13 Temmuz 2018 08:05

Araç kliması kullanırken dikkat edilmesi gereken 5 önemli nokta

Uzmanlara göre, çoğu araç sahibi klimayı doğru kullanmıyor. İşte, arabada klimayı doğru kullanmanın püf noktaları...

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Yaz mevsiminde otomobil kullanırken ısınan havanın etkilerini küçümsememek gerekiyor. SEAT uzmanlarına göre, 35 derecelik bir kabin sıcaklığı sürücünün tepki süresini 25 derecedeki tepki süresine kıyasla yüzde 20 oranında yavaşlatıyor; bu da kanda yüzde 0,5 oranında alkol varken otomobil kullanmakla aynı etkiyi yaratıyor. Bundan dolayı sürücü kabininin serin ve havadar olması önemli.

Araç sahipleri, klimaları kullanırken hata yapabiliyor. İşte, en sık yapılan hatalar ve klimanın nasıl daha verimli bir şekilde kullanılabileceğine ilişkin ipuçları:

  1. - Otomobile bindiğiniz anda klimayı en yüksek güçte çalıştırmayın:  Yaz aylarında açıkta park edilmiş bir otomobilin kabin sıcaklığı 60 dereceye kadar çıkabiliyor. Birkaç kolay adımda bu sıcaklığı yaklaşık yarım saat içerisinde 25 dereceye kadar düşürmek mümkün. En sık yapılan hatalardan biri, klimayı en yüksek güçte çalıştırmak. Klimayı açmadan önce bir dakika için kapıları ve camları açarak içerdeki sıcaklığı doğal yolla düşürebilirsiniz. Havalandırdıktan sonra otomobilinize binebilir, kapılarınızı kapatıp klimanızı açabilirsiniz.
  2. - Hava devirdaimi modunu açık bırakmayın: En sık yapılan hatalardan biri de bu. Çünkü bu mod açık kaldığında “camlar buğulanıyor.” Uzmanlar bunun yerine, otomatik modu etkinleştirerek “hava akışının daha kontrollü ve verimli bir şekilde sağlanabileceğini” vurguluyor.
  3. - Sabah hava serin olsa da klimayı çalıştırın: Yaz aylarında bazı sabahlar serin olabiliyor. Yine de “ısıyı yüksek bir dereceye ayarlayacak da olsanız klimayı açarak” dışarıdaki hava yavaş yavaş ısınmaya başladığında camların buğulanmasını önleyebilirsiniz.
  4. - Havalandırma menfezlerini doğru yöne doğrultmak: Yazın yolcuların en çok kullandığı iki cümle, “Klimayı biraz daha açar mısın? Hiç soğuk gelmiyor.” oluyor. Uzmanlara göre, çoğu zaman sorun sıcaklıktan değil, otomobilin içindeki hava akışının yönünden kaynaklanıyor. Hava akışının otomobil içinde eşit bir şekilde dağılmasını sağlamak için menfezler doğrudan insanların yüzüne değil, yukarı doğrultulmalı. Bu sayede hava otomobilin içinde dolaşım sağlıyor ve her bir yolcuya eşit oranda temas ediyor.
  5. - Düzenli bakım yaptırın: Nasıl ki motor yağına, tekerleklere ve fren hidrolik yağına bakım yapılması gerekiyorsa, otomobillerde bulunan klima sistemlerinin de belirli bir bakıma ihtiyacı oluyor. Düşük hava akışını ve kötü hava kalitesini önlemek için her 15.000 kilometrede bir polen filtresinin değiştirilmesi öneriliyor. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Çöpten çıkan kütüphane 20 bin kitaba ulaştı

SONRAKİ HABER

Devlet Bahçeli: Af konusu gündemimizde, arkadaşlarımız teklifi sunacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...