19 Temmuz 2018 10:41

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 13.88’e yükseltti

MB, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 1,6 yükseltti. Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu 'Açıklanan her anket, ekonomideki bozulmanın altını çiziiyor' dedi.

Görsel: Pixabay

Paylaş

Merkez Bankasının her ay gerçekleştirdiği beklenti anketine göre yıl sonu enflasyon beklentisi, hazirandaki yüzde 12.28’den temmuzda yüzde 13.88’e yükseldi. Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, açıklanan her anketin ekonomideki bozulmanın altını çizdiğini söyledi.

Merkez Bankasının reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 66 katılımcıyla gerçekleştirdiği beklenti anketi temmuz sonuçlarına göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 12.28’den 13.88’e yükseldi. Yıl sonu dolar kuru beklentisi 4.58 liradan 4.83 liraya, 12 ay sonrası dolar kuru beklentisi 4.78 liradan 5.06 liraya yükseldi. Yıl sonu cari açık beklentisi 53.5 milyar dolardan 54.8 milyar dolara yükseldi. Yıl sonu büyüme beklentisi yüzde 4.2 düzeyinde kaldı.

Temmuz TÜFE beklentisi yüzde 0.69’dan yüzde 0.83’e, ağustos TÜFE beklentisi yüzde 0.54’ten yüzde 0.59’a, 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 10.47’den yüzde 11.07’ye yükseldi. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 9.18’den yüzde 9.54’e yükseldi. 2019 cari açık beklentisi 50.6 milyar dolardan 50.3 milyar dolara geriledi. 2019 büyüme beklentisi yüzde 4.1’den yüzde 4.0’a geriledi.

24 Temmuz’da gerçekleşecek Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde faiz beklentileri ise şöyle değişti: BİST repo ve ters-repo pazarında oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi yüzde 17.23’ten yüzde 18.22’ye yükseldi. TCMB Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti cari ay beklentisi ise yüzde 17.67’den yüzde 18.32’ye çıktı.

HER ANKET BOZULMAYA DİKKAT ÇEKİYOR

Bu rakamları gazetemize değerlendiren Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, “Aslında bu beklentiler genelde muhafazakar bir şekilde yapılıyor. Örneğin büyümeye ilişkin beklentinin fazla iyimser olduğunu düşünüyorum. Diğerleri döviz kuru ve cari açık zaman içinde belirlenecek. Cari açık son 12 ayda için şu anda 57 milyar dolar. Ekonomideki yavaşlamayla birlikte ithal ürünlerde de yavaşlama olabilir. Döviz kuruna ilişkin tahmin de tamamen Türkiye ekonomisinin önümüzdeki süreçte gelişimine ve dünya koşullarına bağlı. Her geçen gün ekonomideki makro bozulmayla birlikte karar vericilerin de önümüzdeki aylara ilişkin beklentileri olumsuza gidiyor. Bunun olumsuza gidiyor olması istihdam ve üretim kararlarını buna göre almaları anlamına geliyor. Her açıklanan yeni anket, ekonomideki bozulmanın altını çiziyor.”

TEDİRGİNLİK VERİCİ GELİŞMELER

Bu rakamların halk ve işçiler için ne anlama geldiğini sorduğumuz Kozanoğlu, şöyle devam etti: “Yatırım yapılmadığında, yeni istihdam de yaratılamayacak. Enflasyonun artması demek gelirler o oranda artmadığında yaşam standardının, satın alma gücünün gerilemesi demek. Ekonomide daralma, kriz söz konusu olduğunda ilk fatura işçilere çıkarılıyor. 2001 ve 2008 krizinden de biliyoruz. Böyle dönemlerde işçi işten çıkarılıyor, ücreti geç ödeniyor ya da eksik ödeniyor. İleride bunlarla karşılaşabiliriz. Tedirginlik verici gelişmelere tanıklık ediyoruz.” (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Suruç anmalarına polis saldırısı: Çok sayıda gözaltı

SONRAKİ HABER

Twitter'dan İnce'ye sataşan Danıştay üyesine soruşturma yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...