05 Eylül 2012 09:03

‘Anayasayı işyerlerinde tartışmalıyız’

Gebze’de farklı fabrikalardan, sendikalardan ve işkollarından işçilerin bir araya gelmesiyle kurulan Gebze İşçi Kurultayı, 19 Eylülde yapmayı planladığı anayasa paneli öncesi çalışmalarını hızlandırdı.Kurultay Komitesinin Pazar günü düzenlediği piknikli toplantıda bir araya gelen işçiler, Antep’teki iplik

‘Anayasayı işyerlerinde tartışmalıyız’
Paylaş
Tanfer Yeşiltepe

Kurultay Komitesinin Pazar günü düzenlediği piknikli toplantıda bir araya gelen işçiler, Antep’teki iplik işçilerinin direnişleri boyunca şehirde olan Gıda İş Sendikası Genel Sekreteri Seyit Aslan’la bir araya geldi.

Aslan’la, iplik işçilerinin grevlerini ve grevlerin sonuçlarını konuşan işçiler, yeni anayasaya dair beklenti ve görüşlerini de birbirleriyle paylaştı. Panele, Gebze’deki işçileri hangi taleplerle çağıracaklarını tartışan komite üyeleri, özellikle örgütsüz işyerlerinden başlayarak yeni anayasa sürecinde işçilerin taleplerini işyerlerinde tartışma konusu yapmaları gerektiğini ifade etti. Gaziantep işçilerinin başarıyla sonuçlanan grevler gerçekleştirdiğini belirten Aslan, greve çıkmayan birçok fabrika patronunun da grevlerden çekinerek işçilerine aynı oranlarda zam yaptığını aktardı. Aslan grev sürecinde işçilerin özellikle dayanışma beklediğini aktararak aldıkları dayanışma ziyaretleri, mektupları ile kendilerini daha güçlü hissettiklerine değindi.  Yeni anayasa çalışmalarına da değinen Aslan, 12 Eylül Anayasası ile işçilerin sendikalaşmasının önüne noter, baraj gibi birçok engelin konulduğunu belirterek, işçilerin yeni anayasadan, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması yönünde talepte bulunması gerektiğini söyledi. Devletin istediğinde bir günde yasa çıkarttığını belirten Aslan, ancak işçi sınıfının yararına hiçbir yasanın çıkartılmadığını hatırlattı. Hükümetin 1 Şubattan bu yana sendikalara toplu sözleşme için yetki vermediğini hatırlatan Aslan, bu nedenle 1 Eylülde başlaması beklenen metal iş kolundaki TİS’in başlamadığını söyledi. Aslan, işçilerin yapacağı bu anayasa panelinin de, işçiler açısından yol gösterici olacağına inandığını belirtti.

Gelen öneri ve yapılan konuşmaların ardından işçiler, panel çalışmasının işyerlerinden başlatılması, bütün Gebze geneline duyuruların yapılması, etkin katılım için afiş ve bildirilerin hazırlanması ve daha geniş bir toplantıyla bir kez daha toplanılması yönünde fikir birliğine vardı.

PANEL 19 EYLÜLDE

Anayasa paneli, Gebze Dilek Düğün Salonunda ve 19 Eylül saat 17.30’da gerçekleştirilecek. Panele Halkların Demokratik Kongresi Yürütme Kurulu Üyesi ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ve gazetemizin de yazarı olan Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu katılacak. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Polisten Kürtçe isim işkencesi!

SONRAKİ HABER

Slikozis hastası tutuklu için İHD’ye başvuru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...