14 Temmuz 2018 09:13

AGİT’in Özgürlükçü Demokrasi mektubuna savcıdan yanıt

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının Özgürlükçü Demokrasi ile ilgili mektubuna İstanbul Başsavcılığının cevap verdiği ortaya çıktı.

Özgürlükçü Demokrasi logosu

Paylaş

KHK ile kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin durumuna ilişkin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) gönderdiği mektuba İstanbul Başsavcılığının cevap verdiği ortaya çıktı. AGİT suçlamaların düşürülmesini isterken, savcılık haberlerde geçen “Kürdistan” kelimesini “etnik bölücü hedef” olarak gösterdi. 

İstanbul 7’nci Sulh Ceza Hakimliği tarafından 28 Mart’ta Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ve Gün Matbaaya kayyım atandı. Kayyım atanmasının ardından yapılan operasyonda, gazetenin 14 çalışanı gözaltına alındı. 14 çalışandan 6’sı çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Gün matbaanın ise gözaltına alınan 24 çalışanından 22’si tutuklandı. 

Gazete ve matbaaya kayyım atandıktan 2 gün sonra AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi (MÖT) Harlem Dêsir’in Adalet Bakanlığına mektup gönderdiği mektuba İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 9 Nisan’da cevap verdiği ortaya çıktı. 

AGİT’in 30 Mart’ta gönderdiği mektupta gazeteye baskın yapılması ve TMSF tarafından kayyım atanmasına derin endişe duyulduğuna yer verildi. Gazeteye kayyım atanmasının gazetenin bağımsızlığına ciddi bir saldırı ve Türk medyasının çok sesliliği bağlamında bir gerileme teşkil ettiğinin ifade edildiği mektupta, gazetecilerin, meslekleriyle ilgili faaliyetleri ile “terör” suçlamasıyla suçlanmaması gerektiği ifade edildi. 

Tutuklanan 6 gazeteci ve 22 matbaa çalışanının serbest bırakılmasının istendiği mektupta, suçlamaların düşürülmesi ve gazetenin bağımsızlığına saygı gösterilmesi çağrısında bulunuldu. Mektupta, “İfade özgürlüğünü koruyan çok sesli medya ortamının güvenlik sınamalarıyla karşı karşıya kalan toplumları güçlendireceği...” ifadesine yer verildi. 

‘KÜRDİSTAN’ KELİMESİ BÖLÜCÜLÜK SAYILDI

Adalet Bakanlığının, bilgi alınmak üzere mektubu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği belirtildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Uygur Kaan Arısoy’un, AGİT’in mektubuna 9 Nisan’da cevap verdiği ortaya çıktı. Verdiği yanıtta, gazetenin TSK’nin Suriye’nin Afrin kentine yönelik operasyonuna karşı olumsuz algı oluşturduğunu belirten Arısoy, gazetenin YPG ve YPJ’nin eylemlerini “direniş” olarak göstermesini suç unsuru olarak değerlendirdi. Haberlerde “Kürdistan” kelimesine yer verilmesini ise “Bölücü terör örgütünün asıl etnik bölücü hedefi” iddiasıyla tanımlandı. (MA)

ÖNCEKİ HABER

'Kağıtta kur sabitlensin, gazetecilik güvence altına alınsın'

SONRAKİ HABER

Sofralarda bozuk gıda endişesi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...