16 Temmuz 2018 09:13

Adalet için Ankara'ya gelen Somalı ailelere biber gazlı saldırı

Soma Katliamı davasında verilen cezalara tepki gösteren ve 'Adalet' için Ankara'ya gelen madenci ailelerine HSK önünde polis saldırdı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Soma Katliamı davasında verilen cezalara tepki gösteren ve 'Adalet' için Ankara'ya gelen madenci ailelerine HSK önünde polis saldırdı.

Soma Katliamı davasında verilen cezalara ve iyi hal indirimlerine tepki gösteren madenci aileleri adalet talebiyle Ankara'ya geldi. Sabahın erken saatlerinde Ankara'ya ulaşan ailelerin araçlarının Kızılay’a girişlerine izin verilmedi. Aileler AŞTİ’de araçlardan indirildi.

Ailelerin öğle saatlerinde HSK önünde yapacağı açıklamaya avukatlar ve CHP'li milletvekilleri Özgür Özel, Murat Emir, Yıldırım Kaya ile HDP milletvekili Oya Ersoy da destek için geldi. Ancak aileler HSK önünde polis engeliyle karşılaştı. Polisler, "HSK önünde açıklama yapmanıza izin yok" diyerek ailelerin dağılmasını istedi. Aileler ise "Bela çıkarmaya değil, hak aramaya geldik, fakire adalet yok" diyerek tepki gösterdi. Görüşmelerin ardından polis, ailelerin HSK önüne gelmesine izin vermeyerek aileleri kalkanlarla itti ve biber gazıyla saldırdı.

301 CANIMIZ ÖLDÜ AÇIKLAMAYA BİLE İZİN VERMİYORSUNUZ

Saldırı sonrasında ailelerin ısrarı üzerine polisler sadece aileler ve milletvekillerinin açıklama yapmasına izin verdi. Aileler polis müdahalesine "15 Temmuz şehitlerini her yerde gösteriyorsunuz. Bizim 301 canımız öldü. Açıklama yapmamıza bile izin vermiyorsunuz" diyerek tepki gösterdi. Aileler adına açıklamayı yapan Soma’da yaşamını yitiren madenci Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak yaptı. Çolak, ülke tarihinin en büyük işçi katliamında evlatlarını kaybettiklerini ve o gün mahşeri yaşadıklarını söyledi. 3 yılı aşkın süredir adliye koridorlarında sadece kendi evlatları için değil, ölüm düzeninde çalışan tüm işçiler için adalet diye haykırdıklarını belirten Çolak, "Biliyorduk ki, eğer bu davada adalet sağlanırsa, bu dava emsal teşkil ederse; patronlar bu kadar pervasızca işçilerin kanı ile büyüyemeyecek, bir Soma bir Ermenek daha yaşanmayacaktı" dedi.

Ülkede adaletin kimler için var olduğunu kararın verildiği 11 Temmuz günü bir kez daha gördüklerini ifade eden Çolak, kamu görevlilerinin, enerji ve çalışma bakanlığında çalışanların cezalandırılmadığına ve davada patronlara ödül niteliğinde cezalar kesildiğine dikkat çekti. Çolak şunları söyledi: “Adalet bu davada göçük altında kaldı. Her gün ortalama 5 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği ülkemizde adalet işçiler için katillere karşı yükseltilmesi gereken bayraktır. Adaletin sağlanmadığı, sorumluların yargılanmadığı ülkemiz yeni Somalara yeni Ermeneklere gebedir. Memleketin her köşesi bu yağma ve ölüm düzeninde adalet arayanlarla dolu.”

‘ADALETİ YERİN ALTINDAN KÖMÜR ÇIKARIR GİBİ BİZLER ÇIKARACAĞIZ’

Çolak, “Bugün burada HSK önündeyiz. Amacımız HSK'dan adalet talep etmek değil. Adaleti yerin altından kömürü çıkarır gibi yeryüzüne bizlerin çıkaracağını haykırmaktır. Biz bitti demeden bu dava bitmeyecek. Emeğin ve adaletin ülkesini kurana kadar devam edeceğiz” dedi. 

Aileler yanlarında getirdikleri kömürleri HSK önüne fırlattılar.

HER BİR MADENCİ İÇİN 6 GÜN YATACAKLAR

HDP milletvekili Oya Ersoy, 301 kişinin öldüğü bir davada ceza alanların her bir madenci için 6 gün cezaevinde yatacağına dikkat çekti. Ersoy, adalet yürüyüşünün burada bitmeyeceğini belirtti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de yargılamada beklenenin çok altında ceza alındığına dikkat çekerek, yargılama sürecinde yargıçların değiştirilmesine ilişkin eleştirileri paylaştı. Özel, ikna çabaları sonucunda HSK önünde açıklamanın gerçekleştirilebildiğini belirterek, ailelerin HSK Başkanıyla görüşme talebinin önce toplantı gerekçesiyle reddedildiğini ancak ailelerin kararlılığı ve süresiz oturma eylemi başlatacaklarını bildirmeleri üzerine ise HSK Başkanı’nın iki anne ve iki babayla görüşmeyi kabul ettiğini söyledi. Özel, “HSK Başkanıyla görüşme sonrası elbette sorunlar çözülmeyecek. Ancak aileler kamu görevlilerinin yargılanmadığını dile getirerek, çarpık düzeni eleştirerek sözlerini söyleme iradesini hayata geçirmiş olacaklar” dedi.

Aileler ve milletvekilleri açıklama sonrası HSK Başkanı ile görüşme için HSK binasına girdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Nikaragua’da şiddet yükseliyor

SONRAKİ HABER

'SDG, barajları Suriye hükümetine devrediyor' iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...