13 Temmuz 2018 15:34

İstihbaratçıların koruculara saldırığı iddiası Meclis gündeminde

Siirt’te ‘istihbarat özel harekâtçılar’ olduğu ileri sürülen kişilerce korucuların kulübelerine bombalı saldırı düzenlendiği iddiası Meclise taşındı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Siirt’te ‘istihbarat özel harekâtçılar’ olduğu ileri sürülen kişilerce korucuların kulübelerine bombalı saldırı yapıldığı iddiasını İçişleri Bakanlığı Süleyman Soylu’ya sordu.  

ÖNERGEDE OLAY ANLATILDI

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, verdiği soru önergesinde olayı şöyle anlattı:

"Siirt’in Pervari ilçesine bağlı Palamutlu köyü Kilis mezrası bölgesinde 6 Temmuz 2018 tarihinde gece saatlerinde, korucuların bulunduğu bir kulübeye bombalı saldırı yapıldığı iddia edilmiştir. Görgü tanıklarının aktarımlarına göre de nöbet esnasında görmüş oldukları şüpheli ışık karşısında olayın korucu başına ve karakola haber verildiği ancak karakolun hiçbir sorun olmadığı yönünde görüş bildirdiği ifade edilmektedir. Buna rağmen nöbetçilerin olağanüstü bir durumla karşı karşıya olduklarını düşünerek tedbiren nöbet yerlerini değiştirme girişiminde bulundukları esnada 2 el bombası atıldığı da dile getirilmiştir.  Bombalardan biri patlamazken patlayan diğer bombanın parçalarının Z.K.’yi yaraladığı ifade edilmektedir. Bunun üzerine bombaların atıldığı aracın önünü kesen nöbetçilerin sorgulaması üzerine araçtakilerin 'istihbaratçı' olduklarını söylediklerini, talebe rağmen görev kâğıtlarını göstermedikleri, araç arama izni vermedikleri de diğer iddialar arasındadır. Korucular bunun üzerine karakoldan destek istemiş olup bu olay esnasında yine içinde istihbaratçıların olduğu silah dolu başka bir aracın da bu yöne doğru getirildiği iddia edilmektedir.”

‘İDDİALAR DOĞRU MU?​’

Beştaş söz konusu olayla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları sordu:

"♦ Siirt’te korucuların kulübesine yapılan bombalı saldırının ‘istihbarat özel harekâtçılar’ tarafından gerçekleştirildiği iddiası doğru  mudur?

♦ Şayet bu iddia doğru ise istihbaratçılar tarafından düzenlenen saldırı ile ne amaçlanmıştır?

♦ Söz konusu bombalı saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen istihbaratçılar kim tarafından görevlendirilmiştir?

♦ Siirt’te istihbaratçılar tarafından düzenlendiği iddia edilen saldırı emrini kim vermiştir? İçişleri Bakanı olarak olaya dahliniz hangi aşamalarda söz konusu olmuştur?

♦ Korucuların şüphe üzerine bildirim yaptığı ilgili karakol neden korucuları yanlış yönlendirmiştir? İlgili karakolun olaya dahli hangi aşamada gerçekleşmiştir?

♦ Saldırı esnasında korucular nöbet yerlerini değiştirmemiş olsaydı çok sayıda ölüm gerçekleşecek olup olası ölümlerle ne amaçlanmıştı?

♦ Yaralı Z.K.’nin hastane kaydı neden yapılmamıştır?

♦ Kendini istihbaratçı olarak tanıtan birimlerin “görev kağıdı” neden bulunmamaktadır?

♦ Kendini istihbaratçı olarak tanıtan birimlerin araçlarında bulunan silahlar ne için tedarik edilmiştir? Bu silahlarla başka eylemler mi planlanmaktadır?

♦ Konu hakkında başlatılmış olan bir soruşturma var mıdır? Şayet soruşturma başlatıldıysa hangi aşamadadır ve elde edilen bulgular nelerdir? Bu bilgiler kamuoyu ile ne zaman paylaşılacaktır?

♦ Konuya ilişkin idari bir işlem yapılmış mıdır? Şayet yapıldıysa hangi aşamadadır?

♦ Koruculara yönelik bu saldırının bölgede yaşayan yurttaşlara sirayet etmemesine ilişkin bir çalışma yürütüyor musunuz?

♦ 1990’lı yıllarda yaşanan faili meçhul cinayetler nazara alındığında Siirt’te yaşanan bu olay devlet içinde başka bir yapılanmanın işareti değil midir? Buna dair gerekli önlemler alınmakta mıdır?

♦ Hâlihazırda işaretlerini veren kontra faaliyetlerini önlemek için ne tür bir çalışma yürütmektesiniz?

♦ Siirt’te meydana gelen bu olay halkta kaygılara yol açmış olup bu kaygıların giderilmesi adına bir açıklama yapacak mısınız? Hâlihazırda bu konuya dair bir açıklama yapılmamış olmasının amacı nedir?" (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

12 Rus istihbarat görevlisine ABD'den hackerlık suçlaması

SONRAKİ HABER

Urfa’da korucular tartıştıkları 3 kardeşi öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...