16 Temmuz 2018 11:36

Norveçli petrol işçilerinin grevi büyüyerek sürüyor

Talepleri karşılanmayan petrol işçilerin grevi büyüyerek devam ediyor. 9 tesisteki greve 20 tesis daha katıldı. 1550 işçi iş bıraktı.

Fotoğraf: SAFE

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te açık denizdeki petrol platformlarında çalışan işçilerin grevi, yeni işçilerin katılımıyla devam ediyor.

İlk olarak Kuzey Denizi’ndeki 9 tesisteki 669 işçinin toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine geçen salı başlattıkları grev 881 işçinin daha greve çıkmasıyla genişledi. Petrol işçilerinin sendikası “SAFE”, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada grev sonrasında bir anlaşmanın sağlanamaması halinde yeni üyelerini de greve çağıracağını duyurmuştu. Tarafların açıklamasına göre bugüne kadar herhangi yeni bir görüşme yapılmadı. Bunun üzerine 20 tesisteki 881 işçi daha iş bıraktı. Böylece grevdeki işçi sayısı 1550’ye ulaşmış oldu.

ÜRETİM ARTTI, ÜCRETLER ARTMIYOR

İşçi sendikası SAFE ile işveren sendikası Rederiforbundet’in anlaşma sağlayamadığı konular ücret ve emeklilik konuları. Sendika, işverenin var olan emeklilik düzenlemesini zayıflatmak istediğini ve diğer petrol işçilerine göre daha düşük ücrete sahip olduklarını söylüyor.

Norsk Petroleum’un internet sayfasında yazılan bilgilere göre, Norveç 2017’ye kadar arka arkaya dört yıl toplam üretimini artırdı ve doğal gaz satışları da rekor seviyede oldu. Önümüzdeki yıllarda da toplam üretimin yüksek olacağı bekleniyor.

ENERJİ GELİRLERİ ARTIYOR

Öte yandan 50 yılı aşkın bir süredir Norveç kıta sahanlığındaki petrol yataklarında bulunduğu düşünülen petrolün yaklaşık yüzde 45’i çıkarılarak satıldı. 1971’de üretime başlanmasından bu yana Norveç kıta sahanlığı üzerinde toplam 107 alandan petrol ve gaz üretildi.

Bugün Kuzey Denizi’nde 66, Norveç Denizi’nde 17 ve Barents Denizi’nde 2 olmak üzere toplam 85 adet üretim alanı vardı. 2017 yılında beş yeni alan üretime sokuldu ve yıl başında dokuz alan geliştirilmeye başlandı.

Norveç devletinin 2018 yılında petrol faaliyetlerinden elde ettiği toplam elektriğin değerinin 224 milyar kron olduğu tahmin ediliyor ve bu da 2017 yılına oranla yüzde 34’lük bir artış anlamına geliyor.

EN ÖNEMLİ İHRACAT ÜRÜNÜ

Norveç, küresel petrol pazarında en büyük aktörlerden olmasa da, ham petrol talebinin yaklaşık yüzde 2’sini karşılıyor. Öte yandan Norveç, dünyanın üçüncü en büyük doğal gaz ihracatçısı ve Avrupa Birliği’nin toplam gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 25’ini temin ediyor. Norveç’te üretilen neredeyse tüm petrol ve doğal gaz ihraç ediliyor ve ihracat değeri toplam Norveç ihracatının yaklaşık yarısını oluşturuyor. Bu da, petrol ve doğal gazı, Norveç’in en önemli ihracat malı yapıyor.

ÖNCEKİ HABER

TBMM'de Meclis organlarının seçilmesi önerisi kabul edildi

SONRAKİ HABER

EMEP heyeti HDP'yi ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...