17 Temmuz 2018 13:46

Arap basını: Trump ve Putin, Suriye ve İran sorununda anlaştı

Arap Basını, Trump ve Putin arasında gerçekleşen Helsinki Zirvesi’ni nasıl değerlendi?

Fotoğraf: Taylor Herring/Flickr

Paylaş

Yusuf ERTAŞ

Arap Basını, ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin arasında gerçekleşen Helsinki Zirvesi’nin Suriye krizi, İsrail’in güvenliği ve İran’ın bölgedeki varlığı ile ilgili sorunlara odaklandığı konusunda görüş birliği içinde. Ancak zirvede bu sorunlara ilişkin hangi kararların alındığı belirsiz. Bazı gazeteler, “Trump ve Putin, Suriye ile İran sorununda anlaştılar” derken bazı gazetelerde zirvenin iki süper güç arasında sadece “diyalog yolunu” açtığı ifade edildi. Arap basınında ortak kanı zirvenin “beklentilerin gerisinde” kaldığı yönünde oldu.

‘ACI VEREN NOKTALAR’ ZİRVESİ

Mısır’ın devlet sermayeli gazetesi Ahram, zirve haberini, “Trump ve Putin, İran’a baskı yapmak, İsrail’in güvenliğini sağlamak ve enerji piyasalarını düzenlemek gibi ‘acı veren noktalar’ zirvesinde buluştu” başlığı ile okurlarına aktardı. Gazetede,  “ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de yaptıkları zirvede bölgede barışı sağlamak için Suriye’de ‘etkili iş birliği’ ve İran’a baskı yapmak konusunda anlaştılar” diye yazdı.
Londra merkezli Al Arab gazetesi ise “Trump ve Putin, Suriye ve İran sorununda anlaştılar” başlıklı haberinde, “ABD Başkanı Donald Trump, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile yaptığı zirvenin, iki ülke arasındaki ilişkileri yeniden kurma sürecinin ‘sadece başlangıcı’ olduğunu” söylediğini aktardı.

‘ÇOK İYİ BİR BAŞLANGIÇ’

Lübnan’da Al Cumhuriya gazetesi birinci sayfasına yerleştirdiği büyük bir Trump-Putin fotoğrafının üzerine attığı “Trump-Putin çok iyi bir başlangıç” manşeti ile çıktı. Gazete iç sayfasında “Helsinki Zirvesi: İsrail’in Güvenliğini Sağlamak ve Suriye halkına ‘insani’ yardım” başlığını kullandı. Gazetede devamla “ABD Başkanı Donald Trump, iki büyük nükleer güç arasındaki ilişkilerin üzerini gölgeleyen gerilimi hafifletmek amacıyla Rus mevkidaşı Putin ile bir araya getiren tarihi zirve için dün ‘çok iyi bir başlangıç’ ifadesini kullandı” diye yazdı.

DİYALOGUN BAŞLANGICI

Suudi Arabistan gazetesi Şarkul Awsat, zirve haberini, “Helsinki Zirvesi... Farklılıkları azaltmak için diyalogun başlangıcı” başlığı ile okurlarına aktardı. Gazete, “Helsinki zirvesinden sürpriz çıkmadığına”, ancak iki ülke arasındaki farklılıkları azaltmak için ABD-Rusya diyalogunun başlatılması konusunda “net bir mesaj” verildiğine dikkat çekti

TRUMP, OBAMA’NIN POLİTİKALARINI DEVAM ETTİRİYOR

Zirve sonrası Trump’ın ABD’deki Cumhuriyetçi ve Demokrat vekillerin şiddetli eleştirilerine maruz kaldığına dikkat çeken Arabi El Cedid gazetesi de manşetten “Trump yönetimi Helsinki ‘başarısızlığı’ sonrasında bir istifa dalgası yaşar mı?” diye sordu.

Hizbullah’ın yayın organı olarak bilinen Lübnan gazetesi Al Manarise “İsrail Basını: Trump Suriye’de ABD’nin müttefiklerini terk etti” başlıklı haberinde, İsrail basınında, “ABD Başkanı Trump, müttefiklerini Suriye’de yalnız bırakarak ve onları Rus bombardımanına, Başkan Esad’ın hava saldırılarına ve İran’ın müdahalesine terk ederek eski Başkan Obama’nın felaket politikalarını devam ettiriyor” değerlendirmelerinin yapıldığına dikkat çekti.

ZİRVE PUTİN İÇİN ZAFER

Lübnan merkezli The Daily Star gazetesi, Rusya’nın siyasi ve medya kuruluşlarının Helsinki’deki Rus-ABD görüşmesini Putin için bir zafer olarak sunduklarına dikkat çekti. Gazetede, “Moskova’da, ‘zirve Suriye, Ukrayna veya silah kontrolü gibi konularda herhangi bir atılım yapmaz’ görüşü vardı. Zirveye erişen Kremlin büyük ilerleme umutlarını aşağı çekti” yorumu yapıldı. 

Rusya El Youm ise zirve haberini “Putin-Trump zirvesi: Münih, Pearl Harbor veya Yalta değil, sadece Helsinki” başlığı ile okurlarına aktardı. Gazete, ABD’li uzmanların, Helsinki Zirvesi’ni tanımlamak için “Münih”, “Pearl Harbor” ve “Vatana ihanet” gibi terimler kullandıklarına vurgu yaparak “Gerçekte, çok az değişime yol açan oldukça zararsız bir karşılaşma oldu” yorumunu yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Trump'a Putin açıklamasından dolayı ABD’de ‘hainlik’ suçlaması

SONRAKİ HABER

Milli sporcular #SporcuyuzKampIstiyoruz etiketiyle kampanya başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...