05 Eylül 2012 07:28

Avukatlar: Söz değil icraat önemli

2012- 2013 adli yargı yılı açılışı, gözleri sürmekte olan davalara çevirdi. 10 Eylülde ‘KCK’den yargılanan 35’i tutuklu 44 gazetecinin duruşmasının ardından, Türkiye bir kez daha yargılama süreci olumsuzluklarla dolu davalara odaklanacak.Tutuklu vekil ve siyasetçilerin, sendikacıların, öğrencilerin yargıl

Avukatlar: Söz değil icraat önemli
Paylaş
Vural Nasuhbeyoğlu / İlyas Coşkun

Tutuklu vekil ve siyasetçilerin, sendikacıların, öğrencilerin yargılandıkları davalarda avukatlar, ‘adil yargılama’ ve tahliye taleplerini çok kez daha mahkeme heyetlerinden yeni adli yılda talep edecek. Bu önemli davaları takip eden avukatlar ise yargılamalarda karşılaştıkları geçmiş örnekleri hatırlatarak, yeni adli yıldan da pek ümitli olmadıklarını belirtti. Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın yaptığı konuşmayı da eleştiren avukatlar, yargılamada yaşanan sıkıntıların fark edilmesini ve bir an önce sorunları çözecek adımlar atılmasını istedi.

‘TEŞHİRE DEVAM’

Yeni adli yıldan beklentilerini sorduğumuz ÇHD Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi ve yargılanan KESK’li sendikacıların Avukatı Evrim Deniz Karatana, “muhalifleri hizaya çekme” çabasının devam edeceğini söyledi.

Karatana şunları söyledi: “Yeni adli yıl açılırken kapalı salonlarda ‘yargının içinde bulunduğu durum’ tartışmaları yapılırken biz yine yargının ‘iktidarın gölgesinde verdiği kararları’ teşhir ediyor olacağız. Özel Yetkili Mahkemelerin kamuoyu nezdinde itibarının sarsılmasının ardından isim değişikliğiyle tüm hukuksuzlukları manipüle edebileceğine inanan iktidarın, bu adli yılda da ‘Bölge Ağır Ceza Mahkemeleri’ eliyle uygulamaya koyacağı, ‘muhalifleri hizaya çekme’ operasyonlarına hız kesmeksizin devam edeceği aşikar.

‘YOĞUN BİR ADLİ YIL BİZİ BEKLİYOR’

Özel Yetkili Mahkemeler aracılığıyla uygulanan baskı politikasının devamcısı Bölge Ağır Ceza Mahkemelerinden beklentimiz; Özel Yetkili Mahkemelerin ‘tutuklu yargılama ve hukuksuz ceza politikası’nı aratmayacağı ve 1778 tutuklu öğrenci, 83 tutuklu gazeteci, 68 tutuklu sendikacı ve 28 tutuklu avukat sayısıyla halefinden devraldığı hukuksuzluğu büyüteceğidir.

Kürt halkına yönelik saldırılar, F tipi hapishaneler, kentsel yıkım projeleri ve Afet Yasası,  HES’ler ve her geçen gün artan polis şiddeti, işkence, kadın cinayetleri yoğun bir adli yılın bizi beklediğinin göstergesi. Adli yıl açılış töreninde, Genel Kurmay Başkanı huzurunda(!) yaptığı konuşmasında ‘Terörle kararlı mücadele ortaya konulmalıdır, mücadele, hukuka uygunluk alanı içinde kalmalıdır’ diyen Yargıtay Başkanı Ali Alkan, ‘Terörle Mücadele’ adı altında kısıtlanan hak ve özgürlüklerin artarak devam edeceğinin de altını çizmiş oldu.

4 EKİMDE DURUŞMA VAR

Onlarca KESK üyesi  yasal, meşru sendikal faaliyetleri sebebiyle F tipi hapishanelerde tutuklu. Şubat ayında yapılan operasyonla tutuklanan 9 KESK üye ve yöneticisi Kadının yargılandığı davanın ilk duruşması ise 4 Ekim 2012 tarihinde Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Yargı eliyle yürütülmeye çalışılan ‘muhalifleri tasfiye’ politikalarına izin vermemek için biz hukukçulara olduğu kadar halkın bütün kesimlerine gerçek bir iş düşüyor. Hukuk ve demokrasi mücadelesi sahiplenilmeli ve iktidarın antidemokratik uygulamaları teşhir edilmelidir.”

‘TEMENNİ VAR UYGULAMA YOK’

Tutuklu BDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın Avukatı Burhanettin Beşer ise Hükümetinin tavrının değişmemesi halinde tutuklu vekillerinin durumunda da bir değişme olmayacağını belirtti. Beşer şunları söyledi: Yeni yasal düzenlemeler hatta uluslararası düzenlemelere rağmen biz bu durumun değişmeyeceği kanaatindeyiz. Her yıl adli yıl açılışında belli temenniler dile getirilir, umut havası yayılır. Ancak bu sözler uygulamada hayata geçmez.

‘YARGI TARAFSIZLIĞINI YİTİRDİ’

Yargının tarafsızlığını yitirmesi nedeniyle bunlar sadece kulağa hoş gelen sözler olarak kalıyor. Bu sözlerin uygulamaya yönelik olmadığı bugüne kadar ortaya çıktı. Örnek olarak, tahliye talebimiz sonrası mahkeme vekilimizin tutukluluğuna yönelik verdiği kararda, ‘kaçma şüphesini’ gösterdi. Bu kadar oy almış bir vekil için bu karar hakarettir.”

‘LAFA DEĞİL İCRAATA BAKALIM’

Tutuklu MHP Milletvekili Engin Alan’ın Avukatı Yakup Akyüz, yeni adli yıldan ve 3. Yargı Paketi’nden bir beklentileri olmadığını açıkladı. Akyüz, “Müvekkilimin tahliyesi edilmemesi için hiçbir gerekçe yok. Bu ülkeye bu kadar hizmet etmiş insanların bu muameleyi hak etmediğini düşünüyorum. Engin Alan’a bugün TBMM’de daha çok ihtiyaç var” dedi.

Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın açıklamalarıyla ilgili sorumuza ise Akyüz, “Ben artık söylenenlere değil yapılanlara bakıyorum. Başbakan, cumhurbaşkanı ve meclis başkanı da uzun tutukluluk sürelerini eleştirdi ama cemaat bildiğini okuyor” dedi.

‘BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM’

Akyüz şunları söyledi: “Suçsuz insanları bu kadar uzun tutukluluk süreleriyle yargılamanın benim hukuk anlayışımda yeri yok. Ben 40 yıldır bu işin içindeyim böyle bir şey görmedim. 3. Yargı Paketinin tahliyeleri kolaylaştırmak için yapıldığı söylendi ancak paket milletvekilleri ve TSK mensupları için değil başkaları için kullanıldı. Söylemlerle eylemler birbirini tutmadı. Artık kime güveneceğimizi bilemiyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşçinin yanında sendika istiyorlar

SONRAKİ HABER

'Yaş'tan eğilen çocuklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...