18 Temmuz 2018 00:41

Gençlerden Suruç çağrısı: Arkadaşlarımız değil sorumlular yargılansın

Gençlik örgütleri ile, Suruç Katliamı’nı, süren davayı ve 20 Temmuz'da Kadıköy'de yapılacak anma etkinliğini konuştuk.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Gençlik örgütleri, Suruç Katliamı’nın üçüncü yıl dönümünde “Suruç için adalet herkes için adalet” talebiyle İstanbul Kadıköy’de anma etkinliği düzenleyecek. SGDF Eş Başkanı Okan Danacı ve Öğrenci Kolektifleri Yürütme Kurulu Üyesi Şilan Delipalta, 20 Temmuz saat 19.00’da Kadıköy Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda gerçekleşecek etkinlik için katılım çağrısı yaptı.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonunun (SGDF) çağrısıyla, Kobanê’ye oyuncak ve insani yardım malzemeleri götürmek için Urfa’nın Suruç ilçesinde bir araya gelen 300 genç, konakladıkları Amara Kültür Merkezinde yaptıkları basın açıklaması sırasında canlı bomba saldırısının hedefi olmuştu. IŞİD’in üstlendiği saldırı sonucunda 33 kişi hayatını kaybetmiş 100’ü aşkın kişi de yaralanmıştı. Üzerinden geçen üç yıla rağmen Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesinde devam etmekte olan Suruç Katliamı davasında, kayda değer bir ilerleme söz konusu değil. 10 Ekim Katliamı davasında tutuklu olarak yargılanan Yakup Şahin davanın firari olmayan tek sanığı olduğu halde henüz mahkemece dinlenmedi. Suruç Katliamı’na ilişkin etkin bir soruşturma ve kovuşturma süreci yürütülmemesine karşın, katliamın tanıkları ve avukatları üzerindeki baskı her geçen gün artıyor. Suruç Katliamı’ndan yaralı olarak kurtulan SGDF Üyeleri Havva Cuştan, Mazlum Demirtaş, Ceren Çoban, Merve Nur İşleyici, Ali Deniz Esen, Efe Çatalbaş, İlke Başak Baydar, Koray Türkay, Ümmühan Özdemir, Tülin Gür, Şahin Tümüklü, katliamda yaşamını yitiren Hatice Ezgi Sadet’in ablası Özgen Sadet ile Suruç Davası Avukatları Sezin Uçar ve Özlem Gümüştaş çeşitli gerekçelerle tutuklandı.

Gençlik örgütleri, katliamın üçüncü yıl dönümünde Suruç için adalet talebini yinelemek ve yaşamını yitiren 33 kişiyi anmak için İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere birçok ilde eş zamanlı etkinlikler yapacak.

‘SURUÇ’U TERÖRİZE ETME ÇABASI VAR’

SGDF Eş Başkanı Okan Danacı, Suruç davasında bir aşama kaydedilmediğinin altını çizerek “Yargılamalar bir mizansen, tiyatroya çevrilmiş. Mahkeme heyetleri sürekli değiştiriliyor. Duruşmalar küçük bir salonda yapıldığı için aileler duruşmaya alınmıyor, gidenlere ve oradaki anmalara katılanlara soruşturma açılıyor. Suçlular etkin şekilde yargılanmazken bizim onlarca arkadaşımız sürekli olarak gözaltına alınıyor. Suruç marjinalize ediliyor, terörize etme çabası var” diye konuştu.

Suruç’ta katliamın bilinçli olarak gerçekleştirildiğini ifade eden Danacı, saldırının esas olarak Kürt meselesinin demokratik çözümünü savunanlara gözdağı olduğunu belirtti. Suruç’un üçüncü yıl dönümünde ana taleplerinin adalet olduğunu belirten Danacı şöyle devam etti: “Sorumluların açığa çıkarılmasını istiyoruz. Suruç ile birlikte bir savaş konsepti uygulanmaya başladı. Suruç Katliamı aydınlatılmadan Ankara, Reyhanlı, Havalimanı, Taksim ve Sultanahmet Katliamları aydınlatılamaz. Ayrıca Suruç gazileri üzerindeki baskının son bulmasını istiyoruz. Yargılanması gereken arkadaşlarımız değil Suruç’u yaratanlardır.”  

GENÇLER 20 TEMMUZ’DA BULUŞUYOR

Öğrenci Kolektiflerinden  Şilan Delipalta ise, Suruç anma etkinliklerinde kullanılan ‘Hiçbir düş yarım kalmayacak’ sloganının hâlâ geçerli olduğunu ifade etti. Delipalta yapacakları etkinliğin OHAL’in kalıcılaştırılmasına da bir itiraz olacağını ekleyerek, 20 Temmuz’da buluşma çağrısı yaptı.

‘GİZLİLİK KARARI KALKSA DA CİDDİ İLERLEME YOK’

Suruç Katliamı’ndan yaralı kurtulan ve tedavisi halen İsviçre’de süren Güneş Erzurumluoğlu, dava dosyasına getirilen gizlilik kararının 19 ay sonra kalktığını hatırlatarak, “Gizlilik kaldırıldı ama dosyada başka hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Ne olursa olsun adalet aramaktan vazgeçmeyeceğiz. Geçen sürede gücümüzden ve umudumuzdan bir şey kaybetmedik. Adaleti getirecek ve 33’lerin düşlerini tamamlayacağız. Düşleri de yaşıyor kendileri de” diye konuştu.

ANMA ETKİNLİĞİ KADIKÖY’DE YAPILACAK

Anma etkinliklerinin İstanbul ayağı Kadıköy’de gerçekleşecek. SGDF, Anarşist Gençlik, Fikir Kulüpleri Federasyonu, Devrimci Gençlik Dernekleri, Öğrenci Faaliyeti, Diren Üniversite, Gençlik Komiteleri, Öğrenci Kolektifleri, Marksist Fikir Toplulukları, Öğrenci İnisiyatifi, Sosyalist Öğrenci Hareketi, Yeni Demokrat Gençlik, HDK Gençlik, HDP Gençlik, Türkiye İşçi Partisi Gençliği, Kaldıraç, Dev-Güç ve EHP Gençliğinin katılımıyla düzenlenecek olan program 20 Temmuz saat 19.00’da Kadıköy Süreyya Operası önünde başlayacak. Etkinlik, Mehmet Ayvalıtaş Parkı’na yapılacak yürüyüşün ardından basın açıklaması ile son bulacak. Aynı gün patlamanın gerçekleştiği Suruç’taki Amara Kültür Merkezinde de milletvekilleri, parti ve kurum temsilcilerinin katılımıyla anma programı yapılacak.

ÖNCEKİ HABER

Milli sporcular #SporcuyuzKampIstiyoruz etiketiyle kampanya başlattı

SONRAKİ HABER

Ege Üniversitesinde kiralık işçi dönemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...