İşçiler bu seçimlerle beraber delege ve temsilcilik seçimlerinin artık Petrol-İş İzmir Şubeye kural olarak yerleşeceğini düşünüyor. “Hâlâ nasıl aday olunur, nasıl oy kullanılır bilmeyen pek çok arkadaşımız var. TPI Petrol-İş’e geçince eğitimler verilecek, seçimler olacak, herkesi grup grup sendika bilinci için eğitime sokacağız diyordu ama şimdiye kadar defalarca talep etmemize rağmen kulaklarını tıkadı” diyen bir işçi de şimdiye kadar sendikasının kendilerine hiçbir açıklama yapmadıklarını ifade etti.

Başka bir işçi de “Geçen gün fabrikada yaptığı konuşmada ‘Fabrikaya yemekhane kurulmasını sağladım, daha önce nerede yemek yiyordunuz hatırlayın’ diyor. Bin kişinin çalıştığı fabrikaya yemekhane kurulması ile övünüyor, başka da bir şey yok. Şimdi ise ‘Sözleşme 2 yıllık olacak söz veriyorum’ demiş. Biz ne istediğimizi, nasıl bir sendika istediğimizi söyleyemiyoruz, fabrikaları dolaşıp konuşamıyoruz. Muhalifler seçilirse sizi işten attıracak diyerek korkutuyor ve işçileri kutuplaştırıyor, bölüyor bunlar yanlış şeyler” diyor.

Bundan 3 yıl önce TPI Composite fabrikası yaklaşık 1300 işçinin çalıştığı tek fabrika idi. Şimdi 750 ve 1070 işçinin ayrı ayrı çalıştığı iki fabrika var. Sendikanın yönetim anlayışına karşı mücadele, sadece TPI Composite fabrikasında değil diğer fabrikalarda da sürüyor. İşçiler seçim sürecinde yaşanan adaletsizlikleri görünce delege seçimi günü yaşanması ihtimalini düşünüyor ve Petrol-İş’in geleneklerine sahip çıkılmasını, taraf tutulmadan ilkelerin çiğnenmediğinin garanti altına alınmasını istiyor.

Konuyla ilgili aradığımız İzmir Şube Başkanı Gani Gündoğdu ise telefonlarımıza ve mesajlarımıza dönüş yapmadı.

ÖNCEKİ HABER

Denizli'de yavru köpek inşaatta iple asılı halde bulundu

SONRAKİ HABER

Aygün işçileri: Patron yetkiye itiraz ederse üretim beklemesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...