19 Temmuz 2018 08:01
Son Güncellenme Tarihi: 19 Temmuz 2018 19:22

CHP'de kurultay için imza süreci polemiklerle sürüyor

CHP'de lider değişikliği için olağanüstü kurultay çağrısı yapanların sayısı 526'ya ulaştığı açıklandı. Genel Merkez ise bu rakamı yalanlıyor.

Fotoğraf: Emin Sansar/AA

Paylaş

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, olağanüstü kurultay için toplanan imza sayısının 526 olduğunu, bu akşam ya da en geç yarın yeter sayıda imzanın toplanacağını söyledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan ise toplanan imza sayısının 438 olduğunu belirtti ve "Yeterli imzayı getirsinler gereği hemen yapılır" dedi. CHP Sözcüsü Bülent Tezcan da "Bugün açıklanan rakam gerçek bir rakam değildir" ifadesini kullandı. Bunun üzerine Parti Meclisi (PM) Üyesi Gaye Usluer tepki gösterdi.

Tüzün, Mecliste, CHP Parti Meclisi Üyesi Gaye Usluer ve Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Kesimoğlu ile basın toplantısı düzenledi.

CHP'de seçimli olağanüstü kurultay gerçekleştirilmesi için üç gün önce çağrıda bulunduklarını anımsatan Tüzün, delegelerin özgür iradeleriyle bu çağrıyı dikkate alarak ücretlerini de ceplerinden ödeyerek notere gittiklerini aktardı.

Bu taleplerin hem ıslak imzalı noter kağıtlarıyla hem de noterden hemen sonra bizzat fotoğraflarla kendilerine gönderildiğini bildiren Tüzün, bazı noterlerin hazırlanan nüshaları CHP Genel Merkezine de gönderdiğini, imza sayısıyla ilgili bu nedenden dolayı polemik yapıldığını ifade etti.

Noterde atılan imzaların salt çoğunluğa ulaştığı zaman iradenin teşekkül etmiş olacağını söyleyen Tüzün, bu akşam ya da en geç yarın yeter sayıda imzanın toplanacağını, bu imzaları haftaya yetkili makamlara ulaştıracaklarını dile getirdi.

Noter talepname ve beyannamelerinin ellerinde olduğunu ve basın mensuplarının inceleyebileceklerini vurgulayan Tüzün, "Kimseden sakladığımız gizlediğimiz belge yok. Hepsini tek tek sayabilirsiniz." dedi.

'FAZLASI VAR, EKSİĞİ YOK'

PM Üyesi Gaye Usluer de toplanan imza sayısıyla ilgili bilgi verdi. "Bu bir küskünler hareketi değildir." diyen Usluer, ortaya çıkacak sonuç ne olursa olsun delegelerin kararı olacağını belirtti.

Usluer, dün akşam saat 17.00 itibarıyla seçimli olağanüstü kurultay talebiyle verilen imza sayısının 521 olduğunu, buna bu sabahki verilerin dahil olmadığını bildirdi.

Yeniden söz alan Tüzün, açıklamayı yaparken, 5 imza bilgisinin de kendisine ulaştığına işaret ederek "Toplam imza sayısı 526 olmuştur. Fazlası vardır, eksiği yoktur. Bugün 600'ü geçeceğine yürekten inanıyoruz. Salt çoğunluğun çok üzerinde imza toplanacaktır." diye konuştu.

Tüzün, 1245 delege olduğunu hesapladıklarını kaydetti.

Selin Sayek Böke'nin de genel başkan adayı olarak isminin zikredildiğinin aktarılması üzerine Tüzün, "Yeterli imzayı toplayan herkesin genel başkan adayı olma hakkı var." dedi.

Tüzün, bir başka soru üzerine, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun haberi olmadan bazı MYK üyelerinin delegeleri telefonla arayarak "İmza atmayın." ya da "İmzanızı geri çekin." dediklerini tespit ettiklerini öne sürerek "Bu yaklaşım doğru değil. Delegelerimiz ne yapacaklarına hür iradeleriyle karar verir." değerlendirmesini yaptı.

ÖZKAN: İMZALARI GETİRSİNLER, GEREĞİ HEMEN YAPILACAK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan ise "Kurultay talepleri var. Yeterli sayı bulunduğunda genel merkeze teslim edilir biz de gereğini yerine getiririz. Yeterli imza varsa getirsinler gereği hemen yapılacak" dedi.

Özkan, "İl ve ilçe başkanlarımızdan gelen verileri değerlendirdiğimizde arkadaşlarımızın 438 kadar imza toplayabildiklerini görüyoruz. Maksimum olarak 470 rakamına ulaşabileceklerini düşünüyoruz" ifadesini kullandı ve "6 ay önce bir güven oylamasından çıktık. Orada yetki almış bir kuruluz. Bununla ilgili bir güven oylaması ihtiyacı içerisinde değiliz" şeklinde konuştu.

TEZCAN: AÇIKLANAN RAKAM GERÇEK DEĞİL

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, telefonla bağlandığı canlı yayında imza sayısına ilişkin "İmza toplanırsa gereken neyse yapılır. Paylaşılan rakamların gerçekle ilgisi yok. Bugün açıklanan rakam gerçek bir rakam değildir. Bizim elimizde belgeye dayalı rakam yok" dedi.

Bunun üzerine CHP PM Üyesi Gaye Usluer de sosyal medya hesabından "Sayın Tezcan bize ne demek istiyor??? Yazık yazık yazık..." yanıtını verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şivan Perwer'in babası hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

10 Ekim Katliamı davası Sincan’a kaçırıldı, mahkeme itirazı reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...