18 Temmuz 2018 14:50

SES: Bağcılar'da yaşananlar buz dağının görünen tarafı

SES Bakırköy Şubesi Eş Başkanı Mürsel Fırat, Bağcılar'da yaşanan 'hamile çocuklar' skandalı ile ilgili, 'Yaşananlar buz dağının görünen tarafı' dedi.


Fotoğraf: DHA

Paylaş

Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çoğunluğu Suriyeli, 392 çocuğun hamile olduğu halde adli makamlara bildirilmemesine tepki gösteren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bakırköy Şubesi Eş Başkanı Mürsel Fırat, “Bağcılar’da yaşananlar buz dağının görünen tarafı” dedi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, istismarın ortaya çıkmasının ardından ‘suçu bildirmeme’ soruşturması başlattı. Daha önce İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirilen 115 çocuğun cinsel istismar sonucu hamile kalmasının adli makamlara bildirilmediğine ilişkin yargılama sürerken, TÜİK tarafından açıklanan verilerde  2012-2017 yılları arasında dünyaya gelen 2 bin 215 bebeğin ‘annesinin’ 15 yaşından küçük olduğu belirtildi.

‘SAĞLIK POLİTİKALARI ÇANAK TUTUYOR’

‘Gebe’ ve ‘çocuk’ kelimelerinin yan yana olmasının dahi kendileri açısından zulüm olduğunu ifade eden SES Bakırköy Şubesi Eş Başkanı Mürsel Fırat, sağlık politikalarında mevcut içtihatlarda çocuk izleme merkezlerinin zorunluluk olduğunu vurgu yaparak şunları söyledi: “Bağcılar Devlet Hastanesinde de bu merkez yok. 59 doktora soruşturma açılmış ama içinde sosyal hizmet uzmanı yok. Neden yok?” diye sordu.  Bataklığın yerinde kurutulmasını, bu vakaların hastanelere gelmemesi için önlem alınması gerektiğini anlatan Fırat “Gericileşen sağlık, eğitim, ekonomik politikaları bu duruma gelinmesine çanak tutuyor” dedi.

‘BAŞHEKİM BİLGİ VERMEDİ’

“Bağcılar’daki durum buz dağının görünen tarafıdır. Bir de bunun görünmeyen tarafları var” diyen Fırat, Türkiye’nin her tarafında yaşanan benzer örneklerin  gizlenip saklandığını söyleyerek, “Mahallelere gidip koruyucu sağlık hizmetleri  verilmezse hastanelere böyle vakalar sürecek. Hastane sadece bunun sonucudur. Sebeplerini araştırmaz, samimi politikalar üretmezseniz” dedi. Olayla ilgili hastane başhekiminden bilgi almak amacıyla randevu talep ettiklerini fakat kendilerine ‘Ben gerekli yerlere bilgi verdim bundan sonra da başka yerlere bilgi vermeyi düşünmüyorum’ cevabının verildiğini söyleyen Fırat, “Sağlık emekçileri olarak konunun takipçisi olacağız” dedi. (İstanbul/MA)


‘SAKLAMAK, İSTİSMARA GÖZ YUMMAKTIR’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesinin ardından, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşanan ‘çocuk anneler’ skandalı ve hak ihlallerini, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanlığının konuya ilişkin yaptığı açıklamayı da sorumluluktan kaçmak olarak değerlendiren Şeker, şu sorulara yanıt istedi:

1. 2017 yılı boyunca ve 2018 yılının ilk 6 ayında Türkiye genelinde kayda geçen 18 yaş altı gebe çocuk sayısı kaçtır?

2. Çocuk polikliniği başta olmak üzere diğer branş ve polikliniklere başvuran çocuk gebelerin takip ve tespiti için alınan önlemler nelerdir?

3. Doğumhaneler dışındaki diğer polikliniklere ve branşlara başvuran ve gebe oldukları tespit edilen 18 yaş altı çocuk gebe sayısı kaçtır?

4. Bu çocuklarımızın kaçı ile ilgili olarak bildirim yapılmıştır? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gözaltı kararı olan sendika.org editörü ifade verecek muhatap bulamadı

SONRAKİ HABER

KKTC açıklarında mülteci teknesi battı: En az 19 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...