13 Temmuz 2018 23:41

Hükümet zengini daha da zengin, fakiri de daha fakir etti

Kocaeli’de kurulu bir Ford Otosan fabrikasından bir işçi 24 Haziran seçimlerini ve sonucunu Evrensel'e yazdı.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Ford Otosan işçisi
Kocaeli

3 Aşağı, 5 yukarı tahmin ettiğim bir sonuçtu bu seçimler. Gerek fabrikada AKP’ye oy veren arkadaşlarla yaptığımız sohbetler, gerekse de Ramazan Bayramı’nda memlekete yaptığım ziyaret bende bu izlenimi yaratmıştı.

Yine de bir umut taşıyordum. O kadar tartışmanın bir sonucu olur diye düşünüyordum. Maalesef sonuç yine değişmedi. Ama bir gerçek var ki her gün daha da kötüye gidiyoruz. Bunları gören yok. Milletimiz sadece yapılan güzellikleri görüyor ama içeriğine hiç bakmıyor. Neymiş efendim “Hastaneler yaptı, köprüler yaptı, tüneller yaptı” diyorlar. Tamam yaptı, yalan değil ama ne şartlarla, ne anlaşmalarla yaptı? Bilen yok. O tünellerden, köprülerden geçmeden, hastaneleri kullanmadan cebimizden her ay dünyalar kadar paramız çıkıyor. Bunları bilen yok, ne yazık ki.

Geçenlerde markette manav reyonuna gittik. Temmuz ayında domates 7 lira, soğan 4 lira, patates 5 lira. Her şey ateş pahası olmuş. Akşam bir çiftçinin haberlerde röportajını dinledim. Adam diyor ki “Ben mazotu 6 liraya alıyorum. Ben traktöre 6 liralık mazot koyup, nasıl üretim yapayım” diyor. Adam haklı, hem de çok haklı. Çiftçinin ürettiği ürüne toptancı maliyetinden düşük fiyat veriyor. Garibim çiftçi toptancıya mecbur vermek zorunda kalıyor. Çünkü çiftçinin her bankaya dünyalar kadar kredi borcu var. 2 bilemedin 3 seneye kadar da “tamam” diyor bırakıyor çiftçiliği.

Devletimiz de sağ olsun ki, yatta gezip gününü gün eden zenginlere ise mazotun litresini 2 buçuk, 3 liraya veriyor. Sonra çıkıp açıklama yapıyorlar, “Çiftçimiz üretim yapmıyor, biz de mecbur ithal edeceğiz” diyorlar. Sen yatta keyif süren adam yerine çiftçiye destek çıksan da, kendi ürünümüzü yesek! Hele de bir Karadenizli olarak, tüm bu tabloyu görmeyen hemşehrilerim nedeniyle kendimden utanç duyuyorum. Karadenizlinin geçim kaynağı olan fındık bu hükümet geldi geleli hiç para etmedi. Geçen sene bir hesap çıkardı ki, fındık dalında kalsa, toplamasan daha kârlısın. Maliyetini hesap ettiğimizde, her yıllık izin dönemini benim gibi fındık toplayarak geçiren bir işçinin günlüğünü bile çıkarmadı. Ettiğim zahmet ve çileye hiç değmiyor. Vallahi de, billahi de yazık bize. Yani demem o ki; bu hükümetin en güzel yanı zengini daha da zengin, fakiri de daha fakir etti.

ÖNCEKİ HABER

Bir Helin, bir Leyla, bir Eylül daha ölmesin

SONRAKİ HABER

‘Soğan patates alamıyoruz, dış güçle ne alakası var?’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...