15 Temmuz 2018 11:28

Avukat Yaşar Kaya: Hukukun kırıntısını arıyoruz

Ardahan’da yargı kıskacındaki HDP ve DBP’lilerin avukatı Yaşar Kaya, davaları ve karşılaştıkları hukuk dışı uygulamaları anlattı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Müjdat CAN

Ardahan’da son üç yılda 450’den fazla HDP ve DBP’liye dava açıldığını belirten avukat Yaşar Kaya, karşılaştıkları uygulamalar karşısında şaşkınlığını dile getirerek, “Biz burada hukuk kırıntısı arıyoruz” dedi.

Kürt sorununun çözümü için PKK Lideri Abdullah Öcalan ile AKP Hükümeti arasında başlayan “Çözüm süreci”nin sonlandırıldığı 2015 yılından bu yana Ardahan merkez ve ilçelerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il ve ilçe yöneticileri sürekli yargı kıskacında. Keyfi uygulamalara dikkat çeken avukat Yaşar Kaya, Ardahan’da belge, delil ve olgulardan uzak açılan davalarda ceza almayan kişilerin parmakla dahi gösterilemeyecek kadar az olduğunu söyledi.

‘SAVCI GÖRÜŞMÜYOR’

 Somut iddialara dayanmayan ihbar, gizli tanık beyanları ile açılan davalardan bazılarına değinen avukat Kaya, savcıların kendileriyle görüşmediğini belirtti. Geçtiğimiz hafta görülen aralarından HDP ve DBP İl eş başkanlarının da olduğu 18 kişinin yargılandığı “Hayali kişi” davasını örnek veren Kaya, adalet sisteminin çöktüğünü ifade etti. Kaya, “Bundan 3-4 ay önce dosyanın ne aşamada olduğuna dair başsavcı ile görüşmeye gittim, başsavcı yerinde yoktu. Dosyayı yürüten savcı ile görüşmeye gittim. Savcı görüşme müracaatımızı kabul etmedi. Ben de dilekçe ile müracaat etmedim ve durumu protesto ettim. Maalesef böyle keyfi bir uygulamada söz konusudur. Dosyayı yürüten savcının ve başsavcının yaptığı tamamen keyfi bir uygulamadır” dedi.

Ardahan’da özü ve esası itibariyle hukukun yok hükmünde olduğunu vurgulayan avukat Kaya, şöyle devam etti: “İnsanların en son sığınacağı liman hukuktur. Biz de hukuk kırıntısını aramaya devam ediyoruz. 2017’de sonuçlanan başka bir dosyada 43 kişi yargılanıyor. Bu dosyada yargılananların tümü Ardahan ve Göle HDP ve DBP il ve ilçe başkanları ile yöneticileridir. Burada bir itirafçının beyanları üzerine dosya sonuçlandı. Bu dosyada ilginç bir durum var. İtirafçının, itiraf etmediği, üzerine şahitlik yapmadığı insanlar bile ceza aldı. Türk hukuk sisteminde 1 kişiye ceza verebilmek için delil dediğimiz somut olguların olması lazım. 43 kişinin yargılandığı KCK ana dosyasında 25 kişi ceza aldı.”

‘GÖZALTI VE TUTUKLAMALARDA REKOR KIRDI’

 Ardahan’da 2015’te bu yana tam net olmamakla birlikte 450-500 kişiye dava açıldığını anlatan Kaya şunları söyledi: “Bunların büyük bir bölümü ceza aldı. Cezalar Yargıtay ve istinafta devam ediyor. Ardahan’daki siyasi, yürütme erki adreslerimiz üzerinde tamamen vesayet yetkisi kurmuş ve bugün de soruşturmalar ve davalar açılmıştır. Diyebilirim ki nüfus sayısı itibariyle Ardahan davalarda Türkiye rekoru kırıyor. Ardahan’ın 5 ilçesi var. Bu davalar sadece Ardahan merkez ve Göle ilçesindeki HDP-DBP’lilere açılıyor. Diğer ilçelerde açılmıyor. Burada özel bir uygulama söz konusudur. OHAL’den kaynaklı keyfi, hukuki gerekçelerden uzak, gülünç kanıtlarla davalar açılıyor. Artık öyle bir aşamaya geldik ki bir hukukçu olarak şu kanıya vardık; Ardahan’da kime soruşturma ve dava açılmışsa kesin ceza alacaktır. Burada usul hukuku, maddi hukuk maalesef yok. Kişiler dosyada kanıt varsa bu kanıtlara göre ceza alır veya beraat eder ancak buradaki HDP-DBP yöneticileri bu ceza tehdidi altında mücadele etmektedir. Bir hukukçu olarak dosyalardaki bilgi, belge, kanıt ve şahitlere istinaden insanların ceza aldığını görünce bu ülkede bir tek insanın hukuki güvencesinin olmadığı kanısına vardım.”

SOSYAL PAYLAŞIM DAVALARINDA İRONİK DURUM

Kentte öğrencilere yönelik açılan davalardan 11 öğrencinin tutuklu olduğunu hatırlatan Yaşar Kaya, 2015 yılından bu yana 100’ü aşkın öğrenciye dava açıldığını da ifade etti. sosyal medya davalarında ironik bir durum yaşandığını anlatan Kaya, “Burada yaklaşık 100’e yakın kişiye dava açılıyor. Vatandaşlar Ankara, İstanbul, İzmir’de bir şey paylaşıyor. Türk hukuk sistemine göre paylaşım nerede yapılmışsa orada dava açılması gerekiyor. Ama soruşturmayı Ardahan’da ki savcılık yaparak bu insanları Ankara, İstanbul ve İzmir’den buraya getirerek, yaklaşık 3-4 ay tutukladıktan sonra ilk celsede 10 ay ile 3 yıl arasında ceza verip tahliye ediyor” dedi. (Ardahan/MA)

ÖNCEKİ HABER

Nusr-Et Steakhouse'un Bebek şubesi mühürlendi

SONRAKİ HABER

Flormar işçileri: Sonuna kadar savaşacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa