16 Temmuz 2018 21:15

HDP, Leyla Güven’in tahliye edilmemesini Meclis’e taşıdı

HDP’li Meral Danış Beştaş, partisinin Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in tahliye edilmemesini Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e sordu.

Leyla Güven (Fotoğraf: MA)

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, partisinin tutuklu bulunan Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in tahliye edilmemesini Meclis Genel Kurulu'na verdiği soru önergesiyle Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e sordu.

Önergede, Demokratik Topluk Kongresi (DTK) Eş Başkanıyken tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ne gönderilen Güven’in, 24 Haziran seçimlerinde Hakkari'den milletvekili olarak seçilmiş olmasına rağmen hala tutuklu olduğu vurgulandı.

Önergede, Güven’in tutukluluk halinin Anayasa’nın 83. maddesinin 2. fıkrasına göre aykırı olduğunun altı çizilerek, mahkemenin tutukluluk haline devam kararının Anayasa ihlali olduğu belirtildi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e yanıtlaması için şu sorular yöneltildi:

"♦ Leyla Güven neden Anayasa'daki açık hükme ve bu doğrultuda verilen mahkeme kararına rağmen cezaevindedir?

♦ 29 Haziran 2018 tarihinde davanın görüldüğü mahkemece Leyla Güven hakkında milletvekilliği dokunulmazlığını kazandığı gerekçesiyle oy birliği ile tahliye kararı verilmiş olmasına rağmen Güven daha cezaevinden çıkmadan savcılık hangi gerekçe ile tahliye kararına itiraz etmiştir? Savcıya bu yetki hangi merci tarafından tevdi edilmiştir?

♦ Savcı neden Güven hakkındaki tahliye kararına rağmen Güven'in cezaevinden çıkışına izin vermemiştir? Bu talimatı nereden almıştır? Bakanlığınızın konuya bir dahili söz konusu mudur?

♦ Savcının Güven'in tahliyesine rağmen cezaevinden çıkışına izin vermemesi aynı zamanda hürriyeti tahdit suçu teşkil etmiyor mu? Savcı hakkında soruşturma başlatılmış mıdır / başlatılacak mıdır?

♦ 29 Haziran'da Leyla Birlik hakkında oy birliği ile tahliye kararı veren mahkeme daha sonra Güven'in tutukluluğunun devamlılığına oy birliğiyle karar verebilmiştir? Mahkeme heyeti aynı dava dosyası hakkında bu kadar kısa sürede nasıl fikir değiştirmiştir?

♦ Tahliye kararı veren mahkeme heyetinin fikir değişikliği arkasındaki saik nedir? Bu konuda mahkemeye talimat mı verilmiştir?

♦ 29 Haziran'da oy birliği ile tahliye kararı veren mahkeme heyeti başkanı neden daha sonraki duruşmaya katılmamıştır? Neden mahkeme başkanı izinli sayılmıştır? Mahkeme tarafından verilen tahliye kararı neden rahatsızlık yaratmıştır?

♦ Mahkemeler halk oyları ile verilen kararın üzerinde karar verme yetkisini kimden almaktadır?

♦ Hükümetinizin yeni dönem politikaları hukuksuzluk ve adaletsizlik üzerine mi kurgulanmıştır?

♦ Leyla Güven hakkındaki tutuklama kararı halk iradesini tanımama anlamına gelmiyor mu? Hükümetiniz neden halkın kararlarını uygulamama hususunda ısrarcıdır?" (MA)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Usluer açıkladı: Kurultay için 2 günde 466 imza toplandı

SONRAKİ HABER

IMF, Türkiye'nin büyüme beklentisini yüzde 0,2 düşürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...