19 Temmuz 2018 12:03

Cevad Zarif’ten Avrupa’ya ‘verdiğiniz sözleri tutun’ çağrısı

İran Dışişleri Bakanı: Avrupalılardan istediğimiz; verdikleri siyasi taahhütleri yerine getirmeleri, ekonomik alandaki önlemleri hayata geçirmeleri.

Görsel: Cevad Zarif'in YouTube hesabından alınan ekran alıntısı

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump’ın önce İran’la yapılan nükleer anlaşmadan geri çekilmesi ardından bu ülkeye yönelik yaptırımları yeniden hayata geçireceğini bildirmesi ve bu konuda Avrupa Birliğini de zorlamasına Tahran’dan sert yanıt geldi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Euronews’e verdiği özel mülakatta ABD’ye sert ifadelerle yüklendi. AB’yi gücünün farkında olmaya çağıran Zarif, Brüksel’i verdiği sözleri eyleme dönüştürmeye davet etti.

Zarif, “Şu anda Avrupalılardan istediğimiz şey; hem verdikleri siyasi taahhütleri yerine getirmeleri, hem de ekonomik alanda alınan önlemleri hayata geçirmeleri. Bunu görmek durumundayız. Sadece kağıt üstünde ya da sadece basit kelimelerle olmamalı... Özellikle bankacılık, enerji ve ulaştırma sektörlerinde ve KOBİ’lerde kendini göstermeli”

‘ABD IŞİD’E DESTEK VERİYOR’

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Trump-Putin buluşmasında Suriye meselesinde Moskova ile Washington hattında bir konsensüs sağlandığına dair yorumlar için ise, “Rusya ve Suriye hükümetiyle iyi iletişim halindeyiz, iyi bir koordinasyonumuz var ve böyle yapmaya da devam edeceğiz. Bu noktadaki duruşumuz gayet açık. İran’ın ve Rusya Federasyonu’nun hedefi, terörizme ve aşırılığa karşı mücadele etmektir” yanıtını verdi.

Trump’ın Suriye meselesinden dolayı prim yapmasının önüne geçilmesi gerektiğini de belirten Zarif, “Şimdi, Başkan Trump bu durumdan (Trump - Putin görüşmesindeki konsensüs) kendine pay biçmeye kalkarsa, ABD ve müttefiklerinin her zaman yaptığı gibi, IŞİD’e verdikleri destekten ötürü puan toplayabilir” dedi.

Zarif ayrıca, “Amerikan yapımı silahların IŞİD ve diğer aşırılık yanlısı örgütlerin elinde bulunduğu gerçeği belgelendi. Batılı kaynaklarca belgelendi.. Bence gerçeklere bakmalıyız. Gerçek olanlar; terörizmle savaşanlar, aşırılarla savaşanlar ve Suriye halkı için savaşanlardır” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsrail ‘Yahudilere özel devlet’ oluyor

SONRAKİ HABER

Cizre'deki çocuk boğulmalarının nedeni, kum ocaklarının açtığı kuyular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa