16 Temmuz 2018 17:49

Asgari Ücret Komisyonu'nun Cumhurbaşkanına bağlanması Anayasaya aykırı

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Cumhurbaşkanına bağlanmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, yaptığı yazılı açıklama ile Asgari Ücret Tespit Komisyonunun muvazaalı bir işlemle Cumhurbaşkanına bağlanmasının başkanlık rejiminde çalışma hayatıyla ilgili keyfi işlemler yapılabileceğinin ilk örneklerinden biri olduğu belirtti.

Yayınlanan 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 522. maddesinin (f) bendi ile Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısı içindeki idari kurul, konsey ve komisyonlar arasına alınmasıyla ilgili DİSK Ege Bölge Temsilciliği yazılı açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada söz konusu uygulamanın işçiler açısından kabul edilemez olduğu ifade edilirken Anayasaya aykırı olduğu da vurgulandı.

Bölge Temsilcisi Memiş Sarı'nın imzasıyla yapılan açıklamada Anayasanın Cumhurbaşkanının yetkilerini düzenleyen 104. maddesindeki "Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarılamaz" maddesi hatırlatılarak "Böylece başkanlık rejiminin çalışma hayatında yol açabileceği keyfilikler tek tek ortaya çıkmaya başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısında şimdilik bir değişiklik olmadı. Sadece komisyona katılacak devlet temsilcilerinin unvanları değişti" denildi.

'DEĞİŞİKLİK KAYGI VERİCİ'

Değişikliğin kaygı verici olduğunun ifade edildiği açıklamada şu sorular yönlendirildi:

"♦ Asgari Ücret Tespit Komisyonu neden apar topar ve sosyal taraflara danışılmadan cumhurbaşkanına bağlanmıştır?

♦ İş Kanunu içinde yer alması gereken bir kurul neden İş Kanunu sistematiği dışına çıkarılmıştır?

♦ Bu değişiklik hangi ihtiyaca dayanarak, neden ve hangi gerekçeyle yapılmıştır? Anayasanın cumhurbaşkanına tanımadığı bir yetki neden hile yoluyla yapılmıştır?"

'KEYFİ UYGULAMALARIN İLK ÖRNEĞİ'

Kararın, CBK ile komisyonun yapısının değiştirilmesine olanak tanımadığının dile getirildiği açıklama şöyle sürdürüldü:

"TBMM’nin kanunla yapabileceği bir değişiklik cumhurbaşkanının iki dudağı arasına terk edilmiştir. Cumhurbaşkanı Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üye bileşimini istediği gibi değiştirebilecek ve müdahale edebilecektir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun muvazaalı bir işlemle cumhurbaşkanına bağlanması başkanlık rejiminde çalışma hayatıyla ilgili çok daha keyfi işlemler yapılabileceğinin ilk örneklerinden biri olmuştur." (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Herkesin özgürce yaşadığı laik ve demokratik bir ülke istiyoruz'

SONRAKİ HABER

Göçmen işçilerin sırtladığı Dünya Kupası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...