13 Temmuz 2018 20:35

Somalı aileler: İçimiz gerçekten yanıyor, herkes adalet arıyor

Abbasağa Parkı’ndaki adalet forumuna katılan Somalı maden işçilerinin aileleri, 'Adaleti yeryüzüne çıkaracağız' dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

“Adaleti yeryüzüne çıkaracağız” diyerek Soma’dan yola çıkarak İstanbul’a gelen Somalı maden işçilerinin aileleri Beşiktaş’taki Abbasağa Parkı’nda adalet forumuna katıldı. Aileler adalet çocuklarının mezarından getirdikleri toprak ve kömürü forumda da yanlarından ayırmadı.

‘Memleket biziz’ çağrısıyla gerçekleşen foruma  HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, CHP İstanbul Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker, Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay ile HDP, EMEP, SEP ve çok sayıda sendika, platform ve siyasi parti temsilcisi katıldı. Ailelere Gezi direnişinde oğlu Berkin Elvan'ı kaybeden Gülsüm Elvan ve Cumartesi Anneleri de destek verdi.

‘BİZİ DİRİ DİRİ GÖMDÜLER’

Forumda katliamda çocuğu Uğur Çolak’ı kaybeden Gülsüm Çolak, “Çocuklarımızı gömdükleri toprağın altına bizi de diri diri gömdüler. Acaba mahkeme bizden yana olur mu adalet olur mu diye bir umutla bekledik. Yüreğimize bir su serper mi dedik. Biz bekliyorduk ki olası kasttan müebbet yesinler. O zaman belki yüreğimize su serpilirdi. Yarın yine bir maden ocağında aynı tehditle, aynı baskıyla bu işçilere zulüm yapmayacaklarını nerden bilelim? Çocuklarımızın bedeli 15 yılmış. Patronu da beraat ettirdiler. Ruhsatını eline verdiler, çalıştırabilirsin dediler” diye konuştu. Mahkeme kararına tepki gösteren Çolak, “İçimiz gerçekten yanıyor. Herkes adalet arıyor. Kim sahip çıkacak bize?​” dedi.

AİLELER HSK’YE GİDECEK

Somalı aileler 14 Temmuz’da (Cumartesi) Tuzla ve Kocaeli’de, 15 Temmuz’da (Pazar) Zonguldak’ta, 16 Temmuz (Pazartesi)Ankara’da bulunan Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) önünde basın açıklaması yapacak.

'ÇORLU'DA TRENİ KİM DEVİRDİ?'

Somalı ailelerden önce ise Çorlu’daki tren kazasını konu alan bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşide İnşaat Mühendisi Prof.Dr. Zerrin Bayraktar Çorlu'da meydana gelen ve 24 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasına ilişkin konuştu. "Treni kim devirdi?" sorusunun yanıtının arandığı söyleşide Bayraktar, "Treni cehalet devirdi. Bu işi tepeden yönetendir sorumlu. İktidar dışarıya hiçbir bilgi vermiyor. Yolun 2013'te kapandığını öğrendik. Kazanın resimlerini gördüğümüzde işin sebebi açığa çıktı. Altyapının taşıma gücü bellidir. Sorun varsa altyapı onarılır" dedi.

TÜRKİYE DEMİRYOLLARI KAZALARINDA DÜNYADA BİRİNCİ

Tren raylarına ilişkin altyapı ve üstyapı teknik bilgisi veren Bayraktar, "Dünyanın en güvenli taşıma sistemi demiryoludur. Ancak ülkemiz demiryolu kazalarında da dünya birincisi. Demiryolu kazalarında Hindistan’la benzerlik gösteriyor. Tekniğe bilime mühendisliğe inanmıyorlar" dedi. Bayraktar, “Demiryollarında uzun bir mesafede belirli bir hızla gidilir. Aksi kazaya neden olur. Demiryollarında yağmur, kar kazaya neden olmaz. Kazanın sebebi cehalettir. Tekniğe bilime önem vermeyince böyle oluyor. Yandaş müteahhitlere verilirse sonuç böyle olur" diye konuştu.

YOL BEKÇİLERİ YOKTU

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası'ndan Tugay Kartal ise şunları söyledi: "Olayın meydana geldiği cumartesi günü hatta bekçi kontrolü yoktu. Yoldaki güvenliği köylüye emanet etmişler" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu düşürdü

SONRAKİ HABER

Meteoroloji'den Marmara bölgesi için sağanak yağış uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...