12 Temmuz 2018 23:05

Aygün Alüminyum işçileri: Görüşme olumsuz sonuçlanırsa direniş sürecek

Türk Metal’de örgütlenen Aygün Alüminyum işçileri, mücadelede kararlı olduklarını belirterek patronu aldıkları yetkiye saygı duymaya çağırıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Tekirdağ

Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikasına üye oldukları için işten atılan 11 Aygün Alüminyum işçisinin fabrika önündeki direnişi, 13. gününde patronun görüşme talebi üzerine sona erdi. Görüşmenin pazartesi yapılacağını söyleyen işçi ve sendikacılar, görüşmeden olumlu sonuç çıkmazsa direnişe devam edecekleri uyarısında bulundu.

Çoğunluk tespitini fabrika girişine asan Fabrika Müdürü Tamer Akpolat, işçilere sürecin bitmediğini, itiraz haklarının olduğunu söyleyerek işçilerin kararına ve anayasal haklarına saygı göstermeyeceklerini ilan etmişti. İşçiler ise bu tutuma, “Buraya sendika girecek, yüzümüze nasıl bakacaklar” sözleriyle tepki gösteriyor.

KOMİK ZAMLAR ÖFKE BİRİKTİRDİ

Yıllardır düşük ücret aldıklarını ve komik zamlara büyük tepki biriktiğini söyleyen atılan işçiler, “Fabrika yönetimi hiçbir sözünü tutmadığı için sendikalaşmaktan başka bize yol bırakmadılar” diye konuştu. İşten atılan işçilerden İsmet Cona, “Beş yıldır çalışıyorum. 1650 lira kuru ücret alıyorum. Başka hiçbir sosyal hak yok. Her sene devletin verdiği zam dışında hiç zam yapılmıyor” diyerek fabrika yönetimine tepki gösterdi. Her sene zam ayı geldiğinde söz vermelerine rağmen verilen sözlerin tutulmadığını söyleyen Cona şöyle konuştu: “Hep verilen sözlerin altında zam yaptılar. En son bana 250 lira zam yapacağız demelerine rağmen 150 lira yaptılar. Diğer arkadaşlara bunu da yapmadılar. Yönetime sorduğumuzda ‘Siz çok fazla mesai yapıyorsunuz. Onun için bu zam uygun göründü’ diyorlar.” Asgari ücret ile geçinemediği için fazla mesai yapmak zorunda kaldıklarını dile getiren Cona, “Sanki fazla mesai parasını babasının hayrına veriyor. Ben fazladan çalışıyorum, onun karşılığını alıyorum. Verdiğin para neye yetiyor ki. Ayın sonunu getiremiyoruz. Ya İstanbul’a şantiyeye gidersin ya da istifa dediler. İkisini de kabul etmeyince işten çıkardılar. Mücadele ederek kazanacağız” diye konuştu.

BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA

“Yıllardır sıkıntılar devam ediyordu. Zamlar zamanında yapılmıyor. Yapılan zamlar komik düzeyde kalıyor” diyen Kemal Çiftsürer de fabrikada yaşanan sorunları şu sözlerle dile getirdi: “İş elbisesi verilmiyor. Kendi paranla al diyorlar. Mecbur içimizde alan oluyor. Biz bir yıl öncede sendikalaşmak için uğraştık. Ama birliğimizi yeterince sağlayamadığımızdan dolayı başaramamıştık. Bazı arkadaşları işten çıkardılar. Beni fazla mesaiye bırakmayarak cezalandırmak istediler. Bu sürede borçlarım artmıştı. Çocuğum hastalandığında fabrikadan para istedim. Bırakın para vermeyi odadan kovdular. En son zamlar 7 ay geç açıklayıp 50-100 lira gibi komik zamlar yaptılar. Bu bardağı taşıran son damla oldu. Bütün arkadaşlar iki gün içinde sendikaya üye olduk. Hepimizi İstanbul’a şantiyeye göndermek istediler ama biz kabul etmeyince işten çıkardılar. Çıkarmadan önce tazminatının üzerinde para vereceğiz, çekip git diye rüşvet teklifini de kabul etmeyince tazminat yatırmadan çıkardılar.”

‘TÜRK-KÜRT, ALEVİ SÜNNİ AYRIMINI KIŞKIRTIYORLAR’

Aygün Alüminyum’da örgütlenme sürecini anlatan Türk Metal Çerkezköy Şube Teşkilatlanma Sekreteri Murat Kırıl, “Ramazan Bayramı’ndan hemen sonra işçi arkadaşlar Çerkezköy Şubemize geldiler. Biz de hemen teşkilatlanmaya başladık ve iki gün içinde çoğunluğu sağlayacak kadar işçi arkadaşlar sendikamıza üye oldu. Temmuz ayının beşinde ise yetki tespiti için Çalışma Bakanlığına başvuru yaptık. Başvurumuz 9 Temmuz’da olumlu oldu ancak fabrika yönetimi üyeliklerin olduğunu duyunca 3 Temmuz’dan bugüne (11 Temmuz) kadar 11 işçi arkadaşı işten attı. Bu süreçte fabrika yöneticilerinin işçiler üzerindeki baskısı da artmaya başladı. Bazı işçilerden e-devlet şifresi istendi, üye olan veya olmayan işçilere mobbing uygulanmaya başlandı. İşçilerin bölüm işyerleri değiştirilmek istendi. Üyelerimize ya sendikadan istifa edip aynı görevine devam edersin, ya tazminatını alıp işten ayrılırsın, ya da üyelikten istifa etmezsen hepinizi tazminatsız işten atarız diyerek baskı uyguladılar. İşçileri başka bölümlere ve İstanbul’daki şantiyeye göndermek istiyorlar. İki kadın işçiyi fabrika dışında olan mermer atölyesine gönderdiler. Kabul etmeyenleri işten atıyorlar. İçeride birliği bozmak için işçileri Alevi-Sünni, Kürt-Türk, sağcı-solcu birbirine kışkırtmaya çalışıyorlar. Yetki tespitinin gelmesinden sonra olumlu bir yaklaşım bekliyorduk. Fakat içeride baskı ve mobbing devam ediyor. Kapı önünde direnen arkadaşları jandarmaya şikayet ettiler. Biz sendikacılar olarak dört kez jandarmaya ifade verdik. Biz sendika olarak bütün işçilerin haklarını alınması için arkalarındayız. Hep beraber mücadeleye devam edeceğiz.”

ÖNCEKİ HABER

Aroma’da söz tutulmadı, taşeronlaştırma başladı

SONRAKİ HABER

Hukukçular OHAL Komisyonu'nu takip edemiyor çünkü şeffaf değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...