19 Temmuz 2018 12:38

Donald Trump ve Donald Tusk

André Scheer: Tusk’a göre küresel dünya düzeni, soğuk savaşı bitirdi, Avrupa’ya barışı, Çin’e ise ilerlemeyi getirdi.

Paylaş

André SCHEER
Junge Welt

Pazartesi günü dünya çapında çok önemli toplantılar yapıldı. AB tarım bakanları Brüksel’de bir araya geldi. AB dışişleri bakanları da Latin Amerikalı meslektaşlarıyla Brüksel’de buluştular. Eş zamanlı olarak Pekin’de AB-Çin zirvesi gerçekleşti. AB’nin katılmadığı ama tüm dünyayı ilgilendiren bir buluşma Helsinki’de ABD Başkanı Trump ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında yapıldı. Putin ve Trump, buluşmalarında AB’ye yönelik herhangi bir mesaj verme gereği duymadılar ama AB Konsey Başkanı Donald Tusk, Çin’de yaptığı bir açıklamayla Trump ve Putin’e küresel dünya düzenini bozmamaları uyarısında bulundu.

Tusk’a göre bu dünya düzeni, soğuk savaşı bitirmiş, Avrupa’ya barışı, Çin’e ise ilerlemeyi getirmişti. Avrupa, Çin, Amerika ve Rusya’nın bu düzeni bozmama, tersine iyileştirme göreviyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Tusk, ABD’ye tüm Amerika kıtasının sahibi sıfatını layık görürken, Rusya’nın Avrupa’ya ait olmadığını bir kez daha vurgulamış oldu.

Bu küresel düzen, soğuk savaşı bitirip Avrupa’ya barış mı getirdi? Yugoslavya’daki savaşları, özellikle de Sırbistan ve Karadağ’daki NATO bombardımanlarını unutursak evet. Donbass’ta 2014’ten bu yana süren savaşı görmezden gelirsek evet, AB ve NATO’nun Libya, Somali, Mali, Afganistan ve diğer ülkelerdeki savaşlarını önemsemezsek evet... Bu dünya düzeni Çin’in bugünkü haline gelmesini sağladı öyle mi? Tam tersi Çin Halk Cumhuriyeti Washington, Berlin ve Brüksel’den dayatılanlara karşı direnerek şimdiki gücüne erişti.

Bay Tusk’un öve öve bitiremediği bu düzen, Akdeniz’de binlerce kişinin ölümüne yol açıyor, kurtarıcılarını ise cezalandırıyor. Bu küresel düzende, ABD’nin Meksika sınırında resmen ayırarak, Avrupa’da ise aile birleşimine izin vermeyerek çocuklar ailelerinden koparılıyor. Bu düzende Alman silah tekelleri utanmadan, sıkılmadan, eğer satış yapmazlarsa Almanya’daki işyerlerinin yok edileceği bahanesiyle sendika ve emekçileri arkalarına almaya çalışarak, savaş bölgelerine silah satıyor, insanları yerlerinden yurtlarından ediyor. Bu düzende milyonlar açlıktan ölürken, dev gıda tekelleri tohumların patentlerini bile alıyor, toprağı verimli olan ülkelere her yöntemle saldırıyor, sahilleri tek bir balık bırakmayıncaya kadar talan ediyor. Bu düzende Almanya’da yeni polis görev yasasıyla emniyet güçlerine keyfi iddialarla insanları tutuklama ve operasyonlarda el bombası kullanma hakkı veriliyor. Bu düzende Donald Trump gibi biri ABD Başkanı, Horst Seehofer gibi biri de Federal İçişleri Bakanı olabiliyor...

Bay Tusk, yanılıyorsunuz:  Bu küresel dünya düzeni yıkılmalıdır!

Çeviren: Semra Çelik

ÖNCEKİ HABER

Yemen’de kolera salgını can almaya devam ediyor

SONRAKİ HABER

Kanser hastası Melike Bütün'ün ölümüne soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa