14 Temmuz 2018 14:10

DBP, 20 belediyeyi daha kazanabilir

Yerel seçim sonuçlarının da 24 Haziran gibi olması durumunda DBP’nin AKP ve CHP’den 20 belediyeyi daha alabileceği belirtiliyor.


Fotoğraf: Salih Yeşil

Paylaş

Salih YEŞİL

24 Haziran seçim sonuçlarına göre, DBP olası bir seçimde kayyım atanan 11 il belediyesinden 10’unu, 67 ilçe belediyesinden ise 62’sini koruyacak, 6’sını AKP’ye kaptıracak. AKP ve CHP’nin elinde bulunan 20 belediyeyi ise alacak.

Rawest Kamuoyu Araştırma Merkezi, 24 Haziran seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı yazılı değerlendirmeyi açıkladı.

Çalışmalarını Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Tunceli, Şanlıurfa, Van’ın kapsayan 13 Kürt ilinde yapan Rawest seçim sonucu değerlendirmesinde, saha çalışmasını yürüttüğü 13 Kürt ilinin 24 Haziran seçimlerindeki kayıtlı seçmen sayısının 5 milyon 32 bin 329 olduğunu açıkladı. Değerlendirmede, 13 ildeki seçime katılım oranının Milletvekili Seçimleri’nde yüzde 82,6, Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nde ise yüzde 82,7 olduğu, 3 bin 666 kişinin Milletvekilliği Seçimleri’nde oy kullanmadığı duyuruldu.

Değerlendirmede, olası bir yerel seçimde kayyım atanan DBP’li belediyelerde tablonun kimin lehine işleyeceğine dair 24 Haziran seçimleri baz alınarak yerel seçimlerdeki tablo değerlendirildi.

KAYYIM ATANAN 1 İL 5 İLÇEDE AKP BİRİNCİ ÇIKTI

DBP’li 12 il belediyesinin 11’ine, 70 ilçe belediyesinin de 67'sine kayyım atandığı hatırlatılan Rawest seçim sonucu değerlendirmesinde, kayyım atanan DBP’li 11 il belediyesinden 10’unda, 67 ilçe belediyesinden 62’sinde HDP’nin birinci parti olduğu belirtildi.

Kayyım atanan Bitlis Belediyesi, Bahçesaray, Mutki, Hizan, Karakoçan ile Bozova'da ise AKP’nin birinci parti olduğu ve yerel seçimlerde 24 Haziran’a benzer bir durumun çıkması halinde bu il ve ilçelerde belediyelerin AKP geçeceği ifade edildi.

DBP, AKP VE CHP’DEN 20 BELEDİYEYİ ALACAK

Rawest Kamuoyu Araştırma Merkezi’nin 24 Haziran seçimlerinde HDP’nin il, ilçe bazında yaptığı değerlendirmeye göre, 2014 yerel seçimlerinde AKP ve CHP’nin kazandığı 20 ilçede HDP’nin 24 Haziran seçimlerinde birinci çıktığı vurgulanarak, “Yine 24 Haziran seçimlerine göre HDP, 2014 yerel seçimlerinde kazanamadığı 20 ilçede birinci parti durumundadır. Bu sonuçlar yerel seçimler için baz alındığında HDP/DBP 82 olan il ve ilçe belediyesi sayısını, AKP ve CHP’den bazı belediyeleri alarak arttırıyor görünmektedir” denildi.

HDP BİRİNCİ AKP İKİNCİ PARTİ OLDU

Değerlendirmede, 13 Kürt ilinde AKP’nin yüzde 33,6, MHP’nin yüzde 4,0, HÜDA PAR’ın yüzde 2,3, HDP’nin 52,6, CHP’nin yüzde 3,2, SP’nin yüzde 1,3, İYİ Parti’nin 2,2, diğer partilerin ise yüzde 0,3 oranında oy aldığı açıklandı.

