Kılıçdaroğlu tren kazası belgesi açıkladı: Uyarı var, dikkate alınmadı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çorlu'daki tren kazasına ilişkin partisinin hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı.

18 Temmuz 2018 08:26
Son Güncellenme Tarihi: 18 Temmuz 2018 09:32
Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 24 kişinin öldüğü tren kazasında yaralanan ve Çorlu Devlet Hastanesi'nde tedavileri süren yaralılar ile yakınlarını kaybeden aileleri ziyaret etti.

Daha sonra basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu, CHP’nin kazayla ilgili yaptığı araştırmalarda elde edilen bulguları paylaştı. 

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:  

* ‘Aşırı yağış bekleniyordu. Bu beklemeden ‘Yani aşırı yağış olacaktır’ diye bir görüş Devlet Demiryolları’na iletildi mi? ‘Yağışın olup olmadığını Devlet Demiryolları nereden bilsin’ diyebilir haklıdır. 

BELGE AÇIKLADI

* İlk kez burada size açıkladığımız belge. 30 Mayıs 2018 tarihli Devlet Demiryolları 1. Bölge Müdürlüğü’ünün yazısı şöyle diyor: Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan verilere göre önümüzdeki dönem ve yaz döneminde bölgemiz mıntıkasında aşırı yağışlar olabilir. Hasar ve zarara sebep olabilir. Hava durumunu takip edin, kontrol altında tutun. Kritik hava durumlarında nöbetçi bırakın. Doğal afet olursa kazaya sebep olmadan önleyin. Gerekli yerlerde yaya kontrolünü yapın. Afet geleceği ve nasıl önlemlerin alınması gerekildiği burada belirtmiş.”

* Bunun gereği yapıldı mı?” mı diye soran CHP lideri şunları söyledi: “Bunun gereğinin yapılmadığını hepimiz biliyoruz çünkü 24 vatandaşımız hayatını kaybetti. 

* İkinci önemli nokta, hatta gerekli bakım çalışmaları yapıldı mı? Yine size önemli bir bilgiyi vereceğim. Devlet Demiryolları Çorlu Cumhuriyet Savcılığı’na bir yazı yazıyor. ‘Yol makinalarıyla kontrol yaptık’ diyor. Aynı yazıda bir mahal listesi de var. Yazıda şu ifadeler yer alıyor; yazıda bakımı planlanan menfezler gösteriliyor. Kazanın vuku bulduğu yerdeki menfez için bir planlama var mı? ‘Kazanın vuku bulduğu menfezde bakım öngörülmemiştir. Listede bulunmamaktadır.’ Meteoroloji uyarıyor, mahal listesi var. Kontrol edilecek yerler belli. Ama kontrol etmedik, deniyor. 

* Özetle şu; tehlike biliniyor. Meteoroloji gerekli uyarıyı yapmış. Bütün bunların tamamı dosyada kalmış, gereği yapılmamış. Sonuç 24 ölü 341 yaralı.”

*Kim görevini yaptı, kim yapmadı? Devlet Demiryolları yazılı uyarıya rağmen menfezlerin bakılmaması, açıkça itiraf edilmesi bütün bunların tamamı tek adam rejimine bağlı düzende bu tür olayların kaçınılmaz olduğunu bize gösteriyor. Hiç kimse bir başka kişiye karşı sorumlu değil. Sorumlu hissettikleri tek kişi var o da Saray’da oturuyor. 

*Suudi kralı öldü yas ilan ettiler. 24 vatandaş öldüğünde yas ilan etmediler. Niçin? (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

2 yıllık OHAL'in bilançosu: Grev yasakları, sansür, baskı, hak ihlali…

SONRAKİ HABER

Man Adası davasında Kılıçdaroğlu'ya 359 bin lira tazminat cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...