13 Temmuz 2018 10:27

İlknur Alcan, cezaevlerindeki ihlal ve hukuksuzlukları aktardı

Özgürlükçü Hukukçular Platformu İstanbul Şubesi Eş Sözcüsü İlknur Alcan, cezaevi ziyaretinde kendilerine aktarılan ihlal ve hukuksuzlukları paylaştı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Cezaevlerinde hak ihlalleri artarken, cezaevlerini izleyen avukatlar ihlallerin arttığını ve cezaevlerinde ‘tek tip yaşam’ dayatıldığını ifade ediyor.

Cezaevlerinden her gün yeni bir hak ihlali haberi gelirken, iki ayda bir Marmara Bölgesi’ndeki cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlüleri ziyaret eden Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) İstanbul Şubesi Eş Sözcüsü İlknur Alcan, gerçekleştirdikleri son ziyaretlerde kendilerine aktarılan ihlal ve hukuksuzlukları paylaştı.

Mezopotamya Ajansından Muhammet Doğru’nun haberine göre, tutuklular üzerindeki baskıların özellikle son dönemde arttığını belirten Alcan, koğuşlara yapılan baskınlarda tutukluların uzun dalga yayın yapan radyolarının dahi toplatıldığını paylaştı. Odalara ani baskınlar yapılarak müvekkillerinin cezaevi kontrolünden geçen tuttukları notlar, kitaplar ile örneğin el yazılarıyla yazılmış Kürtçe metinlerin toplatıldığını aktaran Alcan, “Yine savunma için hazırladıkları notlar ve cezaevinde yazdıkları kitaplar da müvekkillerden alınmış. Bazı eski gazete sayılarını toplamışlar. Vermek istemeyen müvekkillerimize ise kötü muamele yapıldığını biliyoruz” dedi.

‘MEKTUPLARIN YARISI NEREDEYSE YOK’

Alcan, mektupların da tutuklulara verilmediğini ekleyerek “Örneğin geçen hafta Edirne’deki müvekkilimle görüştüğümde bir mektup geldi. Mektubun yarısı neredeyse yok. Bu tamamen keyfiliktir. Birçok cezaevinde benzer uygulamalarla karşılaşıyoruz” dedi. Alcan, cezaevlerinde tutuklulara dayatılan çıplak arama, ayakta sayım vb. gibi uygulamaların ise tamamen hukuksuz ve keyfi olduğunu vurgulayarak, bu uygulamalarla birlikte tutuklulara aslında “tek tip bir yaşam” dayatıldığını ifade etti. Kendilerine gelen hak ihlallerinin hukuki başvurularını yaptıklarını belirten Alcan, “Birçok müvekkilimiz ayakta sayımı kabul etmediği için gardiyanlar tarafından şiddete maruz kaldı. Birçoğu hakkında disiplin cezaları verildi. Halen İnfaz Hakimliğinde ve AYM’ye giden dosyaları var” dedi. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Parasız eğitim talebine 21 yıl hapis

SONRAKİ HABER

Yusuf Kaya: Fındıkta soygunun ayak sesleri geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...