14 Temmuz 2018 09:14

Norveçli politikacı Thorvald Stoltenberg hayatını kaybetti

Norveç Eski Savunma Bakanı ve Dışişleri Bakanı görevlerinde bulunan Politikacı Thorvald Stoltenberg 87 yaşında hayatını kaybetti.

Thorvald Stoltenberg (Fotoğraf: Wikimedia Commons)

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te eski Savunma Bakanı ve Dışişleri Bakanı görevlerinde bulunan politikacı Thorvald Stoltenberg 87 yaşında hayatını kaybetti. Norveç Haber Ajansı NTB!nin haberine göre NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in babası olan Thorvald Stoltenberg, rahatsızlığı sebebiyle 13 Temmuz Cuma günü evinde yaşamını yitirdi.

Son ana kadar toplumsal sorunlarla ilgilenen Stoltenberg’in ölüm haberi Norveç'te üzüntüyle karşılandı. Norveç Başbakanı Erna Solberg, Twitter hesabından “Thorvald Stoltenberg’in ölüm haberi üzücü. Biz onu dışişleri bakanı ve barış gücü olarak hatırlıyoruz, ama her şeyden önce sıcak bir insandı. Uzun bir hayat boyunca Norveç için büyük ve önemli çabalar sarf etti. Geriye kalan ailesine sıcak düşüncelerimi gönderiyorum” açıklamasını yaptı.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Arbeiderpartiet (AP) Genel Başkanı Jonas Gahr Store de Norveç devlet kanalı NRK’ya yaptığı açıklamasında "İyi insan Thorvald Stoltenberg artık aramızda olamayacak. Haberi derin bir üzüntüyle karşılıyoruz ve Thorvald’ı büyük bir şükranla hatırlayacağız" dedi.

Sağ Parti'den olan ve Norveç’in eski başbakanlarından Kåre Willoch da NRK'ye yaptığı açıklamasında Stoltenberg'in Norveç için değerli bir insan olduğunu söyledi ve “Çok bilgili bir politikacı, eylem gücü ve insanlarla iletişim kurma ve faydalı sonuçlara katkıda bulunma yeteneği ile eşsiz bir birleştiriciydi. Ona büyük değer verdim” açıklamasında bulundu.

AP genel başkan yardımcısı Hadia Tajik da Stoltenberg’i "Olağandışı harika biri" olarak tanımladı ve onun değerinde çok az insan olduğunu söyledi. Tajik, NRK’ye "İnsanlarla görüştüğünde gösterdiği büyük sağduyu sahipliği ve sıcaklığıyla işçi hareketi için önemli bir politikacıydı ve politikaları uyguladı ve geliştirdi" dedi ve kendisine minnettar olduklarını söylledi.

Norveç Sendikalar Konfederasyonu LO eski başkanı Yngve Hågensen de NRK'ye yaptığı açıklamada "Onurlu bir insanı kaybetik. Bugün 80. doğum günümü 140 kişiyle kutlayacağım, eğer Thorvald Stoltenberg yaşasaydı, davetliler arasında o da olacaktı" dedi.

Yabancı karşıtı olarak bilinen FRP'nin Eski Genel Başkanı Carl I. Hagen de NRK'ye yaptığı açıklamasında Stoltenberg ‘in hem kişiliğine hem de toplumsal yapıcılığına büyük değer verdiğini söyledi ve “Siyasi tartışmada birbirimize sık sık karşı çıktık ama iyi bir ilişkimiz vardı ve birbirimize saygı duyuyorduk” dedi.

Venstre Partisi’nin başkanı Trine Skei Grande de Stoltenberg'in büyük bir politikacı ve diplomat olduğunu söyledi.

THORVALD STOLTENBERG KİMDİR?

Thor Stoltenberg, Odvar Nordlis hükümetinde 1979-1981 yılları arasında Savunma Bakanlığı, daha sonra 1987-1989  ve 1990-1993 yılları arasında Gro Harlem Brundtland hükümeti dönemlerinde Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

Ardından Balkan savaşının hızla ilerlediği 1993-1995 yılları arasında eski Yugoslavya'daki BM barış hakemi, 1990 yılında BM Mülteciler Yüksek Komiserliği görevini yürüttü. 1999'dan 2008'e kadar Norveç Kızıl Haçı'nın başkanlığını yaptı.

Thorvald Stoltenberg, Norveç’in eski başbakanı ve şu anki NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in babasıdır. Kızı Camilla Stoltenberg ise Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü'nün direktörüdür. Thorvald Stoltenberg’in 51 yaşlarında olan Nini adlı bir kızı da uyuşturucu bağımlısı olarak 2014 yılında hayatını kaybetti. Kızının uyuşturutucu bağımlısı olduğu ortaya çıktıktan sonra Thorvald Stoltenberg uyuşturucuyla mücadele etti.
Daha sonra vokalist olan Lars Lillo-Stenberg tarafından yazılan "Nini" kitabı basıldı. Kitabın projesi için bizzat Stoltenberg inisiyatif aldı. Kitabın basılmasından sonra Thorvald Stoltenberg, "Lars'ın bunun için zaman ayırdığı için ona sonsuza dek minnettarım. Bana göre bu altın değerinde. Onu her gün düşünüyorum. Üzüntüm kitapla geri geldi ama ben buna kendimi hazırlandım” açıklamasında bulunmuştu.

ÖNCEKİ HABER

Sofralarda bozuk gıda endişesi!

SONRAKİ HABER

Sinn Fein eski lideri Gerry Adams’ın evine patlayıcı atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...