19 Temmuz 2018 04:05

İspanya’da tecavüz tanımı için yeni yasa teklifi

İspanya'da hükümet açıkça rıza gösterilmeyen cinsel ilişkinin tecavüz sayılmasını öngören yeni yasa teklifi sunuyor.

Fotoğraf: Ekinklik/Wikimedia Commons

Paylaş

İspanya'da Başbakan Pedro Sanchez, tecavüz davalarındaki muğlaklıkların sona ermesi için “Açıkça rıza gösterilmeyen cinsel ilişkinin tecavüz sayılmasını” öngören yeni yasa teklifinde bulundu. Sanchez, parlamentoda açıkladığı yasa teklifiyle açıkça rıza olmadan cinsel ilişkiye girmenin tecavüz sayılmasını ve suç kapsamının değiştirilmesini önerdi.

TARTIŞMAYI KADINLARIN TEPKİSİ BAŞLATTI

BBC’nin haberine göre İspanya’da tecavüz suçlarıyla ilgili tartışma, 2016’da Pamplona’daki San Fermin Boğa Güreşi Festivali’nde bir grup tarafından cinsel saldırıya uğrayan kadının davasında verilen kararla başladı. Kendilerine ‘Kurt sürüsü’ diyen beş erkek; José Ángel Prenda, Antonio Manuel Guerrero, Ángel Boza, Alfonso Jesús Cabezuelo ve Jesús Escudero 18 yaşında bir kadına tecavüz etmekle suçlanmıştı. Bir WhatsApp grubu üzerinden organize olan toplu tecavüzcüler saldırıyı görüntülemişti.

Açılan davada ise genç kadına ‘Cinsel saldırıda, cinsel istismarda bulunmaktan’ suçlu bulunmuş ‘Tecavüz suçlamasından’ beraat etmişti. Mahkeme kararına gerekçe olarak savcılık makamının 5 kişinin, etrafını sardıkları genç kadınla, onun rızası olmadan cinsel ilişkiye girdiklerini ve ona karşı şiddete başvurduklarını kanıtlayamamalarını göstermişti.

Suçun tecavüz olarak tanımlanmamasına tepki gösterenler sokaklarda kitlesel protesto gösterileri düzenledi. Beş erkek ise haklarında verilen dokuz aylık hapis cezasını temyize taşıdı. Temyiz süreci ise henüz sonuçlanmadı.

İSVEÇ’TE DE ‘RIZA YASASI’ ÇIKMIŞTI

Yasa teklifiyle ilgili ilk açıklama geçen hafta Başbakan Yardımcısı ve Eşitlik Bakanı Carmen Calvo’dan geldi. Calvo, “Yalnızca ‘evet’ demek, ‘evet’ anlamına gelir” yaklaşımıyla, ‘Bireyin özerkliğinin, özgürlüğünün güvenceye alınacağı ve cinselliğinin yanı sıra bireye de saygı gösterileceğini’ söyledi.

Yasa, İsveç’te 1 Temmuz’da yürürlüğe giren ve kişinin sözlü veya fiziksel açıkça rıza göstermesini zorunlu kılan yasayla benzerlik gösteriyor.

İsveçli savcılar artık, tecavüz davalarında karar alırken vakanın ‘tecavüz’ olarak tanımlanması için şiddet uygulandığına ve bireyin savunmasız olduğuna dair kanıt göstermek mecburiyetinde olmayacak. Benzer yasal uygulamalar İngiltere ve Almanya dahil birçok Avrupa ülkesinde de geçerli. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Fransa’da 'mülteci hakkı' diyene gözaltı

SONRAKİ HABER

Tutuklu Eren Erdem: Bu rejimden adalet beklemiyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...