05 Eylül 2012 10:56

Bir ‘KCK’ davası klasiği

DİHA Muhabiri Abdullah Çetin ve Kurtalan Belediye Başkanı Necat Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 9’u tutuklu 27 kişi hakkında ‘KCK’ adı altında açılan davanın 2. duruşması yarın görülecek. İddia edilen suçlamaların neredeyse tamamı mesleki faaliyetleri olan Çetin’in düğün CD’leri de iddianam

Bir ‘KCK’ davası klasiği
Paylaş

DİHA Muhabiri Abdullah Çetin ve Kurtalan Belediye Başkanı Necat Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 9’u tutuklu 27 kişi hakkında ‘KCK’ adı altında açılan davanın 2. duruşması yarın görülecek. İddia edilen suçlamaların neredeyse tamamı mesleki faaliyetleri olan Çetin’in düğün CD’leri de iddianameye delil olarak konuldu.
Siirt’in Kurtalan ilçesinde 16 Aralık 2011 tarihinde KCK adı altında düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınıp haklarında dava açılan ve aralarında Kurtalan Belediye Başkanı Necat Yılmaz ile DİHA Muhabiri Abdullah Çetin’in de bulunduğu 9’u tutuklu 27 kişinin yargılanmasına yarın Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek. Yürütülen soruşturma kapsamında BDP üye ve yöneticileri ile belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri hakkında toplanan delillerin neredeyse tamamının parti faaliyeti olduğu gözlenen dava dosyasında, DİHA Muhabiri Abdullah Çetin’e yönelik isnat edilen suçlamalar ise tamamen mesleki faaliyetlerle sınırlı.
Neredeyse tüm ‘KCK’ davalarında olduğu gibi gizli tanık beyanlarına dayandırılarak suçlanan Çetin, gizli tanık beyanlarına dayandırılarak ‘KCK Kurtalan Sorumlusu’ olarak lanse ediliyor. Çetin’e ilişkin dava dosyasında telefon kayıtları, haber amaçlı takip ettiği eylemler ve haber materyalleri delil sayılıyor. ‘Örgüt yöneticisi olmak’ iddiasıyla suçlanan Çetin’e ilişkin hazırlanan dava dosyasına konan ve delil olduğu iddia edilen bilgi ve belgeler ise birbirinden ilginç. Adeta attığı her adım takip edilip, yaptığı her konuşması kayıt altına alınan Çetin’in 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ilişkin ajansın abonesi olan kimi televizyon kanalları ile yaptığı canlı yayın bağlantıları, Siirt’te meydana gelen ve kamuoyunca ‘utanç davası’ olarak bilinen cinsel istismar olayına ilişkin telefon görüşmesi, ve ajansıyla haberlere ilişkin yaptığı telefon konuşmaları dosyaya delil olarak kondu. Çetin’in haber takibi amacıyla bulunduğu eylem ve etkinlikler ise iddianameye ‘katıldığı eylemler’ olarak geçti. O eylemlerin bazıları şöyle; 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, BDP Kurtalan ilçe örgütü tarafından organize edilen basın açıklamaları, Halepçe Katliamı’nın yıl dönümüne ilişkin düzenlenen basın açıklamaları, Newroz, Newala Qasaba yürüyüşü, DTK’nın başlattığı ‘Sivil Cuma’ namazı.
Ev ve iş yerinde yapılan aramada bulunan ve dosyaya ‘suç delili’ olarak konan kimi bilgi ve belgeler ise ‘Bu kadar da olmaz’ dedirten cinsten. BDP Kurtalan ilçe örgütünün ‘Basına ve kamuoyuna’ şeklinde başlayıp devam eden açıklama metinleri delil olarak iddianameye konulurken, DİHA Muhabiri Çetin’in düğün CD’leri bile delil sayıldı.
Hakkındaki iddialara bir mektupla yanıt veren Abdullah Çetin, yaptığı haberlerin yerel ve ulusal haber kanalları ile gazetelerde yer alması ve bazılarının Meclis Genel Kurulunda gündeme getirilmesinin hemen ardından hedef seçildiğini söyledi. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Bakan bihaber

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’dan Ankara’ya uzanan bir sergi: Surdibi Düşleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa