14 Temmuz 2018 23:16

Ford Otosan’da parça eksikliği gerekçesiyle üretim duracak

Kocaeli'de kurulu Ford Otosan'da yurt dışından ithal edilen şanzıman eksikliği nedeniyle 3 gün üretimin duracağı bildirildi.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Ford Otosan Yeniköy fabrikasında temmuz ayı içinde 3 gün kaynak, boyahane ve montaj bölümlerinde üretim yapılmayacağı belirtildi. Duruşun gerekçesinin yurt dışından ithal edilen şanzıman eksikliği olduğu ifade edildi. Bu duruma dolar kurundaki yükselişin neden olduğu yorumları yapılırken, işçiler yaşananları endişeyle takip ediyor. Sendikacıları açıklama yapmamasına tepki gösteren işçiler, “Daralma diye diye yine küçülen bizim ekmeğimiz olur. Bu sefer böyle olmamalı. Herkes birlik olmalı” çağrısı yaptı.  Yeniköy fabrikasında üretilen Courier marka ticari aracın bu markanın dünyadaki tek üretim merkezi olduğunu belirten işçiler, o nedenle 3 günlük duruşun kafalarda soru işaretleri oluşturduğunu ve önümüzdeki aylarda da bu türden duruşların yaşanabileceği kaygısını artırdığını dile getiriyorlar. Fabrikada 16, 20 ve 21 Temmuz tarihlerinde (önümüzdeki hafta pazartesi (yarın), cuma ve cumartesi günleri) kaynak, boyahane ve montaj bölümlerinde üretim yapılmayacağını telefonlarına gelen kısa mesajla öğrendiklerini kaydeden bir işçi “Bize söylenilen şanzıman eksikliği nedeniyle bu günlerde üretim yapılmayacağı. Ücretlerimizden kesinti mi yapılacak, yoksa borçlandırılacak mıyız henüz bilmiyoruz. Bu konuda sendikadan da bir açıklama yapılmış değil. Böyle durumlarda sendikacıları ara ki bulasın” şeklinde konuştu.

İŞÇİ KAYGILI

Ekonomideki kötü gidişatın zaten kendilerini kaygılandırdığını ifade eden işçi “Şimdi deniyor ki şanzıman eksikliği nedeniyle duruş var. Yurt dışından geliyor bu malzeme. Acaba dolardaki yükseliş mi buna neden oldu? İnsan düşünmeden edemiyor. 2009 yılında yaşananlar eski işçilerin hâlâ hafızalarında. O zaman da böyle başladı. Ayda 4 gün çalıştık, 3 gün izin. Maaşımızın yüzde 26’sı kesildi. Hepimiz perişan olduk. Evini geçindirmek için pazarda limon satan da vardı, inşaatta yevmiyeye giden de” dedi.

Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikada sendikacılardan henüz bir açıklama gelmediğini, pazartesi günü iznin ücretli mi, ücretsiz mi olacağının belli olacağını aktaran başka bir işçi “En azından bize söylenen pazartesi belli olacak. Hepimiz duruşu SMS’yle öğreniyoruz. Sendikacılar ortada yok. Bir açıklama bekliyoruz. Bu duruşların arkası gelecek mi? Yoksa geçici bir durum mu? Şimdi çıkarlar yine bizim karşımıza ‘pazarda daralma’ laflarıyla. Sendikacılar da ‘Aman ha vaziyet kötü, kendinize çeki düzen verin’ derler. Yine olan bize olur. Daralma diye diye yine küçülen bizim ekmeğimiz olur. Bu sefer böyle olmamalı. Herkes birlik olmalı. Bugün Yeniköy’de olur, yarın Gölcük’te, Eskişehir’de. Hepimiz uyanık olmalıyız” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde bir araç yandı

SONRAKİ HABER

Milli Eğitim AŞ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...