13 Temmuz 2018 16:26

Eleştirel sesleri kısmak için her türlü araç devrede!

BİA Medya Gözlem'in hazırladığı rapora göre, Türkiye’de medya, sahiplik yapısının da getirdiği kolaylıklarla tek sesli bir hale geldi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

BİA Medya Gözlem, 2018 ikinci çeyrek raporunu açıkladı. Nisan, mayıs ve haziran aylarında, Türkiye’de medya ve habercilik alanındaki gelişmeleri içeren raporda, ifade özgürlüğü ihlallerine ve habercilerin kuşatılmışlığssına dikkat çekiliyor.

Rapora göre, Türkiye’de medya, sahiplik yapısının da getirdiği kolaylıklarla tek sesli bir hale geldi, dışında kalan eleştirel sesleri de kısmak için her türlü araç devrede. Medyaya ve habercilere yönelik her türlü baskı ve tehdit Türkiye ve dünyadan haberciler ve gazetecilik örgütleri başta olmak üzere çok sayıda hak kuruluşu ve savunucusunun gündemindeydi.

IPS İletişim Vakfının projesi olarak Erol Önderoğlu tarafından hazırlanan BİA Medya Gözlem Raporu’na göre 33’ü son üç ayda görülen davalar çerçevesinde, “darbecilik”, “örgüt propagandası”, “örgüt üyeliği”, “Devlet kurumlarını aşağılamak”, “hakaret” veya “Cumhurbaşkanı’na hakaret” gibi iddialarla toplam 2 ağırlaştırılmış müebbet, 137 yıl 2 ay 19 gün hapse mahkum edildi.

Raporda ayrıca, “öldürülen gazeteciler”, “hapisteki gazeteciler”, “saldırı, tehdit ve engellemeler”, “cezasızlık / hak aramaları”, “soruşturmalar, açılan-süren davalar, kararlar”, “hakaret, kişilik hakları ve tazminat davaları”, “yasaklamalar, kapatmalar, toplatmalar”, “Anayasa Mahkemesi”, “AİHM” ve “RTÜK” gibi bölümler yer alıyor.

48 MÜEBBET İSTENİYOR

Nisan-mayıs-haziran 2018 döneminde 24 gazeteci veya medya temsilcisi “darbeye iştirak” suçlamasıyla toplam 47 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanıyordu. Bu davaların birinde iki gazeteci ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı. Ayrıca 9 gazeteci “casusluk” veya “Devlete ait gizli bilgileri yaymak”tan toplam bir müebbet ve 402 yıl hapis istemiyle yargılanıyor.

Rapor döneminde 69 gazeteci veya medya çalışanı “örgüt propagandası” veya “örgüt açıklamalarına yer vermek” gerekçeleriyle toplam 508 yıl hapis istemiyle yargılandı; Yedisi toplam 28 yıl 8 ay 14 gün hapisle cezalandırılırken beşi beraat etti; sekizine dava yeniydi. Bu dönemde 121 gazeteci, “örgüt yöneticiliği”, “örgüt üyeliği”, “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek”, “örgüte yardım” gibi suçlamalar nedeniyle toplam 1850 yıl hapis istemiyle yargılanıyor. Bunlardan 18’i toplam 104 yıl 4 ay 15 gün hapse mahkum edilirken ikisi beraat etti. Dördüne dava ise yeni açıldı.  Dokuz gazeteci, “kin ve düşmanlığa tahrik”ten toplam 40 yıl 6 ay hapis istemiyle yargılandı; bunlardan ikisi toplam 2 yıl 3 ay 15 gün hapse mahkum edilirken (1 yıl 3 ayı ertelemeli) beşine dava yeniydi.

