18 Temmuz 2018 17:11

Hukuksuz İstinye Park inşaatına karşı 'İzmir'e sahip çıkma' çağrısı

İzmir'e Sahip Çık Platformu, mahkeme kararına rağmen devam eden İstinye Park AVM ve Otel ile ilgili açıklama yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir'in Balçova ilçesi Üçkuyular Meydanı'nda yapımı devam eden İstinye Park Alışveriş Merkezi ve Otel projesi için odaların ve bölge halkının kazanmış olduğu davalara rağmen  benzer nitelikli yeni planlar hazırlandı. Mahkeme kararı ile imar planları iptal edilen alana ilişkin planlara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kısa sürede yeni onay geldi. Askıya çıkarılan imar planlarıyla birlikte planlarda 'resmi kurum alanı' ve 'eğitim alanı' olarak belirlenen kısımlar tekrardan 'ticaret-turizm' alanı olarak değiştiriliyor.

İzmir'e Sahip Çık Platformu da alana ilişkin gelişmelerle ilgili açıklama yaptı. Yeni planlarda da kamu yararı yerine şirketin çıkarlarının gözetildiğinin belirtildiği açıklamada "Yeni onaylanan imar planı incelendiğinde raporda belirtilen kamu yararına aykırı durumların hiçbir şekilde düzeltilmediği görülmektedir. Dolayısıyla söz konusu imar planı ile hukukun ve bilimin arkasından dolanılmakta, kamu yararına açıkça aykırı olduğu ortaya konulmuş İstinye Park Projesi inşaatının tüm hukuksuzluklara rağmen devam edebilmesi için yeni imar planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Önümüzde meşru hiçbir zemini kalmamış, İzmir’e büyük bir çevresel yıkım getirecek mega bir kent projesi olan İstinye Park projesinin bugün inşaatının hızlıca gerçekleştirilmesi için önündeki tüm engelleri kaldırma yönünde Çevre Şehircilik Bakanlığı büyük bir çaba göstermiş ve göstermeye devam etmektedir " denildi.

'BALÇOVA VE KARABAĞLAR BELEDİYESİ KAMUOYUNU YANILTTI'

Balçova ve Karabağlar belediyelerinin proje ilgili verdikleri demeçlere değinilen açıklama şöyle sürdürüldü "Ayrıca konu ile ilgili daha önce yaptığımız açıklamaya cevaben Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ‘projenin yasa ve yönetmeliklere uygun olduğunu’, ‘iptal kararının yapılan Yeni Vergi Dairesi alanı için olduğunu’ beyan ederek eksik bilgi vererek kamuoyunu yanıltmaya çalışmıştır. Mehmet Ali Çalkaya bu konuda ya yanılmaktadır ya da halkı yanıltmak istemektedir. Askıya çıkan yeni planlar tekrar göstermiştir ki, iptal kararı İstinye Park inşaat alanının bir kısmını da kapsayan eski Vergi Dairesi alanıyla ilgilidir. Karabağlar Belediye Başkanı da talihsiz bir açıklamayla, ‘vergi dairesi inşaatının tamamlanmış olmasından ötürü müktesep hak oluştuğunu ve bundan dolayı bir şey yapılamayacağını’ belirtmiştir. Ancak müktesep hak oluşması durumu ancak bir idari kararla söylenebilir".

'İZMİR'E SAHİP ÇIKMA DAVETİ'

Balçova Belediyesinin yasal yükümlülükleri yerine getirmediği de ifade edildiği açıklamada "Bir sermaye grubunun çıkarları için plan değişiklikleri yoluyla türlü girişimler başka bir idare tarafından yapılmış olsa dâhi Çalkaya, “yatırıma engel değil destek olmak lazım” derken bu çabalara desteğini esirgemeyeceğini deklare etmiştir. Kendisi, halkın oylarıyla bulunduğu makamında sermaye sınıfını temsil etmeyi derhal bırakmalı, aklın, bilimin, yargının söylediğini uygulamalıdır.  Çalkaya demecinde, “inşaatın devam ettiği alan ile ilgili bir mahkeme kararı çıkarsa uygulamak görevimiz” demekle birlikte, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28.maddesinde yer alan yükümlülüğüne göre planı iptal olan kısma ilişkin 30 gün içinde ruhsat ve inşaat işlemlerinin durdurulduğunu beyan etmemiştir. İzmir'e Sahip Çık Platformu olarak, İstinye Park projesine ilişkin askıya çıkan planların akla, bilime ve hukuka uygunluğunun olmadığını, hiçbir şekilde meşru olmadığını ve bu meselenin takipçisi olacağımızı tüm İzmirlilere duyuruyor, mücadele etmeye ve İzmir’e Sahip Çıkmaya davet ediyoruz" denildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Pakistan’da tutuklanan Norveçli muhabir serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Fırın işçileri: Aramızda oğlunun düğününe gidemeyen bile var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...