14 Temmuz 2018 11:58

HDP: 2 yıldır siyasi ayağı bulunamayan darbe girişimi

HDP, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada geçen 2 yılda siyasi sorumluların bulunmamasına tepki gösterildi.

HDP logo

Paylaş

HDP Merkez Yürütme Kurulu, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Türkiye'nin son 60 yıllık tarihinin aynı zamanda askeri, sivil ve siyasi darbeler ve muhtıralar tarihi olduğuna dikkat çekilen açıklamada 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL ve 4 Kasım 2016'da HDP’ye dönük gerçekleştirilen operasyonla demokratik siyaseti tasfiye edilmek istendiği hatırlatıldı.

15 Temmuz darbe girişiminin göstere göstere geldiği belirtilen açıklamada, “15 Temmuz'dan önceki Meclis tutanaklarına ve açıklamalarımıza bakıldığında, partimiz işlemekte olan darbe mekaniğine ve yakın ihtimaline karşı defalarca dikkat çekmiş, iktidarı uyarmıştır. Özellikle 28 Şubat 2015'te yapılmış olan Dolmabahçe mutabakatının iktidar tarafından bozulmasının ve Kürt sorununa ilişkin çatışma ve savaş konseptinin yeniden devreye alınmasının darbe mekaniğini tetiklediğini defalarca dile getirmiştir. Her tür darbeye karşı net duruşumuzu defalarca vurgulamıştır” denildi.

15 Temmuz darbe girişimine karşı TBMM ve halkın gösterdiği ortak duruşun iktidar tarafından demokratik siyaseti güçlendirme ve hak, hukuk ve özgürlükler zeminini geliştirme yönünde değerlendirilmediği ifade edilen açıklamada, “İktidar, durumunu hukuksuzluk, baskı ve adaletsizlikle sağlamlaştırma yolunu seçmiş, yaşananları mutlak iktidarın tesisi için ‘Allah'ın lütfu’ olarak görmüştür. Ülkeyi 2 yıldır OHAL ve KHK rejimi ile yönetmiş, toplumsal muhalefet ve demokratik siyasete karşı baskı ve hukuksuzlukları artırmıştır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada KHK’lerle gerçekleştirilen ihraçlar da hatırlatıldı:

“İktidar on binlerce insanı bir hüküm olmaksızın işinden atmış, cezaevlerini doldurmuştur. Seçilmiş belediyelere kayyımlar atayarak Kürt halkının iradesini gasp etmiş, partimizi demokratik siyasetten tasfiye edebilmek için tutuklama ve saldırılarını sürdürmüş, o dönemki Eş Genel Başkanlarımızı, milletvekillerimizi, belediye eş başkanlarımızı ve üyelerimizi rehin almıştır. Gazetecileri tutuklamış, birçok TV, radyo, gazete, internet yayını, sivil toplum kuruluşları, kadın kuruluş ve derneklerini KHK eliyle kapatmıştır. Yargıya talimatlar vermiş, yargıyı bağımlı ve taraflı hale getirmiştir.

Yeni bir totaliter rejimi ilan edecek, mutlak iktidarı kurumsallaştıracak ortamı sağlamıştır. Kuvvetler ayrılığını, denge denetleme mekanizmalarını ortadan kaldırmış; hukukun üstünlüğü yerine üstünlerin hukukunu tesis etmiş; demokratik hak ve özgürlükleri, kurum ve işleyişleri kullanılamaz hale getiren tek kişi yönetimini kurmuştur.”

Asker ve sivil bürokraside, devletin her kurum ve kademesinde darbeci oldukları iddiası ile insanların tasfiye edildiğine değinilen açıklamada, “Ama girişimin siyasi ayağı meçhul bırakılmıştır. 10 yıl boyunca Cemaat örgütlenmesi ile birlikte devletin birçok kurumunu kadrolaşarak yönetmiş olanlar, ‘ne istedilerse verdik’ itirafında bulunanlar, Gülen'e ‘hasretle dönmeni bekliyoruz’ diyerek seslenenler siyasi ayağı bir türlü bulamamışlardır. Darbe girişimlerinin panzehri demokratik siyaseti ve toplumsal adaleti güçlendirmektir. Darbelerin olmaması için evrensel demokratik hak ve özgürlükler; hukukun, demokratik cumhuriyetin değerleri ve hakları, kurumları işletilmeli ve geliştirilmelidir. Kürt sorununda demokratik ve barışçı bir çözümün gerçekleştirilmesi de yeni darbe ortamlarının doğmaması, darbe mekaniğinin işlememesi için elzem olandır. Türkiye'nin yaşadığı toplumsal, siyasal ve ekonomik sorunların çözümü demokrasi, barış, eşitlik ve toplumsal adaletin tesis edilmesinden geçer. Darbe girişiminin 2nci yılında bir kez daha bu gerçekleri hatırlatarak, demokrasi, barış ve toplumsal adalet mücadelemizi ortaklaştırma ve büyütme irademizi vurguluyoruz” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Adıgüzel: CHP'nin 50 bin sandıktan veri alamadığı iddiası asılsız

SONRAKİ HABER

Pir Sultan Abdal, köyünde anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...