17 Temmuz 2018 20:12

Gazeteciler Sayılğan ve Türfent için AYM başvurusu

Gazeteciler İdris Sayılğan ve Nedim Türfent için Anayasa Mahkemesine tedbir ve öncelik talepli başvuru yapıldı.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneğinden (MLSA) Avukat Veysel Ok ve Barış Oflas, Gazeteci İdris Sayılğan ve Nedim Türfent için Anayasa Mahkemesine (AYM) tedbir ve öncelik talepli başvuru yaptı.

Ekim 2016’dan beri “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklu bulunan İdris Sayılğan’ın AYM başvurusu 11 Temmuz’da yapıldı. Sayılğan’ın başvuru dilekçesinde yaptığı haberlerin ve haber amaçlı görüşmelerin basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi. Başvuruda ayrıca Sayılğan’ın Dicle Haber Ajansında (DİHA) çalıştığı için ayrımcılığa uğradığı, kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkı ile özel hayat korunması, ifade özgürlüğü ve adil yargılama haklarının ihlal edildiği belirtildi.

631 gündür tutuklu bulunan Sayılğan’ın Avukatı Veysel Ok başvuru hakkında yaptığı açıklamada, “23 Mayıs’ta ilk defa İdris’i duruşmada temsil ettik ve mahkeme, ayrıntılı savunmalarımıza rağmen tahliye talebimizi reddetti. Tutukluluğa devam kararına karşı üst mahkemeye itiraz ettik. Üst mahkeme itirazımızı reddetti ve böylece AYM’ye başvuru yapma hakkını elde ettik” diye konuştu.

KÜRT GAZETECİLERE ÖZEL MUAMELE

Başvurularının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 14’üncü maddesiyle getirilen ‘Ayrımcılık Yasağı’nın ihlal edildiği iddiasını da taşıdığını söyleyen Ok şöyle konuştu: “Türkiye’de tutuklu veya hükümlü olarak bulunan Kürt medyasından 64 çalışan var. Ajansları, gazeteleri, televizyonları, yayınevleri kapatıldı ve bu anlamda biz Kürt gazetecilere özel bir muamele gösterildiğini ve ayrımcılığa uğradıklarını düşünüyoruz. Bunu yargılamalarda da birebir görüyoruz. İdris Muş’ta yargılanıyor, ancak bulunduğu cezaevi Trabzon’da. İlk ifadesini SEGBİS sistemiyle verdi fakat son duruşmada SEBGİS’e dahi çıkarılmadı” değerlendirmesinde bulundu.

Avukat Ok, İdris Sayılğan’ın AİHM başvurusunun da tamamlanmaya yakın olduğunu ve bu konuda MLSA’nın gazetecilere hukuk desteği veren Londra-merkezli Media Legal Defense Initiative (MLDI) ile birlikte çalıştığını söyledi.

‘AYM BAŞVURUYU ELE ALMALI’

Ok, Nedim Türfent’in dosyasının bölge adliye mahkemesince ciddiyetle ele alınacağına dair şüpheleri olduğunu da ekledi: “Hem AYM hem AİHM, iç hukuk yolları tüketilmesi kuralını sıkı bir şekilde inceliyor. Gördüğümüz kadarıyla bölge adliye mahkemeleri ilk derece mahkemelerin kararlarını doğrudan onamaktadır. Bu durum Yargıtay için de geçerlidir. Bu nedenle istinaf mahkemesinden tahliye veya beraat ihtimali görmüyoruz. Görsek dahi Nedim’in gazeteci olması, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı ve uzun süredir tutuklu olması gene de Nedim’in AİHS 5’inci maddede korunan ‘kişi güvenliği ve özgürlüğü’ hakkını ihlal etmektedir. Bu yüzden de Anayasa Mahkemesinin bu başvuruyu ele alması gerekir” dedi.

Ok ayrıca AYM’den gelecek sonuca göre Türfent için de AİHM başvurusu yapılacağını söyledi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

‘Sauna, kültür mirası listesine alınmalı’

SONRAKİ HABER

Gazeteci Şerife Oruç, cezaevindeki hak ihlallerini anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa