19 Temmuz 2018 12:29

Yemen’de kolera salgını can almaya devam ediyor

UNICEF: Yemen’de son 13 ayda 2 bin 311 kişi koleradan hayatını kaybetti.


Fotoğraf: Bernard Gagnon (CC-BY-SA)

Paylaş

Yemen’de 2015’ten bu yana devam eden savaş, milyonlarca çocuğun eğitimin yanı sıra temel sağlık hizmetlerinden de yararlanamamasına neden oluyor.

Hava bombardımanları ve iç çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilen binlerce aile, çocuklarını okula gönderemiyor. Yeterli seviyede beslenemeyen ve hijyenik olmayan koşullarda yaşamak zorunda kalan çocuklarsa salgın hastalıkların pençesinden kurtulamıyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) yayımladığı son rapor, kolera salgınının Yemen’de binlerce kişinin hayatına mal olduğunu ortaya koydu.

13 AYDA 2 BİN 311 KİŞİ ÖLDÜ

Euronews’un aktardığına göre UNICEF verileri, ülkede son 13 ayda koleradan hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 311 olduğuna işaret ediyor.  Kuruluşun Twitter hesabından yapılan açıklamada ayrıca, kolera ile mücadelede sağlanan ilerlemeye rağmen şüpheli vaka sayısı da 1 milyon 118 bin 381.

UNICEF, ülkedeki sağlık sisteminin yetersizliğini ve çatışmaların sürmesini, hastalığın yayılmasını durdurmanın önündeki en büyük engel olarak niteliyor.

2.5 MİLYON ÇOCUK EĞİTİMSİZ KALDI

Bu arada Birleşmiş Milletler verilerine göre, Yemen’de 2 bin 500’ün üzerinde okul kapalı.

Çatışmaların yanı sıra öğretmenlerin maaşlarının ödenememesi, elektrik, su gibi ihtiyaçların karşılanamaması ve ailelerin kaçmak zorunda kalması gibi sebeplerden ötürü 2 milyon 500 bin Yemenli çocuk eğitim alamıyor.

Durumun bu şekilde devam etmesi halinde okula gidemeyecek çocuk sayısının 4.5 milyonu bulacağı belirtiliyor.

BİR NESİL HEBA OLUYOR!

UNICEF Yemen Temsilcisi Meritxell Relaño, “Yemen’de koca bir nesil ya kısıtlı ya da eğitimden mahrum şekilde yaşıyor. Çocuklar umutsuz bir gelecekle karşı karşıya. Okula gidenlerse yeterli düzeyde eğitim alamıyor” dedi.

Ülkedeki Husi topluluğunun hükümete karşı ayaklanmasını gerekçe göstererek bu ülkeye askeri müdahalede bulunan Suudi Arabistan ve Arap Koalisyonu, 2015’ten bu yana Yemen’e hava bombardımanları düzenleyerek büyük yıkıma yol açtı.

Batılı ülkelerin tanıdığı Cumhurbaşkanı Abdrabbuh Mansur Hadi’ye bağlı birliklerle Husi militanların birçok noktada sıcak savaşı devam ediyor.

Son olarak Hadi’ye bağlı birlikler ve Suudi Arabistan, Husilerin elindeki liman kenti al Hudayda’ya saldırdı. BM’nin bu limanın gıda ve yardımların ülkeye girdiği nokta olması nedeniyle operasyonun insanlık krizine yol açacağı uyarıları ise göz ardı edildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Almanya, Kuzey Afrikalı mültecileri sınır dışını hızlandırdı

SONRAKİ HABER

Donald Trump ve Donald Tusk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...