14 Temmuz 2018 23:22

Türkiyeli ve Suriyeli tarım işçilerinin birliği sonuç verdi

Torbalı'da Türkiye ve Suriyeli tarım işçilerinin bırakması sonuç verdi. 8 saat çalışma sınırının getirildiği ilçede yevmiyeler de yeniden belirlendi.

Fotoğraf: Murat Can/EVRENSEL

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Torbalı’da Türkiyeli ve Suriyeli tarım işçilerinin talepleri etrafında birlik olup iş bırakması sonuç verdi. 8 saat çalışma sınırının getirildiği ilçede, yevmiyeler de yeniden belirlendi. Buna göre erkek işçiler günlük 72 TL, kadın işçiler ise 58.5 TL alacak.

İzmir’in tarım deposu olarak bilinen ilçelerinin başında gelen Torbalı aynı zaman emek sömürüsünün de merkezi. Kayıt dışılığın, denetimsizliğin ve düşük ücretin yaygın olduğu ilçede geçtiğimiz haftalarda tarım işçileri, asgari ücretin altında kalan yevmiyelerinin artması talebiyle harekete geçti ve kısa süreli de olsa tarlaya çıkmadılar. Yaz hasadının başladığı ilçede tarım işçilerinin kısmi çabası sonuç getirdi. Büyük tarla sahipleri, ilçe ziraat odası temsilcileri, dayıbaşları ve işçileri temsilen muhtarların katıldığı toplantılarda yevmiyeler yeniden belirlendi. Yevmiyeler yükseldi ancak kadın ve erkek işçiler arasındaki yevmiye farkı kapanmadı. Yeni yevmiyeler erkek işçiler için 80 lira, kadın işçiler için 65 lira olarak belirlendi. Dayıbaşı kesintisi sonrası erkek işçilerin eline günlük 75, kadın işçilerin eline 58.5 lira geçecek. Ayrıca çalışma saatleri de tutanakla 8 saat olarak belirlendi. Sabah 07.00’de iş başı yapan işçiler 15.00’de işi bırakacak. Kararların ilçe genelinde uygulanacağı belirtildi.

ÖFKE YERİNİ BİRLİKTELİĞE BIRAKTI

Geçtiğimiz yıllarda ilçedeki Türkiyeli işçiler, düşen yevmiyelerin sorumlusu olarak Suriyeli işçileri sorumlu tutuyordu ve tepkilerini mülteci işçilere yönlendiriyordu. Çözüm olarak Suriyelilerin ilçeden gitmesini isteyen Türkiyeli işçilerin tepkileri saldırılara kadar varmıştı. Türkiyeli ve Suriyeli mevsimlik tarım işçilerinin aldıkları yevmiyelerin asgari ücrette kalmasından kaynaklı geçtiğimiz günlerde grev kararı almasıyla birlikte öfke yerini birliğe bıraktı. İşçilerin geçmiş yıllarda sağlayamadığı birlik bu sefer gerçekleşmiş ve kazanımla sonuçlanmış oldu.

İLÇEDE TARIM SANAYİ İLE BÜTÜNLEŞTİ

TORBALI’nın toplam tarım alanı 255 bin 661 dekar civarında ve bunun 40 bin dekarlık kısmı sadece domates üretimine ayrılıyor. Bu sene 300-350 bin ton arasında sadece domates hasadı bekleniyor. Bu miktar İzmir genelinin üçte birlik üretimine denk geliyor. İlçedeki tarım, sanayi ile bütünleşmiş durumda. Domateslerin büyük bir kısmı salçalık olarak fabrikalara satılıyor, yurt dışına da kurutulmuş veya konserve şeklinde gönderiliyor. Ayrıca yaz hasadında bölgede biber, yeşil fasulye, salatalık üretimi de yoğun bir şekilde yapılıyor.

ÖNCEKİ HABER

Diyanet'ten ‘TRT'de Gülen skandalı’ açıklaması

SONRAKİ HABER

Barilla'da grev sürüyor: Hakkımızı alana kadar buradayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...