Londra'da yüz binlerce kişi, Trump'ı protesto ediyor

İngiltere'ye resmi ziyarette bulunan ABD Başkanı Donald Trump'ı başkent Londra'da on binlerce kişi protesto etti.

13 Temmuz 2018 14:50
Son Güncellenme Tarihi: 13 Temmuz 2018 17:32
Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Kraliçenin daveti üzerine, Brüksel’deki NATO zirvesinden sonra Londra’ya gelen ABD Başkanı Trump büyük protestolarla karşılandı. Dün akşam kaldığı ABD rezidansının önünde toplanan binlerce kişiden sonra, bugün de yüzbinlerce kişi Londra sokaklarına çıktı.

Dev Trump maketinin de olduğu eyleme yaklaşık 300 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Cinsiyetçi, ırkçı ve saldırgan tutumları eleştirilen eylemde sık sık “Trump Defol” sloganları atıldı. 

Sabah saatlerinde BBC binasının bulunduğu Portland Place’de buluşan binlerce kadından sonra, öğle saatlerinde de ırkçılık karşıtı kampanyalar, kitle örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler aynı noktada buluştu. Başlama saatinin 15.00 olarak belirlenmesine rağmen, aşırı kalabalığın birikmesi üzerine yürüyüşe 15 dakika önce başlandı. Regent’s Street tamamen insan seline dönüşürken, iş günü olmasına rağmen bu kadar kitlenin bir araya gelmesi polisi de şaşırttı. Polis daha sonra atlı polislerle takviye yaptı.

CORBYN DE KONUŞMA YAPTI

Yürüyüşün bittiği yer olan Trafalgar Meydanı hınca hınç dolarken yan sokaklara kalabalıklar aktarıldı. Meydanda yapılan konuşmalarda, Trump’ın Britanya ziyareti eleştirilirken, davet eden kraliçe ve Başbakan May de eleştirildi. 

Sendikalar Konfederasyonu TUC Genel Sekreteri Frances O’Grady ve UNITE, CWU gibi büyük sendikaların genel sekreterlerinin de birer konuşma yaptığı eylemde, İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de katılarak bir konuşma yaptı.

Corbyn konuşmasında, bir araya gelen yüzbinlerin barış ve demokrasi istediğini, cinsiyetçilere, ırkçılara, homofobiklete, mülteci karşıtlarına, islamofobiklere tepki gösterdiğini belirterek, Trump ve May’e gösterilen tepkiyi haklı bulduğunu söyledi. Corbyn‘in, “Ben herkesle konuşurum, ama konuşurken barış ve demokrasi için konuşurum” demesi dikkat çekti. Bu söylem, Corbyn’in Trump’la ilerideki tarihlerde görüşmesinin olasılı olacağı yorumlarını yaptırdı.

Trump’a karşı sokağa çıkan yüzbinlerin büyük bir çoğunluğunun kendi pankartları ve plakartları ile yürüyüşe katılmaları dikkat çekerken, çok sayıda gencin olması da eylemin karnaval havasında geçmesini sağladı. Çok sayıda da küfürlü pankartın taşındığı eylemlerin devam edeceği belirtildi. Eylem Londra merkezini tamamen felç ederken, bitmeye yakın, Trump meydanın üzerinden helikopteri ile geçerek Stansted havaalanına gitti. 5 askeri helikopter eşliğinde havaalanına giden Trump’ı İskoçya’da da protestocular bekliyor. Bu gece ve yarın tüm gün protesto İskoçya’da da Trump karşıtı eylemler yapılacak. (DIŞ HABERLER)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Barilla işçileri: Grev sayesinde birbirimizi tanıdık

SONRAKİ HABER

Silop'deki 'panzer davası': Gerçek sorumlular cezalandırılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...