17 Temmuz 2018 19:48

Binlerce Amazon çalışanı greve gidiyor

E-ticaret devi Amazon’un Almanya’daki binlerce çalışanı, daha iyi çalışma şartları talebiyle 'Prime Day'de iş bırakma eylemine gidiyor.

Fotoğraf: Mike Mozart/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Amerika Birleşik Devletleri merkezli e-ticaret devi Amazon’un Almanya’daki binlerce çalışanı, daha iyi çalışma şartları talebiyle iş bırakma eylemine gidiyor.

Almanya’da 6 merkezde salı günü başlayacak ve bir gün sürecek eyleme binlerce Amazon çalışanı katılacak. Şirketin İspanya ve Polonya’daki çalışanları aynı sebeplerden halihazırda grevde.

EN ÇOK SATIŞIN OLDUĞU GÜN

Grev, Amazon’un internet üzerinden yılda bir defa düzenlediği ve “Prime” üyesi kullanıcılarına milyonlarca ürünü büyük indirimlerle sunduğu “Prime Day” gününe denk geliyor.

ABD’den sonra en fazla Amazon kullanıcısının bulunduğu Almanya’da çalışanlar, iş koşullarının iyileştirilmesini ve sözleşme şartlarının düzeltilmesini istiyor.

Amazon’dan yapılan açıklamada, Almanya genelindeki 12 bin çalışandan bir kısmının söz konusu iş bırakma eylemine katılacağını ve bunun, Prime Day satışlarını etkilemeyeceği ileri sürüldü. Şirket, kadrolu personelin saat başı 12.22 avro kazandığını, dolayısıyla rekabetçi çalışma ortamına sahip olunduğunu savunuyor.

AMAZON PATRONUNUN SERVETİ 150 MİLYARI AŞTI

İşçilerin ücretlerini makul bulan Amazon patronu ise dünyanın en zenginleri arasında. Forbes’in hazırladığı “Gerçek Zamanlı Milyarderler Listesi”ne göre, Amazon’un kurucusu ve Üst Yöneticisi Jeff Bezos’un serveti 16 Temmuz itibarıyla 150.2 milyar dolara ulaştı.

Dünyanın en zengin kişisi konumunda bulunan Bezos’un listedeki yeri sağlamlaşırken, Jeff Bezos, 93.7 milyar dolarlık servetiyle ikinci sırada yer alan Microsoft’un Kurucusu Bill Gates ile arasındaki farkı da açmış oldu.

Piyasa değeri 888 milyar dolar olan Amazon, 940 milyar dolar piyasa değerine sahip Apple’ın ardından ABD’nin en “değerli” ikinci şirketi konumunda bulunuyor.

Bezos’un servetinin artış göstermesinde Amazon’un hisselerinin yeni bir rekor kırması etkili oldu. Pazartesi günü Amazon’un New York borsasındaki hisse başına değeri yüzde 1 artışla 1831 dolara tırmanarak şirket tarihindeki en yüksek seviyesine ulaştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mısır ve İsrail kapıları kapatıyor: 2 milyon Filistinliye büyük abluka

SONRAKİ HABER

‘Sauna, kültür mirası listesine alınmalı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa