17 Temmuz 2018 07:37

Cumhuriyet davasında gazeteciliği yargılayan hakim Yargıtay üyesi oldu

HSK tarafından Yargıtay ve Danıştay'a atanan üyeler arasında kamuoyunun bildiği dikkat çekici davalara bakmış olan isimler de yer alıyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Yargıtay üyeliğine 100, Danıştay’a ise 12 kişinin atamasını gerçekleştirdi.

Kararnamede en dikkat çeken isim, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ oldu.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre Dağ, Cumhuriyet davasına bakan 27. Ağır Ceza’nın başkanlığını yapıyordu. Dava boyunca Cumhuriyet gazetesinin yayın politikasını yargılayan mahkeme, 25 Nisan’da kararını açıklamış ve 12 çalışanı “örgüte yardım” suçundan 3 ile 8 yıl arasında çeşitli hapis cezalarına çarptırmıştı. Cumhuriyet soruşturmasını yürüten başsavcı vekili Mehmet Akif Ekinci de geçen yıl Erdoğan tarafından HSK üyeliğine atanmıştı. Ekinci, dün yayımlanan kararnamede Orkun Dağ’ın atamasının altına imza attı.

BAŞKA İCRAATLARI DA VAR

Hâkim Orkun Dağ, 27 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görev yaparken Anayasa Mahkemesi’nin Mehmet Altan kararını da uygulamayarak anayasayı çiğnemişti. Bunun üzerine Altan’ın avukatları, üst mahkeme olan 27. Ağır Ceza’ya itiraz etmiş; başkanlığını Dağ’ın yaptığı 27. Ağır Ceza, AYM kararını tanımayarak Altan’ı tahliye etmemiş ve itirazı reddetmişti. Cumhuriyet avukatlarının Mehmet Altan kararını emsal olarak gösterip Akın Atalay, Murat Sabuncu ve Ahmet Şık’ın tahliye edilmesi başvurusunu da 27. Ağır Ceza reddetmişti.

17 ARALIK'TA TAHLİYE VEREN VE FAZIL SAY'A HAPİS CEZASI VEREN HAKİM YARGITAY ÜYESİ

17 Aralık operasyonunda tutuklanan eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ile Reza Zarrab'ın sağ kolu Abdullah Happani’nin aralarında bulunduğu 6 kişiyi tahliye eden, piyanist Fazıl Say’a Ömer Hayyam şiirini paylaştığı için 10 ay hapis cezası veren hâkim Hulusi Pur’un Yargıtay üyesi yapılması da dikkat çekti. Pur, son olarak İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başkan olarak görev yapıyordu.

Atanan diğer isimlerin büyük çoğunluğunu, 'FETÖ' ile mücadelede öne çıkmış isimler oluşturuyor.

HSK BAŞKAN VEKİLİNİN KARDEŞİ DE ATANDI

Atamalarda AKP’ye yakın isimlerin ağırlıklı olduğu belirtildi. Bunlar arasında HSK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz’ın İstanbul’da savcı olarak görev yapan kardeşi Sabri Yılmaz da yer alıyor.

Listede 20’ye yakın ismin ‘milliyetçi kadrodan’ , 8-10 ismin ise ‘sosyal demokratlardan’ belirlendiği öğrenildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

26 ilde 57 TSK personeli için gözaltı kararı

SONRAKİ HABER

Sancaktepe HDP ilçe binasına operasyon: 17 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...