04 Eylül 2012 10:52

Polisten Kürtçe isim işkencesi!

Diyarbakır’da içinde bulunduğu araçla trafik kazası yapan sağlık memuru Şevhat Bürkük, olay yerine gelerek, kendisine; ‘Ne biçim ismin var? Sen terörist misin’ diyen polislerin işkencesine maruz kaldığını iddia etti.Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi Alay-Kuruçeşme Kavşağı güzergâhında 13 Ağu

Polisten Kürtçe isim işkencesi!
Paylaş
Metin İnan

Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi Alay-Kuruçeşme Kavşağı güzergâhında 13 Ağustos’ta gece 23.00 sıralarında gezintiye çıktığı arkadaşları ile birlikte aracıyla kaza yapan Şevhat Bürkük’ün, Kürtçe ismi nedeniyle polis tarafından hakaret ve işkenceye maruz kaldığı öne sürüldü. İHD Diyarbakır Şubesi’ne başvuran Bürkük’ün vücudunun birçok yerinde morluklar olduğu görüldü. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan Bürkük, İHD Diyarbakır Şubesi aracılığı ile polisler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

‘NE BİÇİM İSİM BU? SEN TERÖRİST MİSİN?​’

Yaşadığı olayın şokunu üzerinden atamadığı gözlenen Bürkük, başından geçenlerin polisin Kürtçe olan ismine karşı tahammülsüzlüğünden kaynaklandığını vurguladı. Olay günü polisin kimlik yerine sadece ismini sorduğunu söyleyen Bürkük başından geçenleri şöyle anlattı; “İsmimin Şevhat olduğunu söyledim. İkinci kez aynı şekilde isim sorulunca bende aynı cevabı verdim. Bunun üzerine; ‘Ne biçim isim bu? Sen terörist misin?​’ diyince ben de agresifleştim. Bunun üzerine kelepçe takıp karakola götürmeye çalıştılar. Karakola gitmeyi kabul ettim ama kelepçeye itiraz ettim. Bunun üzerine oradaki tüm polisler üzerime saldırdı. Yere atıp tekmelediler. Yoldan geçen 3 genç polislere müdahale etmek istedi; ‘Gözümüzün önünde adama işkence yapamazsın’ dediler. Bunun üzerine polis beni bıraktı, o gençlere saldırmaya başladı. Elerimi ters kelepçeleyip arabanın bagajına attılar. Orada bulunan başka kişiler de beni polislerin elinden almak istedi. Fakat polis biber gazı kullandı” dedi.

‘YÜZÜMÜ TEKMELEDİLER’

Karakola götürülürken yolda polisin ağır hakaretlerine maruz kaldığını ifade eden Bürkük, bir polisin yüzüne ve üzerine tükürdüğünü söyledi. İşkencenin karakola götürüldükten sonra şiddetlendiğini belirten Bürkük, “Muayene için hastaneye götürüldüm. Ardından yeniden karakola getirilip nezaret yerine koridorda bulunan bir koltuğa ellerim ters kelepçeli vaziyette oturtuldum. Bu sırada bir polis ağır bir küfür etti. Dayanamayıp aynısını ben de ona söyledim. Bir polis geldi ayağını benim dizime koydu. Paçasını katladı. Bir anda ayağı ile topa vurur gibi yüzümün sol tarafına tekme indirdi. Sonra yüzüme gaz sıktılar. Karakolda kaldığım sürece hiçbir ihtiyacımı karşılamadılar. Sürekli ‘Ölsün gebersin’ diyorlardı” şeklinde konuştu.

‘HASTANEYE GÖTÜRMEDİLER’

Karakoldaki işlemleri tamamlandıktan sonra hastaneye götürülmeden salıverildiğini ifade eden Bürkük, kendi imkanları ile gittiği hastaneden darp ve cebir gördüğüne dair iş göremez raporu aldığını belirtti. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Alkim’den 13 işçi atıldı

SONRAKİ HABER

‘Anayasayı işyerlerinde tartışmalıyız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...