13 Temmuz 2018 16:07

Eren Keskin: Dün Çiller, bugün Soylu

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin geçmişte Tansu Çiller ve Mehmet Ağar tarafından yönetilen devletin şimdiki figürünün Süleyman Soylu olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Cansu Pişkin/EVRENSEL

Paylaş

Türkiye'nin tek adamlık sistemine geçtiğini söyleyen İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Avukat Eren Keskin’e göre AKP’nin başında bulunduğu devletin simgesi dün Tansu Çiller ve Mehmet Ağar’dı, bugün ise Süleyman Soylu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ı tehdit eden, CHP’yi de her fırsatta hedef gösteren Süleyman Soylu’nun ise içişleri bakanı olarak görevinde kalması ‘Hedef gösterme siyasetinde ısrar’ olarak yorumlandı.

Mezopotamya Ajansından Elif Çetiner ve  Servet Karaduman’a Soylu’nun görevinde kalmasını yorumlayan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Avukat Eren Keskin, yeni sistem ile olağanüstü halin de (OHAL) bir anlamda kalıcılaştırıldığı görüşünde.

1990’lı yılların Türkiyesi’nde “derin devlet” ve “hükümet” diye iki ayrı kliğin olduğunu ifade eden Keskin, “O dönemlerde hükümetler her zaman halk desteği açısından daha güçsüz olurlardı. Mesela en fazla yüzde 30’la iktidar olurlardı. Ama bu kez halktan yüzde 52’ye yakın oy alan bir hükümet, daha doğrusu bir kişi söz konusu. O nedenle derin devletle böylesine halk tabanı güçlü bir partinin ya da kişinin ittifakı sistemi daha korkutucu ve baskıcı kılıyor” dedi.

Keskin’e göre, Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu süreç ’90’lı yıllardan daha baskıcı.

“90’lı yıllarda çok sayıda kontrgerilla cinayeti, gözaltında kayıplar, köy yakmalar yaşandı. Ama ifade özgürlüğü bu kadar kısıtlanmamış ve ihlale uğramamıştı” diyen Keskin, bugün ise insanların farklı ve eleştiri niteliğindeki görüşleri nedeniyle Terörle Mücadele Yasası (TMK) kapsamında ‘terörist’ olarak yargılandığına işaret edip, “O nedenle korkutucu bir süreç” diye belirtti.

‘SOYLU, BU SİSTEMİN SİMGESİDİR’

Türkiye’nin yeni sistem ile aslında “tek adamlık” sistemine geçtiğini söyleyen Keskin, “Bunun yanında tek kişinin yetkili olarak seçtiği bakanlara baktığımızda, bir önceki süreçte savaşı, güvenlikçi politikaları ve Kürt karşıtlığını temel alan politikaların devam ettiğini görüyoruz” dedi.

Bu nedenle yeni kabineyi yorumlayan Keskin, geçmişte Tansu Çiller, Mehmet Ağar, Doğan Güreş, Veli Küçük tarafından yönetilen devletin şimdiki figürünün Süleyman Soylu olduğunu ifade etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Urfa’da korucular tartıştıkları 3 kardeşi öldürdü

SONRAKİ HABER

Çin’den Trump’a nükleer arınma yanıtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...