70 MİLLETVEKİLİNDEN 40’I HDP’YE 27’Sİ AKP’YE GİTTİ

Bahsi geçen 13 ilde 70 milletvekili kontenjanının bulunduğu hatırlatılan değerlendirmede, bu 70 milletvekilinin 40’ının HDP, 27’sinin AKP, 2’sinin CHP ve birinin MHP’nin elde ettiği vurgulandı.

HDP 2 İTTİFAKIN TOPLAMINDAN FAZLA OY ALDI

Rawest seçim sonucu değerlendirmesinde, 13 Kürt ilinde ittifaklar dahil edildiğindeyse, Cumhur İttifak’ının 38,1, Millet İttifak’ının yüzde 6,7, HDP’nin yüzde 52,6 HÜDA PAR’ın yüzde 2,3 oranında oy aldığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı adaylarının 13 Kürt ilinde aldığı oy oranlarının paylaşıldığı seçim sonucu değerlendirmesinde, Kürt illerinde Muharrem İnce’nin yüzde 7,3, Meral Akşener’in yüzde 1,3, Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 41,1, Selahattin Demirtaş’ın yüzde 49,4, Temel Karamollaoğlu’nun yüzde 0,8, Doğur Perinçek’in yüzde 0,1 oranında oy aldığı vurgulandı.

‘CUMHUR İTTİFAK’ININ OYU REFERANDUMDAKİNİN ALTINDA KALDI’

Bahsi geçen 13 ilde AKP’nin en düşük oy oranına gerilediği, 1 Kasım Genel Seçimleri ile 16 Nisan Cumhurbaşkanlığı Referandumu’nda oylarını arttırdığı, ancak 24 Haziran seçimlerinde 1 Kasım seçimleriyle 16 Nisan referandumunda gösterdiği performansın altına düştüğüne dikkat çekilen Rawest’in seçim sonucu değerlendirmesinde, “Çalışma bölgemizdeki 13 şehrin tamamında Cumhur İttifakı’nın toplam oyu, referandumda alınan ‘evet’ oylarının altında kalmıştır” ifadesi yer aldı.

‘HDP OYLARINI ARTTIRDI AMA 1 KASIM SEVİYESİNE ULAŞAMADI’

Rawest değerlendirmesinde, HDP’nin ise oylarının 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra düşüşe geçen oylarının 1 Kasım ve referandumun gerisinde kaldığı 24 Haziran’da oylarını artırmakla birlikte 1 Kasım seviyesine ulaşamadığı kaydedildi.

ERDOĞAN VE İNCE PARTİSİNDEN FAZLA OY ALDI, DEMİRTAŞ AZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Kürt ilinde partisinden 3 puan fazla oy aldığı, HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın ise partisinden 2 puan altında oy aldığı dile getirilen değerlendirmede, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin partisinin toplam oyundan fazla oy aldığı belirtilerek, HDP ve Demirtaş hakkındaki olumlu ifadeleri nedeniyle İnce’nin partisinden fazla oy almasını sağladığına işaret edildi.

‘HÜDA-PAR OYLARINI 90 BİNDEN 200 BİNE ÇIKARDI’

Rawet’in değerlendirmesinde HÜDA PAR’ın oylarını arttırdığına dikkat çekilerek, HÜDA PAR’a ilişkin şu değerlendirmelere yer verildi:

“HÜDA PAR, 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’ne bölgedeki 8 ilde bağımsız adaylarla girmiş ve toplam 70 bin oy almıştı. 2014 yerel seçimlerinde de toplam yaklaşık 90 bin oy alan HÜDA PAR ilk kez bütün Türkiye sathında seçimlere girmiş ve oyunu 200 binin üzerine çıkarmıştır. 7 Haziran’da bağımsız adaylarla girdiği 8 il genelinde oyunu yaklaşık yüzde 40 oranında arttırarak 100 bine yaklaştırmıştır.”

ÖNCEKİ HABER

İran Sağlık Bakanından ABD'ye yaptırım tepkisi

SONRAKİ HABER

CHP’li İlhan Kesici Külliye’de Erdoğan’ı ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...