14 Temmuz 2018 09:18

Sofralarda bozuk gıda endişesi!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 'Sütsüz peynir, sahte bal gibi ürünler tüketiciye sunuluyor' dedi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her geçen yıl biraz daha artan ‘gıda terörü’ sorununu, TBMM gündemine taşıdı. Gürer’in konuyla ilgili yazılı soru önergesine verilen yanıtta, 2017 yılında yapılan denetimlerde gıda işletmelerine 3 milyar 793 milyon 692 TL tutarında idari para cezası kesildiği açıklandı. Gürer, “Sütsüz peynir, sahte bal gibi ürünler tüketiciye sunuluyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, ”2017 yılında gıda ve ilaç gibi bozulma çürüme ve son kullanma tarihi geçmesi nedeni ile imha kararı verilen emtia tutarı ve dağılımı nedir? Bu konuda sorunun azamiye indirilmesi için çalışma yapılmakta mıdır? Denetimlerde süresi geçtiği halde imha edilmediği saptanan yaptırım uygulanan var mıdır?​” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 

BAKANLIKTAN GÜRER’E CEVAP GELDİ

Gürer’in önergesine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen yanıtta, “5996 sayılı Kanun’un 40’ıncı maddesinin 1 ‘inci fıkrasının d bendinde yer alan “Resmî kontrol sonucu bozulduğu, kokuştuğu, ambalajı ürüne zarar verecek şekilde hasar gördüğü, son tüketim tarihi geçtiği tespit edilen ürünlerin piyasada bulunması, satışa veya tüketime sunulması hâlinde işyeri sahiplerine bin Türk Lirası idarî para cezası verilir. Ürünlere el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.” hükmü gereği gıda işletmelerine 2017 yılında toplam 3milyar 793 milyon 691 TL tutarında 2 bin 351 adet idari para cezası uygulanmıştır” denildi.  Son tüketim tarihi geçtiği tespit edilen gıda maddelerinin tüm masraflarının sahibi tarafından karşılanmak üzere piyasadan toplattırılarak mülkiyetinin kamuya geçirildiğinin belirtildiği açıklamada, ”Mülkiyeti kamuya geçirilen gıdanın başka bir suretle değerlendirilmesi mümkün değil ise Bakanlığımız gözetiminde ürünler imha edilmektedir” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: ”Bakanlığımızca, İlaç Takip Sistemine 2018 yılı içerisinde geçilmiş olup, bu sistemle veteriner tıbbi ürünlerin son kullanma tarihi geçmiş veya bozulmuş olanlarının kullanımı kısıtlanmıştır. Yapılan denetimlerde süresi geçtiği halde imha edilmeyen veteriner tıbbi ürünler için ulaşmış bir veri de bulunmamaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

SÜTSÜZ PEYNİR, SAHTE BAL...

Yanıt üzerine bir açıklama yapan Gürer de bazı gıda ürünlerinin sahte, bozuk ve sağlığa zararlı bir şekilde tüketime sunulduğunu belirterek “Sütsüz peynir, sahte bal gibi çok sayıda ürünün varlığı ve tüketiciye sunulduğu bir gerçektir. Bu konuda ilgili birimlerin denetimleri daha sık ve çözüm odaklı yapması yurttaşlarımızın sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AGİT’in Özgürlükçü Demokrasi mektubuna savcıdan yanıt

SONRAKİ HABER

Norveçli politikacı Thorvald Stoltenberg hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...