17 Temmuz 2018 07:20
Son Güncellenme Tarihi: 17 Temmuz 2018 07:24

OHAL'i kalıcı hale getiren yasa teklifinde neler var?

OHAL'den sonrası için yeni düzenlemeleri içeren yasa tasarısı 19 Temmuz günü Adalet Komisyonunda görüşülecek. Tasarıyla OHAL uygulamaları yasalaşıyor.

Fotoğraf: EVRENSEL

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, OHAL’in 18 Temmuz’da kaldırılacağını açıkladı. Ardından AKP milletvekilleri tarafından hazırlanan kanun teklifini Meclis Başkan Vekilliğine verdiklerini duyurdu. Komisyon, teklifi 19 Temmuz Perşembe günü saat 10.00'da görüşecek.Teklif yasalaşırsa; OHAL uygulamaları kalkmak bir yana yasalaşmış olacak.

PERŞEMBE GÜNÜ KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLECEK

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, TBMM Başkanlığı, AKP Grup başkanvekilleri Bülent Turan, Özlem Zengin, Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Cahit Özkan'ın imzasını taşıyan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM Adalet Komisyonuna sevk etti. Komisyon, teklifi 19 Temmuz Perşembe günü saat 10.00'da görüşecek. Teklif, TBMM Genel Kurulunda ise gelecek hafta ele alınacak.

TEKLİFTE NELER VAR?

Kanun teklifi ile valiye şüpheli gördüğü kişiyi 15 gün şehirden atma, ayrıca toplantı ve gösterileri engelleme yetkisi veriliyor. Gözaltı süresi 4 güne çıkarılıyor. Kurumlar ihraç için komisyon kurabiliyor. Tüm şahıs ve kurumlara uygulanan ara buluculuk şartı MİT’e uygulanmıyor. Ayrıca MİT bilgi edinme kapsamının dışında bırakılıyor. Öte yandan sulh ceza hakimi kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde askeri birlik komutanının yazılı emri ile kişilerin üst ve araçları aranabilecek.

OHAL uygulamalarını sürdürecek nitelikteki kanun teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu. 24 Haziran seçimleri sonrası Meclis'e sunulan ilk yasa teklifi AKP milletvekilleri tarafından verildi. 27 maddeden oluşan teklif, 18 Temmuz'da sona erecek OHAL uygualamalarının devamı niteliğini taşıyor. Teklif şayet kabul edilirse 3 yıl boyunca yürürlükte olacak. Peki teklifte neler var?

VALİLER ŞEHRE GİRİŞ-ÇIKIŞI YASAKLAYABİLECEK

Teklifin kabul edilmesi halinde valiler kamu düzenini veya güvenliğini bozacağını düşündüğü kişiler hakkında ciddi belirtilerin bulunduğu hallerde 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere giriş ve çıkışı sınırlayabilecek. Belli yerlerde veya saatlerde kişilerin dolaşmalarını toplanmalarını araçların seyirlerini düzenleyebilecek veya kısıtlayabilecek. Ruhsatlı da olsa her çeşit silah ve merminin taşınması ve naklini yasaklayabilecek.

GECE TOPLANTI VE YÜRÜYÜŞE BİR ŞART DAHA

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda gece yapılacak gösteri ve yürüyüşlere ilişkin düzenleme yapıldı. Saat 24.00’e kadar yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşlerine “Vatandaşların günlük yaşamını aşırı ve katlanılmaz derecede zorlaştırmayacak” ibaresi eklendi.

ASKERLERİN EMRİYLE ÜST ARAMASI YAPILABİLECEK

Sulh ceza hakimi kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde askeri birlik komutanı veya askeri kurum amirinin ya da birim amirinin yazılı emri üzerine kişilerin üstleri, araçları, özel kağıtları veya eşyası aranabilecek. Ayrıca hakim veya birlik komutanının yazılı emri ile jandarma hizmet binaları ve eklentilerinde, askerlik yapan erbaş ve erlerin üstü, özel kağıtları ve eşyası aranabilecek.

GÖZALTI SÜRESİ 4 GÜN

Gözaltı sürelerine ilişkin yapılan düzenlemede, kişinin yakalandığı yerden en yakın hakim veya mahkemeye götürüldüğü süre dışında gözaltı süresi 2 gün olarak belirlendi. Toplu olarak işlenen suçlarda bu süre 4 günü geçemeyecek. Ancak “Delil toplanmasındaki güçlük ve dosyanın kapsamlı olması” gibi gerekçelerle gözaltı süresi en fazla iki kere uzatılabilecek. Gözaltı uzatma kararı 2 gün ve 4 gün sürelerine bağlı kalınarak, cumhuriyet savcısının istemi üzerine yakalanan kişi dinlenerek hakim tarafından verilebilecek.

KURUMLAR İHRAÇ EDEBİLECEK

OHAL kapsamında çıkarılan KHK’ler ile yapılan ihraçlar konusunda da bir düzenleme yapıldı. Önümüzdeki 3 yıl boyunca Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) Sayıştay, Milli Savunma Bakanlığında oluşturulan komisyonlar tarafından kurumlar kamu çalışanlarının görevine son verebilecek.

MİT’E ARA BULUCU ŞARTI YOK

Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nun 30. maddesine ise “MİT’in tarafı olduğu hukuk uyuşmazlıklarında, dava şartı olarak öngörülen ara buluculuk dahil, ara buluculuk usulü uygulanmaz”, “MİT, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışındadır” ibareleri eklendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İncelenmesi gereken av tüfeği Afrin’e götürülmüş

SONRAKİ HABER

'Bedelli askerlikte yaş sınırı 27, ücret 20 bin TL' iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...