ÜÇ SALDIRI; 65 TEHDİT VE YAYGIN TEHLİKE

2018’in nisan-mayıs-haziran döneminde iki haberci ve bir medya bürosu saldırıya uğradı; bir medya organı da sözlü saldırının hedefi oldu. Yedisi ölümle tehdit olmak üzere toplam 65 gazeteci de tehdit edildi. “Cumhur İtitakı”na dahil olan MHP Lideri Devlet Bahçeli, 24 Haziran 2018 Seçimleri sürecinde partisini eleştiren 59 gazeteciyi ilanla hedef aldı. Bahçeli’nin hastanede ziyaret ettiği tutuklu Suç Örgütü Lideri Alaattin Çakıcı da Karar gazetesinin altı yazarı için ölümle cezalandırma çağrısı yaptı.

25 İŞTEN ÇIKARMA

NİSAN-mayıs-haziran 2018 döneminde 25 gazeteci ve medya çalışanı işten çıkarıldı; hazırladıkları/sundukları programlar sonlandırılınca işlerine son verildi veya çalıştıkları kuruluşlar farklı grupların eline geçince işten çıkmak zorunda bırakıldı. Birçok ana akım medya grubunda yoğun işten çıkarmalar yaşanacağı haziran sonunda kamuoyuna yansıdı.

CUMHURBAŞKANINA HAKARET: 16 SANIK, 6 ŞÜPHELİ

Nisan-mayıs-haziran 2018 döneminde 32 gazeteci “hakaret” suçlamasıyla açılan ceza davası kapsamında toplam 77 yıl 4 ay hapis cezası talebiyle yargılandı; dördü toplam 1 yıl 10 ay 5 gün hapse (11 ay 20 günü ertelemeli) mahkum edildi. Yedi gazeteci de toplam 4 milyon 40 bin TL maddi veya manevi tazminat istemiyle yargılandı; Üçüne açılan 1 milyon 540 bin TL’lik davalar yeniyken diğer ikisine açılan 500 bin TL’lik tazminat davası yerel mahkemece reddedildi.

Son üç ayda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilişkin görüş ve eleştirileri nedeniyle toplam 16 gazeteci, toplam 74 yıl 8 ay hapis istemiyle yargılandı. Bunlardan ikisi (Ahmet Altan ve Faruk Arhan) aklanırken ikisine (Kamil Tekin Sürek ve Ahmet Altan) açılan dava da yeniydi. Ayrıca, altı haberci (Fatih Polat, Selma Erdal, Alican Uludağ, Ahmet Şık, Kutlu Esendemir ve Levent Gültekin) hakkında da TCK’nin 299. maddesi temelinde soruşturmalar yürütülüyor. Bu durumda, sadece son üç aylık dönemde 22 gazeteci Erdoğan’ın sanığı ve şüphelisi olmuş oldu.

RTÜK CEZALARI

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), nisan-mayıs-haziran 2018 döneminde haber, film ve program yayınlarından dolayı TV kuruluşlarına 6 program durdurma cezası ve 12 para cezası verirken radyo kuruluşlarına da 1 para cezası verdi. Kurul, Radyo ve TV’lere toplam 6 program durdurma, 14 işlem karşılığında 1 milyon 211 bin 367 TL idari para cezası ve bir de uyarı verdi.

WIKIPEDIA 14 AYDIR KAPALI

Nisan-mayıs-haziran 2018 döneminde, bilinmesinde kamu yararı olan 32 haber, 77 Tweet, 22 Facebook paylaşımı, 5 Youtube videosuna sansür getirildi. Dünyanın en tanınmış Özgür İnternet ansiklopedisi Wikipedia, 14 aydır Türkiye’de yasak!

Bu dönemde bir yayın yasağına karar verilirken bir yazı, 10 kitap, bir TV kuruluşu sansür edildi; cezaevlerinde de bir mektup, iki gazete, bir dergi yasak gördü. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tayland’da kurtarılan çocukların hikayesi film oluyor

SONRAKİ HABER

Mevsimlik işçilerin çadırda geçen ömürleri...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa